На другий день Різдва у православ'ї відзначають дуже важливе свято – Собор Пресвятої Богородиці. Церква звертається до Богородиці з подячними та хвалебними піснями, що вона народила Ісуса.

День називається Собором, тому що це не одне з тих окремих свят лише на честь Богородиці (є свята її Зачаття, Різдво, Благовіщення та інші). Цього дня свято спільне (соборне) разом і з іншими особами, які були близькі до самої Діви Марії та Спасителя. Тому в цей день також вшановують Йосипа Обручника, предка Ісуса царя Давида, брата Спасителя святого Якова, який супроводжував разом з отцем Матір Божу та Богонемовля Ісуса під час втечі до Єгипту.

Богородиця Оранта - фото газета День

У цей день також було прийнято вшановувати повитух. Бабок прозвали повитухами, тому що вони повинні були сповивати новонародженого, "сповити" його таким чином, щоб він не вибрався з пелюшок і не був стиснутим у рухах.

Тому 8 січня всі жінки, які вже народжували, збиралися разом і дякували повитухам за їхню працю. Вони несли частування у вигляді млинців та пиріжків, а також різні подарунки: білизна, одяг, тканина, рушники. Сама повитуха варила гречану кашу з маслом для гостей. Тому свято і називали ще Бабиними кашами. Давала повитуха ще й солодощі, щоби жінки були привабливими для чоловіків.

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Свята 8 січня, фото: russian-menu

Постарайтеся цього дня обов'язково поїсти каші з гречки чи проса. А щоб не було проблем із вигодовуванням, потрібно сьогодні випити більше молока. Раніше повитухи наливали його за комір, а жінки їм на руки лили воду, щоб пологи пройшли легко та чисто.

Наші прабабусі та ще більше старші покоління поминали також і померлих повитух. Їм на могилки приносили горщики каші, солодощі та чарочку спиртного. Робили це, щоб жінки не народжували у жахливих муках цього року.

Що не можна робити 8 січня

У жодному разі не купуйте мотузку або подібні вироби, тому що є повір'я, що тоді в сім'ї хтось повіситься. Також заборонено готувати кисіль і їсти його, це до покійника. А також категорично заборонено виносити 8 січня з дому розбитий посуд та будь-який непотрібний вам мотлох. Так ви притягнете у свою родину нещастя.

Свята 8 січня, фото: Храм великомученика

Нагадаємо, що в Білорусі парафіяни здали священика, який молився за ЗСУ та Україну.

Раніше ми повідомляли про достроковий вихід на пенсію: українцям назвали нові умови, як отримати передчасні виплати.