Українцям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розповіли про перерахунок пенсій від держави та нарахування додаткових відсотків.

Додаткові відсотки для ліквідаторів аварії на ЧАЕС, у тому числі 5% для 2-ї категорії та 10% для 1-ї категорії, не передбачені до нарахування пенсії. Про це сказано ще у зміненій у 2006 році статті 13 закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Пенсіонери, скріншот: YouTube

Про це нагадала начальник відділу призначення пенсій Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Ольга Хоренко, повідомляє Армія Inform.

Після перерахунок пенсій для військових проводили у 2007 році, але з 1 січня наступного року він був без урахування додаткових відсотків.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

"Поки що така надбавка за відсотками не береться до уваги, проте у разі надання відповідного рішення суду до органів Пенсійного фонду України виконання йде відповідно до покладених зобов'язань", – заявила Хоренко.

ЧАЕС, фото: вільне джерело

Проте відповідно до рішення Великої Палати Верховного суду (справа № 200/7786/19-а) орган Пенсійного фонду України зобов'язаний нарахувати та виплачувати військову пенсію з урахуванням таких відсотків.

Це означає, що пенсії військовослужбовців-ліквідаторів, призначені до 4 квітня 2006 року, мають перераховуватись із 10 або 5-відсотковим збільшенням. Варто зазначити, що для інших пенсіонерів такої категорії перерахунок не передбачено.

Раніше ми писали про те, що у ПФУ розповіли, як не залишитися ошуканими та розрахувати реальну суму пенсії.

Як повідомляв Знай.ua, з платіжками за комуналку доведеться справлятися самостійно: чому не всі українці отримають субсидію у 2023 році