10 грудня відзначається свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів - ікони Пресвятої Богородиці, що називається "Знаменням".

Православна церква цього дня також вшановує пам'ять преподобного чудотворця подвижника Романа Антіохійського, який жив у V столітті. Інші назви свята: "Зимовий знак", "Роман", "Романів день", "Домочадцев день".

За традицією слід обов'язково піти до церкви та помолитися біля ікони «Знамення». Богоматір можна попросити захистити від сварок у сім'ї, від ворогів. Також вона може допомогти знайти втрачені речі. Святому Роману моляться, якщо чекає довга дорога, просять позбавити горя і нещастя. А жінки можуть попросити його допомогти позбутися безпліддя та подарувати можливість стати матір'ю.

Святий Роман, фото: Елицы

У наших предків також існував звичай проганяти печалі та прикрощі за допомогою вітру. Потрібно стати на світанку, не вмиватися, не розчісуватися, тепло не одягатися. Потім вийти надвір і стати обличчям до вітру. Так він видує все погане. Потім треба повернутися додому, вмитися проточною водою та прочитати молитву Богоматері. Тричі перехреститеся і помітите підлогу в будинку.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Якщо дівчина вийшла цієї осені заміж, то може помолитися біля ікони Знамення, щоб скоріше поповнилося сімейство. При цьому потрібно погладжувати живіт і уявляти, як у ньому росте дитина.

Щаслива родина, вагітна дівчина. Фото: Знай.ua

Що не можна робити 10 грудня

Сьогодні не можна в'язати та шити, особливо якщо день теплий. Інакше ви можете зашити тепло у будинку. Також не слід впускати в будинок старих, бідних та немічних. Є повір'я, що тоді відразу після їхнього приходу почнуться бідність та хвороби.

Прийнято на знак прислухатися до різних знаків, які посилає доля. Вважається, що 10 грудня вони є найбільш явними і можуть попередити про майбутні проблеми. Якщо дотримуватися їх порад, можна уникнути неприємностей. Головне – знаки правильно

Нагадаємо, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.

Раніше ми повідомляли, що витримати Різдвяний піст можливо: коли можна випити вина та поласувати рибкою, правила 40 днів .