Є продукти, яким ми віддаємо перевагу серед усіх інших, проте якщо деякими занадто захопитися і з'їсти у великій кількості, це може зашкодити організму.

Улюблені продукти можуть принести багато користі і стільки ж шкоди. Щоб убезпечити себе, тим більше, перед святами, варто ознайомитися зі списком.

Переїдання за новорічним столом, фото: kurjer.info

Тунець

Ця риба вважається дуже корисною, адже є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот. Але також тунець може містити високий рівень речовини метилртуть. Вона може спричинити негативні наслідки для здоров'я. До них відносяться затримка розвитку дітей, проблеми із зором, відсутність координації та порушення слуху та мови.

Наприклад, дитина вагою 25 кілограмів може їсти лише одну порцію білого консервованого тунця вагою 75 грамів кожні 19 днів. Вагітним жінкам та дітям можна їсти не більше 2 разів на тиждень.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Кава

Кава містить кофеїн, якого у кожній чашці в середньому 80-120 мг. Добове споживання 400 мг зазвичай вважається безпечним. Однак якщо випити більше, це вже шкідливо. Викликає безсоння, дратівливість та спазми у шлунку.

Кава, фото Знай.uа

Кориця

Така спеція має високий вміст антиоксидантів і бореться із запаленням і знижує рівень цукру в крові. Однак вона містить велику кількість сполуки – кумарин, який може бути шкідливим у великих дозах. Може виникнути токсичність печінки та рак.

Максимальна добова норма становить 0,5 – 2 грамів.

Печінка

Печінка дуже корисна, адже має залізо, В12, вітамін А та мідь. Однак 100-грамова порція яловичої печінки містить у 6 разів більше рекомендованої норми вітаміну А та у 7 разів більше міді.

Надлишок вітаміну А може викликати симптоми токсичності - проблеми із зором, біль у кістках, нудоту і блювання.

Печінка фламбе, фото: вільне джерело

Мускатний горіх

Мускатний горіх - це спеція з унікальним смаком. Його часто використовують у різдвяних стравах. Такий продукт містить сполуку під назвою міристицин, що є психоактивною речовиною. У великих дозах мускатний горіх може спричинити отруєння, а воно включає судоми, нудоту, запаморочення, біль та галюцинацію.

Не рекомендується з'їдати більше 10 г мускатного горіха за прийом.

Спеції, фото pixabay

Раніше ми писали про те, як очистити шпалери від воскової крейди за допомогою фена

Як повідомляв Знай.ua, 10 найкорисніших продуктів на Землі