У православному календарі це день вшанування великомучениці Катерини Олександрійської.

Інші назви свята: "Катеринин день", "Катерина Женодавиця", "Перше катання на санях". На Русі особливо шанували святу Катерину жінки, оскільки вона вважалася покровителькою шлюбу та наречених, а також помічницею породіль та вагітних.

Катерина Александрійська, фото: Википедия

Обряд для молодят проводили 7 грудня. На вулиці перед їхнім будинком стелили кожух, вивернутий хутром назовні. Згідно з повір'ям, після того, як молодята пройдуться по ньому, їхню родину буде захищено від пристріту.

Оскільки Катерина Олександрійська вважається захисницею жінок та сімей, у цей день їй молилися про сімейний благополуччя, вдалий шлюб та здоров'я дітей.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа

Показати ще

За народними традиціями на Катеринин день пекли круглий хліб. Молоді дівчата катали його по хустці з вишивкою, яку надалі одягали на голову заміжні жінки.

Цього дня у вечірній час незаміжні жінки приймалися за ворожіння, щоб дізнатися про ім'я свого нареченого і хто з них вийде заміж першою.

ворожіння, скріншот з ыидео

Що не можна робити 7 грудня

Постарайтеся сьогодні не засиджуватися допізна в гостях, як тільки стемніє, слід іти додому. Влаштовувати галасливі вечірки та танцювати заборонено. Також вся їжа має бути пісною, уникайте м'ясних та молочних страв і не пийте алкоголь. Також слід відмовитися від фізичної праці, збирання, прання, ремонту, рукоділля. Якщо вагітна жінка у цей день більше відпочиватиме, то і її пологи пройдуть легше. Ще не можна розпалювати багаття та каміни. Є повір'я, що тоді життя може задимитись.

вогнище у лісі, скріншот з відео

У День Катерини неодружені дівчата та хлопці, які вже давно хочуть створити сім'ю, можуть попросити у ікони святої послати їм прекрасну людину, щоб піти з нею під вінець. Для цього вранці 7 грудня варто звернутись до Катерини у молитві.

"О, свята великомученице Катерино, обраний чистоти посудині, стовпі православ'я, надійна представниці наші, що явила нам сама провину молити тя, подвижнице законна, свята на святій горі свято відпочиває!"

Молимо ти: приникши згори, вонми голосу моління нашого, поглянь на лихо рабів твоїх, просвіти затьмарення розуму нашого, сотвори нас гірська мудрувати, а не земна.

Поспіши нам молитвами твоїми перемагати тілесні побажання, пристрасті до миру і підступи злих духів, що на нас зло воюють: нехай твоїм заступництвом у дні житія цього вільні будемо від ворожих їхніх нападів і внаслідок повітряних їхніх катувань. О, премудра діво!

Даруй нам вся, що на користь прохання: бо можи багато випросити у коханого Нареченого, Христа Бога нашого.

Ми знаємо, що багато може молитва праведного, поспішна благоутробністю милосердого Бога, Йому слава, честь і подяка завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь."

Катерина Александрійська, фото: Азбука веры

Особиста молитва

"О, свята і славна великомучениця Христова Катерина, швидка помічниця і тепла заступниця з вірою, що припливають до тебе!"

Почуй малу молитву раби твоїй (ім'я). Умоли Людинолюбця Бога, випроси дарувати ми (зміст прохання) і благодатне зміцнення на діла блага. Амінь."