Для всіх наших читачів, які є відповідальними водіями, є цікавий прецедент, який необхідно детально вивчити, щоби не потрапити в неприємну ситуацію, паркуючи своє авто. Нагадаємо, що стоянка авто на газоні – це порушення правил, навіть якщо заїхати лише передньою частиною транспортного засобу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню порталу "Твоя машина".

Один із українських водіїв в Одесі стверджував, що земельна ділянка, на якій знаходилися передні колеса його машини, не є газоном у сенсі п. 1.10 ПДР. Шостий апеляційний адміністративний суд розглянув справу № 753/16179/21 щодо порушення правил дорожнього руху в частині стоянки на газоні.

Парковка на газоні, скріншот: YouTube

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Департаменту транспорту, зв'язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради щодо скасування постанови про адміністративне правопорушення.

Популярні новини зараз

Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Рішенням Дарницького районного суду Києва від 20 травня 2022 року в задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю. Приймаючи вказане рішення, суд першої інстанції виходив із того, що матеріалами справи підтверджується вчинення Позивачем порушення, за яке його було притягнуто до відповідальності, а саме здійснення ним стоянки транспортного засобу на газоні.

При цьому, аналізуючи доводи позивач, суд зазначив, що самовільне залишення водіями своїх транспортних засобів у місцях, не відведених для цього, перешкоджає зростанню газону. Факт пошкодження дернового покриву водіями автомобілів не може спростовувати того, що ділянка призначена для газону і за відсутності на ній припаркованих транспортних засобів така перебуватиме в належному стані.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, де стверджував, що земельна ділянка, де були передні колеса його машини, не є газоном у розумінні п. 1.10 ПДР України. Також, на переконання Апелянта, суд першої інстанції формально розглянув цю справу, не зажадав необхідних доказів. Крім того, Апеллянт зазначає, що він не отримував відгуку на його позовну заяву і був позбавлений можливості подати на нього відповідь.

Автомобіль. Фото: скрін youtube

Колегія суддів ШААС вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а рішення суду – без змін з таких підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та вбачається з матеріалів справи, ухвалою інспектора з паркування Істец було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 340 грн.

У зазначеній постанові йдеться, що 28.07.2021 об 11:21 у м. Одесі на вул. Французький бульвар, 89, водій транспортного засобу Chery здійснив стоянку на газоні, чим порушив п. 15.10 ПДР України.

У п. 1.10 ПДР закріплено, що газон – ділянка однорідної території з дерновим покривом, що штучно створюється шляхом посіву та вирощування дерноутворюючих трав (переважно багаторічних злаків) або одернювання.

Тротуар – елемент дороги, призначений для руху пішоходів, що прилягає до проїжджої частини або відокремлений від неї газоном. За п. 15.10, стоянка забороняється на газонах.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КУпАП перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш ніж на двадцять кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїжджої частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваг у русі пішохід , а також порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами або пішохідними доріжками, — спричиняють накладення штрафу у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, водії зможуть сплатити штрафи за порушення ПДР у два кліки.

Раніше повідомлялося, ціни на автогаз зростають, як гриби на дощі: як змінилися цінники за місяць.

Також, 2022 рік став фінансово фатальним для ще мільйона людей: які борги накопичують українці.