Коли король Чарльз III, а потім прем'єр-міністр Ліз Трасс зібралися в Букінгемському палаці на свою першу щотижневу зустріч 12 жовтня, нещодавно призначений монарх спробував підняти настрій жартом у відео, яке пізніше було поширене у пресі.

Пізніше у BBC повідомили, що він коментував логістичну плутанину, через яку вона двічі була у палаці того дня. Але в міру того, як наростало розчарування з приводу Трас і фінансових і політичних криз, які вона, мабуть, спровокувала за кілька тижнів прем'єр-міністром, явно втомлений коментарями Чарльз, здавалося, відображав національний настрій. Зрештою, це може бути все, що ми колись чули від короля про останній місяць заворушень на Даунінг-стріт, 10. Згідно судовому циркуляру від 20 жовтня, Трас востаннє повернулася до палацу для аудієнції у Чарльза, але зустрічі між монархом та прем'єр-міністром мають бути строго приватними.

Ліз Трасс, фото: скріншот із відео

Хоча Чарльз відомий своєю самовпевненістю, він сказав що розуміє, що його робота зміниться, коли він стане королем. Пристосування завжди було важким, незалежно від того, що відбувалося в британському уряді, але боротьба Трас із її власною партією, ймовірно, перевершила його кошмари. У цьому сенсі його здатність бути главою держави, не викликаючи хвилювань протягом усього терміну перебування Трас, може стати першим серйозним випробуванням його правління.

Король Чарльз III, кадр з відео

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Наступного дня, коли новопризначений канцлер Джеремі Хант скасував заплановане Трасом зниження податків у парламенті, Чарльз приєднався до королеви-консорту Каміллі у поїздці до центру взаємодії з молоддю, яким керує некомерційна організація Project Zero щодо запобігання злочинності.

У середу, коли Трас скасувала запланований візит до компанії з виробництва оборонних технологій через "державні справи", король перебував у Букінгемському палаці, щоб привітати Фелікса Чісекеді, президента Демократичної Республіки Конго, який перебував у Лондоні.

Це був гарний приклад того, чому монархія стала виступати за стабільність: його графік як глави держави не залежить від забаганок чинного уряду. Але, звичайно, мають бути межі того, як довго може тривати дипломатична робота, поки все інше лежить у руїнах.

Протягом понад семи десятиліть зустрічі королеви Єлизавети II з 15 прем'єр-міністрами, які працювали під час її правління, мали носити приватний характер, і здебільшого вони залишалися такими, тому важко точно сказати, як вона могла б упоратися з цією ситуацією.

Елизавета ІІ instagram.com/theroyalfamily

Проте кілька бітів інформації про ранні взаємодії Трас і короля справді просочилися. 1 жовтня The Sunday Times повідомила, що Трас попросила Чарльза не бути на саміті COP27 щодо зміни клімату наступного місяця в Єгипті.

Від смерті королеви Єлизавети II до фінансової кризи, викликаної введенням бюджету, що передбачає суттєве зниження податків, шість тижнів Трас біля керма британського уряду були унікально складними, і Чарльз пройшов через це, не порушуючи свого нейтралітету і не лінчу Ліз публічно.

Але відставка Трасс відсунула будь-яку безпосередню загрозу конституційної кризи, і до полудня четверга 20 жовтня король продовжував виконувати свої дипломатичні обов'язки, беручи у Букінгемському палаці посла України, президента Республіки Того та верховного комісара Пакистану.

Принц Чарльз та Каміла. Фото: YouTube

Нагадаємо, що Джонсон знову має шанс: Ліз Трасс залишила посаду прем'єр-міністра Великобританії.