Стрімке зростання цін на продукти дуже підкосило українців. Одні в паніці скуповують на зиму все, що попадеться по акціях, інші терпляче чекають на здешевлення. Екперти обіцяють холодний та голодний сезон, і деякі прогнози вже збуваються.

Фрукти в Україні теж дуже додали в ціні, проте окремо з яблуками такої проблеми найближчим часом не очікується, адже садівники отримали добрий урожай.

Фрукти. Фото: скрін youtube

Є ймовірність, що дощовий сезон трохи зіпсує якість закладеної на зберігання продукції, але некритично. Ціни на яблука такі самі, як і минулого сезону: близько 10 гривень за кілограм на опті та 12-19 гривень у роздріб (залежно від сорту та якості). При цьому, якщо буде багато псування, а садівники зможуть налагодити експортні постачання, на внутрішньому ринку до весни яблука можуть подорожчати.

"Традиційно яблука у нас конкурують за гаманці споживачів з бананами. У минулі роки були періоди, коли банани коштували дешевше за яблука, і попит зміщувався на них. Але останнім часом банани різко подорожчали - до 70 гривень за кілограм. При цьому ще влітку багатьох шокували цінники на банани у 35-40 гривень", - зазначив керівник "АПК: овочі та фрукти" Олександр Хорьов

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

Наприклад, найдорожчі банани виявили в київських магазинах — близько 65,5 гривень. Їх продають у мережі Varus. У Metro та Novus цінник трохи нижчий – близько 60 гривень. Але це все одно дорого порівняно із серпнем, коли банани у роздробі коштували приблизно 40 гривень за кілограм.

Банани на вітрині супермаркету, фото pixabay

Ціни злетіли і на цитрусові. Середній цінник на мандарини становить близько 110 гривень за кілограм, хоч місяць тому ледве перевищував 85 гривень. Апельсини продають по 82-83 гривні за кілограм проти 65 гривень місяць тому.

Справа в тому, що і логістика за останній рік подорожчала приблизно вдвічі, а це загальна проблема всього плодоовочевого ринку.

"Ще рік тому довезти машину продукції коштувало 3,5 тисячі євро, зараз близько 7 тисяч. Але збільшення вартості доставки бананів і цитрусових, які в минулі роки заходили в Україну через порти, взагалі рекордна", - заявив експерт.

фура, вантажівка, далекобійник // фото Getty Images

Раніше ми писали, найдешевший спосіб утеплення вікон у будинку: як економно можна уникнути тепловтрат

Як повідомляв Знай.ua, в Україні зросла низка виплат: хто отримуватиме більше вже з жовтня

Також портал Знай.ua писав, коли в українських супермаркетах подешевшають яйця: відповідь експерта