У жовтні в Україні може запрацювати єдиний реєстр зброї. Хтось їм може володіти, а також які документи потрібно мати при собі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко.

За його словами, реєстр може заробити в Україні повноцінно вже ближче до кінця жовтня, і тоді громадяни зможуть вільно вносити туди інформацію.

Травматичний пістолет, фото travmatik.com

Якщо найближчим часом законопроект під номером 5708 "Про право на цивільну вогнепальну зброю" не буде ухвалено, тоді МВС шляхом внесення змін до відомчих актів запустить Єдиний реєстр зброї самостійно.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

"Реєстр перебуває в дослідній експлуатації, процедури та процеси, які автоматизує система, тестуються. Якщо відповідний закон найближчим часом ухвалено не буде, шляхом внесення змін до відомчих підзаконних нормативних актів, до кінця жовтня запускаємо Єдиний реєстр зброї у промислову експлуатацію вже з тим набором сервісів, які готові та можливі до теперішнього часу", - зазначив він.

чистка зброї

У цьому реєстрі люди матимуть змогу бачити всю інформацію про себе, а також розуміти актуальність термінів документів та отримувати нові сервіси.

Чиновник також зазначив, що коли МВС запровадить реєстр уже в експлуатацію, то міністерство отримає сертифікат про захищеність системи від злому та несанкціонованого доступу – це так званий атестат відповідності комплексної системи захисту інформації.

Бондаренко зазначив одразу, що положення про Єдиний реєстр зброї було затверджено наказом МВС України №2 від 10 січня 2022 року, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 26 січня 2022 року за № 90/37426.

Система також документуватиме повний цикл життя зброї. Від його імпорту, виробництва, продажу тощо.

зброя в руках, фото Pxhere

"Зокрема, функціонал Реєстру передбачає створення електронного кабінету власника зброї, через який особа може подавати заявку на придбання та зберігання зброї, зміну місця зберігання, проводити актуалізацію даних та здійснювати інші обов'язкові процедури", - уточнив чиновник.

Нагадаємо, що мінімальна зарплата у 2023 році: чи отримуватимуть українці більше, заява Мінсоцполітики

Раніше повідомлялося, що українців попередили про спрощення оформлення пенсій та допомоги: кого торкнуться зміни

Також, у "Нафтогазі" попередили українців про "дивні" платіжки за газ: що робити, отримавши таку