В Україні останнім часом ширяться численні фейки, зокрема, про нестачу хліба. Особливо внаслідок експорту з деблокованих портів.

Фахівці USM розвінчали міфи та пояснили, чому зерна та хліба в Україні є вдосталь. Кабмін 8 років тому затвердив норми споживання хлібопродуктів для однієї працездатної особи на рік.

Згідно з ними одна доросла людина має споживати хліб пшеничний – 62 кг на рік, хліб житній – 39 кг, макаронні вироби – 4 кг, борошно пшеничне –9,4 кг. Вважається, що діти, підлітки та непрацездатні споживають таких продуктів значно менше. Аналогічні норми прописали й в нормах харчування військовослужбовців.

Хліб, фото: скріншот із відео

Саме ці норми дозволяють порахувати, скільки зерна потрібно Україні для внутрішнього споживання. На основі цих розрахунків, щороку між Міністерством аграрної політики та продовольства України й учасниками зернового ринку підписують спеціальний Меморандум про взаєморозуміння.

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Показати ще

Минулого року Меморандум визначив граничні обсяги експорту пшениці на рівні 25,3 млн тонн. Врожай пшениці при цьому склав 33 млн тонн, а внутрішня потреба становила всього 7,5 млн тонн пшениці.

Рецепт домашнього хліба від Дідус, скріншот з відео

Як зазначають експерти, що вже у липні українці знов почали витрачати більше грошей на хліб, що пов'язано з інфляцією та статками громадян.

Водночас у 2022 році аграріям вдалось отримати близько 52 млн тонн зернових культур. А для задоволення внутрішніх потреб українців необхідно близько 18 млн тонн зернових. Відповідно громадяни споживають значно менше, ніж фермери збирають та виробляють загалом.

випічка хлібу

Нагадаємо, вчетверо дорожче, ніж торік: популярний продукт приголомшив новою ціною

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз