Усі люблять свята, тим більше, якщо вони присвячені вшануванню дарів природи. Одним із найважливіших та популярних свят літа вважається Медовий Спас.

Медовий Спас: історія та дата свята

Медовий Спас: джерело: Facebook

Свято Медовий Спас вже довгий час святкується одного і того ж дня – 14 серпня. Він не прив'язаний до мінливого місячного календаря, який орієнтуються при призначенні дат багатьох інших православних свят.

Спас має давню історію, яку в деталях описали як історики церкви, так і народні літописці. На думку вчених, слово Спас пішло від поняття рятуватися чи запасатися. Саме з середини серпня люди починали робити запаси на зиму: збирати мед, яблука, горіхи, гриби та інші продукти, які можуть зберігатись довгу зиму.

Деякі також припускають, що Спас походить від Спасителя – Христа. Крім того, є дані, що спасами давні слов'яни називали перші дні серпня.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Медовий Спас – перше свято з літнього ряду Спасів, до яких також входять Яблучний та Горіховий Спас.

У цей день вшановували працю бджіл, пасічників і обов'язково хрестили частину меду в церкві. Більше того, мед необхідно було частково віддати як пожертвування церкви або нужденним.

Окрім відвідування церкви та роздачі милості, віруючі накривали щедрий, але пісний стіл (Спас припадає на Успенський піст), гуляли, веселились, ходили в гості.

Привітання зі святом у прозі: найкраща добірка

Щиро хочемо привітати, вашу чудову родину зі світлим святом Господнім! Нехай Медовий Спас, разом зі свіжим медом, подарує вашому будинку: спокій та затишок, солодке життя та міцне здоров'я, віджене негоди та подарує достаток!

***
Солодкого меду на столі та життя медового бажаю тобі у свято Медового Спасу! Нехай серпень принесе добрий урожай у всіх нюансах твого життя! Багатьох благ тобі! Виконання найсвітліших бажань та тепла душі!

***
Медових пряників тобі в Спас! І медового солодкого закінчення літа! Перший спас несе м'яке сонечко та ще безліч можливостей насолодитися його теплом! Нехай тобі буде медово та тепло весь день, весь місяць, весь рік!

***
Медовий Спас обов'язково принесе Вам щастя, порозуміння, гармонію, єдність. Нехай життя буде з медом присмаком, а ангели завжди оберігають від біди!

***
У розпал останнього літнього місяця та сонечка щастя ми вітаємо з Медовим Спасом. Пахають польові квіти і трави, наповнюючи приємними ароматами літа. У Медовий Спас ми хочемо побажати, хай освітлені букети оберігають сім'ю від негараздів. Нехай будинок Ваш наповнюється достатком, як стільники у бджолиних вуликах, а грошей так само важко буде порахувати, як маку. Нехай у сімейному житті буде так само солодко, як насолода медових пряників. Нехай макові пироги нагадують про прибуток у діловій сфері.

***

Медовий Спас – свято всіх православних християн. Нехай благополуччям, процвітанням, дитячим сміхом буде наповнено кожну оселю. Даруйте один одному безкорисливу увагу, любов і вірність.

***

Вітаю із солодким святом – з Медовим Спасом! Цей святий день необхідний для допомоги знедоленим та хворим. Нехай твоє життя завжди буде багатим і солодким. Нехай медовий запах віджене від твоєї родини злих духів, а Господь нехай тобі подарує добробут та здоров'я!

***
Нехай у твоїй бочці меду не буде жодної ложки дьогтю! Кохання, благополуччя, радості та смачного життя! Зі святом, з Медовим Спасом!

Медовый спас