Гіпотетична можливість подорожі в часі стикається з парадоксом, протиріччям, яке робить повернення в минуле логічно неможливим.

Хоча можливість повернутися до кінця 2019 року, щоб зустріти "нульового пацієнта" і запобігти пандемії COVID-19, звучить заманливо. Про це йдеться на сайті Університету Квінсленда.

Читайте Знай в Google News!

Деякі тлумачення теоретичної фізики дозволяють припустити можливість переміщення в минуле. Про це навіть знав Альберт Ейнштейн. В його рівнянні допускається таке.

Одним з найпоширеніших парадоксів вважається "парадокс убитого дідуся" (Grandfather Paradox), який полягає у вбивстві дідуся онуком в минулому до того, як той заведе сім'ю. Це не дозволить народитися батькові мандрівника в часі, а й самому онукові. Однак тоді нікому буде відправитися в минуле.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Парадокс, пов'язаний з пандемією, звучить наступним чином: в теперішньому часі вірус, що загрожує людству, буде відсутній, як і необхідність повертатися в минуле.

Це улюблена тема фантастів. Наприклад, Рей Бредбері в своїй оповіданні "І вдарив грім" оповідає про героя, який відправився в минуле і ненавмисно наступив на метелика. При поверненні в сьогодення, таке, здавалося б, невинне дію, змінило результат президентських виборів.

Однак вчені все ж надали нове дослідження, яке доводить можливість обійти парадокс. Раніше цього намагалися домогтися шляхом логічних побудов. Існувала теорія зміни минулого, при якому мандрівник щоразу створює альтернативну гілку історії. Повернення відбувається саме до зміненого його діями світу, а не до сьогодення, з якого він відправився в минуле.

Австралійські вчені запропонували математичне вирішення цієї проблеми. Науковий керівник професор Фабіо Коста і студент фізичного факультету Університету Квінсленда Жермен Тобар теоретично розрахували, як буде вести себе тіло, яке переміщається в часі і просторі при входженні в криву подорожі в минуле.

Їх математична модель показує можливість рухатися різними шляхами, подорожуючи в минуле і назад, але незмінно потрапляючи в певну точку. І, згідно з математичними розрахунками, дії, вчинені в минулому, не вплинуть на сьогодення. "Події постійно пристосовуються один до одного таким чином, щоб прийти до Єдиного незмінного результату", - розповів Жермен Тобар.

Це надає перед мандрівником у часі свободу волі, яка ніяк би не змінила кінцевий результат при множинних діях в минулому. Тому, намагаючись вберегти "нульового пацієнта" від фатального кроку, зараження відбудеться з ким-небудь іншим.

При цьому, робота Тобара є лише математичною абстракцією, яка не має практичного застосування. Професор математики з йорського університету Кріс Февстер назвав це дослідження цікавим. Адже він сам вивчає теоретичні аспекти переміщення в часі.

Однак чоловік також зазначив, що слід перевірити відповідність абстрактних припущень відомим на сьогодні фізичним теоріям. Жермен Тобар зараз займається якраз таки перевіркою математичної моделі з точки зору фізики і визнає, що його робота далека від того, щоб зробити подорожі в минуле реальністю.

Це лише крок до кращого розуміння законів, що керують Всесвітом, на думку студента.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Ле Петрус: навіщо в центрі Європи сховали піраміду і про що вона попереджає

Як повідомляв "Знай.ua", в Лимані під Одесою вивудили гермафродита - навіть дивитися страшно.

Знай.ua писав, Covid - 19 вже рік мучить світ: історія пандемії від кажана до локдаунів.