Відразу спойлер: звичайно, потрібен! Адже інтернет в Україні нічим не відрізняється від інтернету у будь-якій країні світу. Отже він «темний та повний жахів». Найнеприємніше, що відчути це на собі може кожен. Виною тому здебільшого буде банальна безтурботність, неуважність і відсутність базових знань про те, як живе кіберпростір. В матеріалі ми розповімо, що ж таке Український VPN і для чого він потрібен.

З цим може зіткнутися кожен

На жаль, для багатьох українців слово «кібербезпека» досі лунає, мов круте слівце з фільмів про шпигунів. Але таке поняття давно стало нашою реальністю, і це не складно довести. Наприклад, чи отримували ви хоч раз на електронну пошту повідомлення про спадщину від дуже далекого незнайомого родича? Або, можливо, вам приходила радісна звістка, що ви виграли мільйон у лотереї, в якій навіть не брали участі? А може, ще гірше – ви самі «починали розсилати» всім своїм друзям по Facebook якісь посилання? Ще буває «воно само завантажилося» або «зненацька комп'ютер почав гальмувати» тощо. Якщо ви хоч раз зіткнулися з подібним, значить, ваші дані були вкрадені і вихід в інтернет не є безпечним.

Для довідки: за підрахунками Surfshark, одного з найпопулярніших VPN-сервісів в світі, тільки протягом останніх 20 років було зламано півмільярда акаунтів Facebook. І це ще гарний показник.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

https://surfshark.com/blog/have-i-been-hacked

Як захиститися від інтернет-злочинців?

Щоб уберегти себе, необов'язково розбиратися в усіх особливостях передачі даних. Це довго, складно, а головне – зовсім ні до чого. Досить дотримуватися кількох елементарних правил кібергігієни.

1. Не відкривайте незрозумілі посилання, навіть якщо їх надіслав кращий друг (його теж могли зламати).

2. Віддавайте перевагу сайтам із захищеним протоколом https. Вони застосовують цифрове шифрування для передачі даних. Перевірити сайт можна в адресному рядку пошукової системи перед назвою – https://

3. Завжди перевіряйте посилання, за якими вас запрошують перейти онлайн-магазини, банки та інші організації. Шахраї можуть ідеально підробити дизайн і текст листа, але гіперпосилання їх викриє: сайт організації буде схожий, але з помилками, або зовсім невірний.

4. Встановіть якісний антивірус і час від часу роблять сканування.

5. Оберіть надійний VPN-сервіс, який забезпечить вам анонімність в мережі і додатково шифрує дані. Особливо це актуально, якщо ви іноді користуєтеся відкритими Wi-Fi-мережами (наприклад, у готелях, в кафе тощо). Таким чином ви «ховаєте» паролі банківських карт й іншу особисту інформацію. В Україні VPN-послуги надають NordVPN, Express VPN, CyberGhost, PrivateVPN, Surfshark та інші.

VPN – більше, ніж безпека

Якщо із першими чотирма пунктами все зрозуміло, то останній варто розглянути детальніше.

Отже, VPN (Virtual Private Network, тобто «віртуальна приватна мережа») – служба, що пропонує підключення до інтернету через зашифрований тунель. Тим самим вона приховує дані від сторонніх очей. Ваша IP-адреса змінюється на адресу іншого сервера. Тобто при VPN-підключенні дії в мережі не можна відстежити. І саме ця конфіденційність дозволяє захистити інформацію від зловмисників.

Крім безпеки, VPN надає безліч можливостей! Наприклад, заплутує програми, які сканують пошукові запити, а потім підсовують вам нав'язливу рекламу. Мало що до вас буде доходити значно менше рекламного сміття, до того ж стануть доступні більш цікаві цінові пропозиції. Наприклад, вартість товарів в інтернет-магазинах, бронювання готелів або прокату автомобілів може відрізнятися для мешканців різних країн. Зайшовши через VPN, тобто приховавши своє реальне географічне місцезнаходження, ви можете зробити покупки за нижчими цінами.

Ця ж схема працює, якщо ви хочете подивитися контент, доступний тільки для мешканців певних країн, а для України закритий. Просто обираєте для входу сервер певної країни – і дивитись нові серіали, спортивні матчі, слухаєте музику або читаєте книги! Це стане в пригоді й під час подорожування – ви зможете без перешкод отримувати ту ж саму інформацію, що доступна вдома, й неважливо, куди ви вирушили. Саме VPN свого часу дав українцям можливість обійти блокування «ВКонтакті» й «Однокласників».

Темний бік безкоштовних VPN-сервісів

Щоб отримати обіцяні свободу і безпеку, обраний VPN-сервіс повинен бути чесним. На превеликий жаль, далеко не всі безкоштовні служби працюють сумлінно. Деякі передусім націлені на збір і перепродаж інформації про клієнтів. Для розуміння масштабів цього явища наведемо таку цифру: 75% безкоштовних VPN-додатків в Google Apps самі стежать за діями своїх клієнтів (згідно з незалежним дослідженням національного наукового агентства Австралії CSIRO спільно із мережею цифрових досліджень Data61). Обрати дійсно чесний сервіс і не заплутатися в складних технічних характеристиках допоможуть всілякі рейтинги та відгуки незалежних оглядачів: наприклад, будуть корисні навігатори по VPN-сервісах vpnMentor, WizCase та інші.

З якісним VPN ваша приватність не буде порушена, ви будете надійно захищені від мережевого шахрайства і відчуєте неймовірну свободу в отриманні інформації у будь-який момент вашого життя.

Джерело даних дослідження: https://www.ftc.gov/system/files/documents/public_comments/2018/08/ftc-2018-0052-d-0036-155000.pdf

https://surfshark.com/blog/how-secure-is-a-vpn