З першого вересня всім банкам буде дано дозвіл на прийом сильно зношених банкнот. Раніше подібне могли здійснювати лише уповноважені банки. Тепер, якщо площа пошкодження банкноти буде не більше 45%, її зможуть прийняти. Навіть якщо пошкодження сталося вогнем або рідинами. Про це повідомили в НБУ.

Читайте Знай в Google News!

Було внесено постанову Правління Центробанку №114 "Про затвердження Змін до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет нацвалюти України", в якій і описані відповідні зміни. Воно додатково поширює вимоги на інкасаторські компанії, які полягають у вилученні та передачі сумнівних банкнот для досліджень у Національному банку України та банкнот, які були пофарбовані спеціальним розчином через несанкціоноване втручання у спецпристрій для зберігання цінностей. Раніше такі вимоги ставилися лише до банків.

новий глава НБУ Кирило Шевченко, фото: facebook.com/yan.dobronosov

Інкасаторські компанії будуть проводити навчальні заходи, які будуть засновані на підвищенні знань про ознаки справжності та платіжності банкнот.

Популярні новини зараз

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Показати ще

До допустимих для прийняття банкнот відносяться і ті, на яких є плями, написи, забруднення і відбитки штампів, а також ті, що мають світіння під дією ультрафіолету. Банкноти, оброблені хімічними реактивами під час слідчих дій або оперативних заходів, а ще розрізані на кілька частин або ламіновані — є зношеними.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Telegram почав блокувати користувачів - хто ризикує втратити аккаунта.

Як повідомляв "Знай.ua", гроші українців у Приват24 опинилися під прицілом шахраїв - надають кредити через Facebook.

Знай.ua писав про новий закон і податок для таксистів - їм нікуди бігти.