Починаючи з 2021 року Міністерство охорони здоров'я бажає провести поділ викликів екстреної медичної допомоги на невідкладний, критичний, екстрений і непрофільний. І у кожної категорії буде різний час приїзду машин швидкої допомоги на виклик.

Про що було сказано главою МОЗ Максимом Степановим 31 липня, під час брифінгу.

Степанов заявив: "Ми хочемо розділити ці виклики на 4 категорії. Непрофільний — це з точки зору екстреної медичної допомоги. Але відразу хочу сказати: це ні в якому разі не говорить, що вам не буде надана медична допомога. Вона буде надана. Ми розуміємо, що іноді є виклики, які не вимагають 10-хвилинного приїзду, якщо людина перебуває не у критичному або невідкладному стані. І дуже важливо розділити і надати медичну допомогу, але іноді вона не потребується перші 7-8 хвилин. Це може почекати і 20 хвилин. Чому це важливо? Просто подумайте, що поруч може бути людина, що знаходиться в критичному стані".

Максим Степанов, фото: Обухiвська РДА

Є плани на те, щоб з наступного року не менше 60% машин прибували на місце вчасно, в 2022-му – 75% і 85% в 2023 році.

Популярні новини зараз

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Показати ще

Також глава МОЗ заявив: "Є показники по інфаркту та інсульту. По інфаркту в цьому році саме у 56% випадках везуть саме в ту установу, де людині буде надана спеціалізована медична допомога. На жаль, у зв'язку з тим, що була, скажімо так, знищена статистика по інсульту — у нас просто не існує даних, але ми думаємо, що цей показник десь на такому рівні. Ми плануємо, щоб з 2021 по 2023 рік показник по інфаркту був не менше 80% замість 56%, а в 2022 році — 90%. Такі ж показники по інсульту".

Міністр охорони здоров'я України розповів про зарплати, яка для водіїв складає від 3800 до 4200 гривень, для диспетчерів близько 6 тисяч гривень, зарплата лікарів — до семи тисяч гривень, а фельдшерів — приблизно 6000 гривень. Водії, які є екстреними медичними техніками, повинні отримувати зарплату в районі 10-12 тисяч гривень, диспетчер подібного плану — 11-13 тисяч, фельдшер — в районі 13-16 тисяч гривень, а у лікаря зарплата від 20000 до 22000 гривень.

У МОЗ є приблизний розрахунок на пропозиції, які будуть подаватися до бюджету на наступний рік. Якщо цього року на екстрену медичну допомогу було виділено 6 мільярдів гривень, крім цього було додаткове виділення в розмірі ще 1 млрд 260 тисяч гривень і 92 мільйонів на заміну машин швидкої допомоги. Тоді як на наступний рік планується фінансування в розмірі 15,9 млрд гривень, на навчання персоналу — 146 мільйонів і 1,46 млрд грн на закупівлю автомобілів.

Нагадаємо, пивна маска для волосся запускає процес росту.

Як повідомляв "Знай.ua", санітарний лікар попередив українців про незворотне.

Знай.uа писав як пережити вагітність спокійно і підготуватися до материнства.