Як правило, слово “аліменти” жахає батьків, які перебувають у розлученні. Однак це відбувається далеко не завжди. У деяких випадках відбувається навпаки – один з батків, з яким живе дитина, відмовляється від допомоги, а другий наполягає на тому, щоб платити аліменти. Адвокат Юлія Кулик розповіла про те, як домогтися права виплачувати аліменти в добровільному порядку.

Аліменти на дітей, Інформатор


Аліменти можуть вираховуватися із заробітної плати, пенсії, іншого доходу громадянина. Для їх добровільного стягнення потрібно подати заяву за місцем виплати пенсії, заробітної плати, стипендії і т. д. Списання грошових коштів повинно відбутися не пізніше триденного строку з моменту подання заяви. Разом з тим, платники мають право передумати і відкликати документ, в такому випадку аліменти утримуватися не будуть.

Розмір виплат визначає сам платник. Вони не можуть бути менше, ніж 50% прожиткового мінімуму, тобто 960 гривень на дитину до 6 років і 1200 гривень для дітей старше 6 років. Визначити суму аліментів ви можете як у твердій сумі, так і в процентному співвідношенні від доходу. У другому випадку, як правило, виплачується 25% доходу на 1 дитину, 30% на 2 дітей і 50% на 3 і більше дітей.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

Нагадаємо, рахунки боржників заблокують миттєво, кого торкнуться зміни в банківській системі.

Як повідомляв Знай. ua, право на аліменти мають навіть повнолітні студенти.

Також Знай. ua писав, що стягнення аліментів у спрощеному порядку хто може отримати і що треба знати.