RAB-тарифи, при правильному впровадженні, стимулюють операторів систем розподілу до скорочення витрат і до активної модернізації мереж. Про це розповів голова державного підприємства "Хмельницькобленерго" Олег Козачук в інтерв'ю виданню "Дело".

З 1 січня наступного року на зміну чинному регулювання буде впроваджено RAB-регулювання. На думку Олега Козачука, воно забезпечить більший рівень інвестицій і, відповідно, покращить показники функціонування електромереж: "RAB-тарифи, при правильному впровадженні, стимулюють операторів систем розподілу до скорочення витрат і до активної модернізації мереж".

Голова "Хмельницькобленерго", каже, що досвід розвинених країн свідчить про високу ефективність стимулюючого регулювання.

"Наприклад, у Румунії зношеність активів зменшилася з 75% до 48% протягом 2004-2011 році. Україні при впровадженні стимулюючого регулювання слід скористатися європейським досвідом", - підкреслює топ-менеджер "Хмельницькобленерго".

Нагадаємо, раніше Європейська бізнес асоціація заявляла, що при впровадженні нової моделі варто враховувати міжнародний досвід країн, де успішно введено RAB регулювання, а саме – уникнути поділу бази активів на нову і стару і впровадити єдину ставку, рівну середньозваженої вартості капіталу – WACC.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще