Як із першого побачення зрозуміти, що із цією людиною небезпечно? Такі питання задавали дівчата – учасниці STEM is FEM представниці проєкту «(Не) дрібниці у стосунках» Фонду ООН у галузі народонаселення Ользі Авраменко. Зустріч відбулась у рамках кампанії «Розірви коло», направленої на підвищення обізнаності про сімейне насильство.

“Коли людина звертається до нас стосовно своїх стосунків, дуже важливо підбирати слова. Зазвичай, людина, яку ми погано знаємо до нас із такими питаннями не прийде. Це близькі друзі чи знайомі, і ми найкраще знаємо, як комунікувати із цією людиною, аби не травмувати і не відштовхнути її. Якщо ми бачимо ознаки абьюзу, треба спочатку натякнути людині. Побачити реакцію, чи вона замислилась, якщо сприйняла нас серйозно, то можна говорити далі. Говоріть про емоції саме цієї людини. Не задавайте питань – “а чому ти досі з ним?”, “чому ти так довго терпиш?”. Ці питання травмують повторно, і вони перекладають додаткову відповідальність на цю людину. Вони нічого не вирішать, але довіра до вас буде похитана і шанси людини на безболісний вихід із цих стосунків зменшуються”, – таку пораду дала слухачкам лектор-психолог Ольга Авраменко.

Також вона зазначила, що слід уважно слідкувати за тим, аби невеликі невинні речі, наприклад, занадто сильна турбота, дратівливість, чи критичність до людей із твого оточення, не перетворилися на прагнення повного контролю та психологічне насильство. Головна складність, за словами Ольги, у тому, що відбуваються такі перетворення дуже повільно і поступово, тому відслідкувати їх подекуди напрочуд складно.

«Ми створили спільноту STEM is FEM, щоб не тільки навчати, а ще й підтримувати її учасниць. Для цього ми організували лекцію з психологом, на якій йшлося про взаємостосунки. Досягти успіхів у освіті та кар'єрі набагато легше, коли родина та близькі люди надають підтримку. Практичні рекомендації психологині допоможуть старшокласницям обрати безпечні моделі спілкування та захистити себе у різних життєвих ситуаціях», – розповідає ініціатор проєкту STEM is FEM, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Лекція «(Не) дрібниці у стосунках» є частиною інформаційної кампанії «Розірви коло» від Фонду ООН у галузі народонаселення. Мета кампанії – зміцнення механізмів запобігання і реагування на ґендерно-зумовлене насильство. До ініціативи приєднався і проєкт STEM is FEM, який має на меті зменшення гендерної нерівності у технологічних сферах України. А для цього проєкт проводить освітні заходи, які надихають дівчат обирати для себе навчання і роботу у STEM-галузях.

Популярні новини зараз

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

В Україні готується революція у житловій сфері

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще