Від такої політики страждає, в першу чергу, малий і середній бізнес, який орендує площі в торгових центрах. Про це заявив операційний директор ряду ТРЦ Максим Гаврюшин (ДК «Будхаус» (ТРЦ Forum Lviv (Львів), ТРЦ FABRIKA (Херсон), ТРЦ Lubava (Черкаси).

«У Києві працює близько 150 тисяч чоловік в торговій нерухомості. Це тільки торгові центри, це я не беру зараз навіть якісь невеликі торгові центри. Це торгові центри з площею від 5 тисяч метрів і вище. Це приблизно 70 об'єктів. У цих 70 об'єктах великих, від 5 тисяч метрів, торгових центрів, це 7,5-8 тисяч магазинів, торгових точок різного формату. І 50 тисяч осіб працевлаштовані. За нашими оцінками, київські торгові центри дають приблизно 50% роздрібного товарообігу Києва», - повідомив Гаврюшин.

На його думку, дискримінація київських ТРЦ абсолютно невиправдана, адже вони можуть забезпечити найкращі умови для відвідувачів в умовах карантину, ніж маленькі магазини або ринки, яким вже дозволили працювати.

«Якщо порівнювати торгові центри з окремо стоять магазинами, як з ринками або з будівельним гіпермаркетом, то торговий центр, по-перше, краще технічно підготовлений, там є чотириразовий обмін повітря, там є фільтрація повітря, при необхідності можна було робити дезінфекцію цієї фільтрації. Там є контроль відвідуваності автоматичний, можна дивитися, скільки людей знаходиться в торговому центрі. Там є охорона, там є експлуатуюча організація, там є адміністрація, яка може нести відповідальність за це. Ось всього цього немає в окремо розташованих магазинах, яким можна працювати», - пояснив Гаврюшин.

Крім того, він підкреслив, що в ТРЦ можна забезпечити набагато більшу норму площі на одного відвідувача, ніж необхідні 10 метрів квадратних.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Показати ще

«Відвідуваний торговий центр, в який входить багато людей, там одноразово на одну людину може припадати 20 метрів. Тобто, в торговому центрі більше простору і більше там може перебувати відповідно людей. Можна поставити для торгового центру обмеження 20 метрів, 25-30 метрів, і це буде абсолютно нормально. Торговий центр цілком з таким обмеженням впорається, тому що навіть у пікові періоди відвідуваності кількість метрів на одну людину там все одно більше 10 буде, це буде 15-20 метрів. Хоча зараз ні про які пікових навантаженнях мова не йде», - сказав Гаврюшин.

Нагадаємо, 11 травня уряд зняв ряд обмежень, пов'язаних з карантином, зокрема дозволена торгівля непродовольчими товарами в магазинах, в тому числі на території великих торгово-розважальних центрів, проте в Києві за рішенням місцевої влади ТРЦ будуть відкриті тільки під час наступного етапу ослаблення карантину.

За оцінкою Українського ради торгових центрів (УСТЦ) торгово-розважальні центри країни за два місяці карантину втратили близько 7 млрд грн від орендних надходжень, а їхні орендарі – понад 50 млрд грн товарообігу.