У Львівській області вибухнув скандал навколо каплиці, поставленої на території історико-культурного заповідника "Стільське городище" в селі Дуброва, Миколаївського району.

Як повідомили на сторінці Facebook-спільноти "Львівське Опілля", в заповіднику вже два тижні йдуть будівельні роботи на території пам'ятки археології національного значення.

"У селі Дуброва, впритул до Стільського городища, майже два тижні ведуться будівельні роботи – масштабні насипи ґрунту, і встановлюють фігуру Матінки Божої. Роботи не є санкціонованими ані місцевою ОТГ (об'єднаною територіальною громадою), ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому жодної реакції з боку обласної влади досі немає", – йдеться у повідомленні.

Скандал виник після того, як у Мережі з'явилося фото – біля пам'ятника зробили насип, бетонні сходи і встановили капличку.

Таке втручання в історичний ареал обурило багатьох археологів і краєзнавців.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще
Археологи зазначають, що Стільське городище – це столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія -прадавня батьківщина сучасної Хорватії, і саме це село було її столицею. Тут вирувало життя у VIII-X столітті.
У спільноті також додали довідку про те, що Стільське городище – столиця середньовічної Білої Хорватії (стародавньої батьківщини сучасної Хорватії), колись великої країни на території Прикарпаття.

У той же час, староста села Андрій Васильковський розповів, що скульптуру Матері Божої встановили місцеві мешканці своїм коштом. Він не вбачає нічого дивного у тому, що місцеві самовільно вирішили встановити скульптуру Матері Божої на території заповідника, проте каже, що цей випадок розглянуть у сільраді та вирішать, як реагувати.

Капличка викликала суперечливі реакції серед користувачів соціальних мереж. Однак, більшість людей відверто обурюється через роботи на території пам'ятки історії.

У мережі також з'явилися уїдливі колажі на тему незаконного будівництва на території історичної пам'ятки.

фотожаба, Facebook

У чому історична цінність Стільського городища?

Стільсько — язичницьке городище у Миколаївському районі, засноване у VII століття. До 993 року було столицею Білої Хорватії. Стільське городище включене до пам'ятки археології національного значення "Городище". У 2001 році Стільське городище внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Історико-культурний заповідник "Стільське городище" створили у 2015 році рішенням Львівської обласної ради. До заповідника входять входять Стільське городище, городище-святилище в урочищі "Печера", поселення біля села Ілів, пам’яткa природи та історії в урочищі "Диравець", печерні комплекси природного й антропогенного походження в урочищі "Лиса", давні гідротехнічні споруди на річці Колодниці, курганні могильники.

Урочище Диравець – це головна частина язичницького святилища у селі Дуброва, яке витесали у середині VIII століття. В урочищі Диравець збереглися залишки 21 келії, де колись жили монахи. В окремих із них є добре збережені рештки вівтарних ніш, де розміщували ікони, а також мощі святих.

За фактом пошкодження пам'ятки поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст.298 КК України. Причетним до вандалізму загрожує п'ять років в'язниці.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Києві невідомі просто з-під носа поцупили старовинні пам'ятки архітектури

Як повідомляв портал Знай.ua, у Львові хочуть побудувати сучасний бізнес-центр на місці Ратуші.

Також Знай.ua писав, найвідоміша пам'ятка архітектури постраждала від стихії