Національний банк України вводить в обіг нові монети, а саме 40 тис. пам'ятних монет "75 років перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років". В обігу вони очікуються з 5 травня. Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

НБУ вводить в обіг нову монету номіналом 5 гривень, присвячену вшануванню пам'яті і перемоги у Другій світовій війні. В Нацбанку відзначили, що значний внесок у перемогу над нацизмом зробила Україна, зазнавши величезних людських і матеріальних втрат. За роки війни загинуло приблизно 9-10 млн українців.

Пам'ятна монета, скріншот: bank.gov.ua

Монету з рифленим гуртом діаметром 35 мм викарбувано з нейзильберу. Категорія якості – спеціальний анциркулейтед. Тираж випуску – 40 тис. штук. Вгорі аверсу монети на дзеркальному тлі під малим гербом України розміщено напис: "75 років перемоги над нацизмом у Другій світовій війні". Зліва на матовому тлі: 2020 / Україна / 5 гривень.

Унизу на дзеркальному тлі зображено голуба, який тримає оливкову гілочку – символ свободи, миру і перемоги. Праворуч унизу розміщено логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. На реверсі монети зображено стилізовану композицію: вертикальний колючий дріт, яка умовно ділить площину на військову і мирну.

Зліва потріскані, рвані краї символізують напругу, тривогу, біль, а на її тлі – напис "1939". Праворуч колючий дріт проростає листям, а на ньому – напис "1945". Ця частина монети символізує відродження та продовження життя.

Популярні новини зараз

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Нацбанк

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, недолуга спроба Тищенка виправдатися за свій ресторан обурила українців - "Головою вдарилися?". Микола Тищенко спробував виправдатися за роботу ресторану "Велюр" під час карантину

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні випустять нові монети в 10 грн, готуйте мішечки замість гаманця. Національний банк повідомив про те, що в побут українців додадуть нові монети номіналом у 10 гривень. Вони з'являться у вільній торгівлі з 3 червня 2020 року.

Також "Знай.ua" писав, найбідніші та найбагатші області України – у Держстаті розповіли, де заробляють найбільше. Державна служба статистики України оприлюднила попередні дані про доходи та витрати населення