Український діяч екологічного руху Володимир Костерін опублікував відео, на якому можна побачити підвищений рівень радіації у Чорнобильській зоні, імовірно пов'язаний з лісовими пожежами.

Відповідний запис він виклав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

На відео показано вимірювання радіаційного фону дозиметром під час руху автомобілем. Рівень гамма-випромінювання зростає від 0,59 до 6,64.

Пожежа в Чорнобильській зоні, фото ДСНС

"Я вірю тому, що бачу і вважаю, що керівництво країни і відповідальні за екополітики обманюють, говорячи, що немає підвищення радіації. Упевнений, що рядові працівники Зони відчуження і світові ЗМІ говорять правду про ситуацію навколо ЧАЕС.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам доплатять солідні гроші: надбавки приходитимуть три місяці

Газ подорожчає для всіх: як новий тариф вдарить по гаманцю

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Трамп дякує З*лупі: мережа Х стоїть на вухах

Показати ще

У зв'язку з цим СБУ і Служба зовнішньої розвідки України повинні розібратися чи є обман суспільства і причина пожежі єдиним підривним диверсійним планом знищення громадян України з системної багаторічної роботою за призначенням слабких керівників ДАЗВ, захаращення лісових доріг за якими пожежники не змогли проїхати до вогнищ, ослаблення сил пожежного реагування, виклик пожежників через кілька годин, що призвело до розпалювання до масштабу охопила понад 50.000 га (дані Грінпіс)", - пише Костерін у описі до відео.

Однак, не всі погоджуються з об'єктивністю вимірів.

"А повертаючись до відео - ще раз скажу, що міряти рівень гамма-випромінювання на території західного сліду в 10-км зоні та видавати це, як доказ порушення чого або - чистої води інсинуація і підтасовка фактів",- йде мова у одному з коментарів.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Чорнобиль палає з новою силою - рятувальники метаються між пожежами по всій зоні відчуження, відео

Як повідомляв портал Знай.ua, Чорнобиль палає з новою силою, вогонь з трави перекинувся на торфовища - дуже небезпечно.

Також Знай.ua писав, що Чорнобиль продовжує палати, - пожежні підключили до гасіння поїзд і вертольоти.