Тисячі українців залишилися без роботи через карантин. Продовження карантину для населення виглядає куди більш страхітливою перспективою, ніж ризик заразитися коронавірусом.

Щоб підтримати тимчасово безробітних, влада спростила облік у центрах зайнятості та доступ до посібників. Як запевняють юристи, далеко не всі з тих, хто залишилися без роботи, зможуть скористатися держпідтримкою. Особливо це стосується тих, хто пішов у відпустку за свій рахунок або працював неофіційно.

Безробіття стало одним із ключових викликів в результаті епідемії коронавірусу і введеного через неї карантину. Компанії по всьому світу змушені скорочувати персонал, відправляти працівників у неоплачувані відпустки або урізати їм зарплату.

На всіх тонким шаром

Що ж стосується України, то, за оцінкою Кабміну, в 2020 році безробіття зросте з 9% (за даними Держстату, трохи більше 1,5 млн осіб) в кінці минулого року до 9,4%. Говорячи про помірному зростанні безробіття, очевидно, влада розраховує, що після сплеску звільнень з-за карантину ситуація вирівняється, коли знімуть обмеження і на ринку праці з'явиться більше вакансій.

Популярні новини зараз

Пил, грози, спека і навіть бурі: синоптики попередили українців про аномальну погоду влітку

Сім'ї возз'єднаються, будемо їздити – куди хочемо: астролог назвав дату кінця воєнного стану

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах

Показати ще

Але, за словами поінформованих співрозмовників РБК-Україна в уряді, в разі негативного сценарію, який поки що не відображено у макропрогнозі, армія безробітних може перевищити 2-3 млн осіб. Тим більше що багато трудові мігранти, що повернулися в країну з-за введення карантину в ЄС, де ситуація з епідемією ще більш складна, ніж у нас.

Як би там не було, соцопитування, проведені під час карантину, показують, що у населення вкрай невеликий запас міцності, а тому сидіти без роботи, а значить і без доходів люди довго не зможуть. За даними групи "Рейтинг", третина українців припинили роботу після початку карантину, більшість з них пішли у відпустку за власним бажанням.

Далі ситуація із зайнятістю може погіршуватися. Тим більше, що і бізнес поки налаштований не дуже оптимістично. Як випливає з опитування 155 представників малого та мікробізнесу, проведеного Європейською бізнес-асоціацією в кінці березня, третина фірм планує скорочення співробітників і ще п'ята частина компаній не визначилися, як чинити.

Що в цій ситуації робить уряд? Кабінет міністрів наприкінці березня спростив отримання допомоги по безробіттю на період карантину. І тепер реєстрація в Центрі зайнятості буде відбуватися в день звернення, в той же день почнеться і нарахування виплат.

Кому покладена доплата

Минулого тижня парламент вніс зміни в закон про зайнятість населення, спростивши порядок нарахування допомоги по частковому безробіттю з-за карантину.

Втім, далеко не кожен, хто тимчасово залишився на період карантину без роботи, зможе отримувати такі посібники. Приміром, як пояснила РБК-Україна старший юрист CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Наталія Наконечна, неоплачувану відпустку на період карантину не є підставою для отримання допомоги по частковому безробіттю.

Вона уточнила, що мінімальний страховий стаж чинним законодавством для призначення допомоги по безробіттю не передбачено, але якщо у претендента на допомогу немає страхового стажу взагалі, виплату йому не призначать.

Як уточнив Володимир Мисечко, якщо за останній рік до реєстрації безробітним у людини був страховий стаж не менше шести місяців, він зможе отримувати допомогу, мінімальний розмір якого становить 1800 гривень. Тоді як при стажі не менше шести місяців, допомога становитиме не більше 650 гривень.

Половинчасті рішення

Щоб згладити негатив від карантину, уряд також вирішив підвищити пенсії. Вже з квітня додатково по 500 гривень кожен місяць почнуть виплачувати пенсіонерам старше 80 років. Разово влади також нарахують по тисячі гривень тим, у кого розмір пенсії менше 5 тисяч гривень. У Кабміні підносять таке рішення, як одну із заходів підтримки населення через коронавіруса і карантину, яка дозволить зберегти купівельну спроможність громадян.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Комаровський порадив ефективний засіб для миття рук — краще, ніж мило. Доктор Євген Комаровський розповів, як очистити руки, якщо немає з собою мила

Як повідомляв портал "Знай.ua", Шмигаль назвав два сценарії продовження карантину в Україні. Карантин в Україні, який було введено до 24 березня у зв'язку з поширенням пандемії коронавірусу, можуть послабити

Також "Знай.ua" писав, як пересуватись машиною на карантині, список заборон і документів. Нові правила карантину в Україні