Як відомо, наразі у світі бушує смертельний коронавірус, який масово викошує населення різних країн. Так, в мережі дали відповідь на ряд запитань стосовно того, як варто ходити в магазин за продуктами, при цьому мінімізувати шанс зараження Covid-19.

Чи безпечно ходити до продуктового магазину?

Не дуже, тому варто намагатися мінімізувати відвідування магазину. Це тому, що новий коронавірус поширюється в основному за допомогою крапель сусідніх людей, що кашляють або чхають. Якщо вам потрібно піти, підтримуйте дистанцію навколо себе і намагайтеся їхати в неробочий час.

Чи варто носити маску чи рукавички до продуктового магазину?

Мислення про маски для обличчя змінилося останнім часом. Раніше фахівці не рекомендували їх носити, оскільки єдиними повністю захисними масками є респіраторні маски N95, які повинні бути встановлені та зарезервовані для медичних працівників. Зараз багато хто каже, що носіння тканинної маски важливе, оскільки в людей коронавірус може протікати без симптомів.

Популярні новини зараз

ПриватБанк заблокував рахунок: що треба робити відразу

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Коронавірус, фото: Getty Images

Рукавички не дуже допомагають, якщо ви збираєтесь торкатися до них очей, носа чи рота. Швидше, зазначають експерти, мийте руки з милом перед виходом на вулицю та приїжджаючи додому, а також використовуйте засоби для дезінфекції рук. Якщо ви використовуєте рукавички, вибирайте одноразові і викидайте їх, як тільки повернетесь додому. Намагайтеся не користуватися телефоном у магазині. Якщо ви це робите, то його варто почистити, коли повернетесь додому.

Які інші заходи безпеки потрібно вжити?

Намагайтеся уникати обміну грошей чи кредитних карток з касою. Використовуйте зчитувач кредитних карт, коли це можливо.

Що варто зробити з паперовими, пластиковими пакетами, коли ви повертаюся додому?

Нещодавнє дослідження NEJM виявило, що вірус може жити на картоні до доби та на твердих поверхнях, таких як пластик та нержавіюча сталь, протягом двох-трьох днів. Але експерти відзначили, що дослідження проводилися в лабораторії з високими дозами вірусу, тому невідомо, чи в реальному житті вірус може передаватися таким чином. Швидше за все, якби хтось чхав або кашляв на картонній ємності, вірус швидше розсіявся через фактори навколишнього середовища, наприклад, сонячне світло.

Коронавірус, фото: Getty Images

А що з їжею? Чи можна заразитися вірусом від вживання в їжі?

Ваш рот - це ворота як для вашої дихальної системи (легенів), так і для травної системи (шлунку). Вважається, що вірусні дихання, як новий коронавірус, потрапляють в організм і розмножуються через дихальні шляхи, а не травний тракт.

Експерти стверджують, що можливо, якщо вірус витирається з будь-якого предмета всередину рота, він може заразити вас, якщо він потрапить у вашу дихальну систему. Однак, як видається, немає ризику зараження через травний тракт, повідомляють Центри контролю та профілактики захворювань та Департамент сільського господарства.

Чи буде одяг забруднений, коли ви прийдете з магазину? Чи потрібно переодягатися, як тільки повернулися додому?

Немає жодних доказів того, що вірус може передаватися через одяг, але він не був спеціально вивчений. Хороша новина - це те, що її можна вбити, прасуючи білизну. Тож якщо ви були в продуктовому магазині, де люди поблизу вас кашляли, то непогано зняти одяг, коли ви повернетесь додому. Але не варто трясти його.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у МОЗ порівняли темпи поширення коронавірусу в Україні з Італією та Іспанією.

Як повідомляв портал Знай.uа, тотальне безробіття – карантин в Україні нищить провідні галузі.

Також портал Знай.uа писав, де дозволили гуляти без медичного захисту в період карантину.