Антимонопольний комітет анонсував нові заходи у кампанії щодо приведення цін на нафтопродукти до обґрунтованого рівня. З цього приводу заплановано зустріч із керівниками мереж АЗС, які працюють під брендами WOG, OKKO, Ukrnafta, Socar, UPG.

АМКУ очікує отримати пояснення щодо ціноутворення на нафтопродукти й відповідності вартості, вказаної на стелах автозаправок, тим змінам, яких зазнав ринок в останні місяці. Йдеться про падіння цін на нафту та великий гурт, коливання курсу гривні тощо.

АЗС, скріншот: YouTube

Попередні кроки Комітету та реакція ринку на них:

  • 5 грудня 2019 АМКУ надав учасникам ринку торгівлі бензином рекомендації вжити заходів щодо встановлення роздрібних цін на високооктанові бензини та дизельне паливо на рівні, який існував би за умов значної конкуренції на ринку. Як результат, роздрібні ціни на бензин марки А-95 та на дизельне паливо знизилися на 1-2 гривні за літр.
  • 14 січня 2020 Комітет розпочав поглиблене дослідження відповідності дій учасників ринку вимогам законодавства, оскільки надана ними інформація за результатами розгляду Рекомендацій від 05.12.2019 не містила достатнього обґрунтування рівня встановлених цін на АЗС.
  • 10 березня 2020 АМКУ знову попередив власників мереж АЗС про прискіпливу увагу до цін на бензини, оскільки на початку березня відбувся обвал цін на сиру нафту на світовому ринку і це мало позначитися на похідних товарах.

Антимонопольний комітет констатує, що триває подальше зниження цін на автозаправках. Комітет водночас отримує дані від аналітичних агентств, які вказують на наявний потенціал до ще більшого зниження ціни. Зазначається, що для бензину марки А-95 виправданим може бути зниження іще на 3-5 гривень.

Популярні новини зараз

Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки"

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, скільки українців залишилися без роботи через карантин, названо точні цифри. В Торгово-промисловій палаті України назвали кількість людей, які залишилися без роботи через карантин

Як повідомляв портал "Знай.ua", Шмигаль назвав два сценарії продовження карантину в Україні. Карантин в Україні, який було введено до 24 березня у зв'язку з поширенням пандемії коронавірусу, можуть послабити

Також "Знай.ua" писав, що Верховна Рада ухвалила закон про земельний ринок — українці, які сидять вдома "скип'ятили" мережу. В ніч з 30 на 31 березня 2020 року, на позачерговому засіданні народні депутати підтримали законопроєкт