Як відомо, покупці мріють придбати підтримані автомобілі в Україні саме за ті гроші, яких вони реально варті. Однак, не завжди це вдається. Також слід досить уважно перевіряти машину перед купівлею та заздалегідь підготувати відповідні документи. Українцям надали слушні поради для придбання улюбленої "ластівки".

Так, купівля авто передбачає серйозні фінансові витрати навіть під час експлуатації. Саме тому слід ретельно перевірити "залізного коня".

Авто, pxhere

Стан кузова

Спочатку слід уважно оглянути весь кузов, особливо проблемні частини на предмет іржі і гнилі. Автомобіль краще дивитися вдень, щоб побачити всі подкрасы, за наявності яких можна визначити бала машина в ДТП. Якщо автомобілю більше 5 років, а на капоті і кузові немає сколів, то швидше за все кузов був повністю перефарбований, з метою приховування серйозних дефектів.

Днище автомобіля

Під машиною не повинно бути калюж. Для підтриманого авто текти або краплі є неприпустимими. В ідеалі, краще загнати машину на підйомник СТО і провести огляд там. Також у місцях, де передбачено використання домкрата, не повинно бути вм'ятин.

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Колісний протектор

Повинен мати рівномірний знос. Якщо знос протектора не рівномірний, то в машині не відрегульовано розвал-сходження. Також колеса повинні стояти рівно, без перекосу.

Стан підкапотного простору

Якщо двигун блищить, то швидше за все його відмивали для продажу, щоб приховати дефекти. Також потрібно оглянути мотор на предмет протікання, перевірити рівень масла, антифризу.

Дуже важливо стан масла в ДВС, темний колір – це нормально, а от якщо на щупі масло збито в грудки і тягнеться, це може бути причиною підвищеного зносу двигуна.

Авто, pxhere

Пуск двигуна

Тут важливо заводити його на холодну. Перед запуском, потрібно помацати ДВС рукою, він не повинен бути теплим. Після заведення двигуна потрібно звернути увагу на швидкість закладу авто і переконатися, що при його роботі немає сторонніх звуків і тремтіння. Також не повинно бути різких ривків при роботі.

Тест-драйв

Спочатку потрібно протестувати гальма, немає сторонніх скрипів металу, як вони спрацьовують, в тому числі різке гальмування, немає заметів. Також якщо зчеплення схоплює в самому кінці, то ремонт не за горами. Слід ще звернути увагу на коробку передач, швидкості повинні включатися без сторонніх звуків. Якщо при задній швидкості передачу вибиває – ремонт незабаром.

Також потрібно прокотитися по дрібним ямах і купинах, справна підвіска повинна без проблем з усім справлятися, без сторонніх звуків. Ще слід перевірити кермо на максимумі, при повороті до упору не повинно бути ривків, тремтіння, стукотів.

VIN-код (номер кузова)

У документах на машину є номер кузова, який потрібно порівняти з табличкою під капотом, також і основний номер кузова слід порівняти. Найчастіше основною номер знаходиться біля пасажирського сидіння. VIN-код повинен чітко читатися.

Авто, pxhere

Перевірка авто в онлайн-сервісах

Маючи в розпорядженні VIN-код, можна спробувати перевірити його історію за допомогою онлайн-сервісів. Є ймовірність отримати приховану власником інформацію про конкретному автомобілі.

Також рекомендується найняти фахівця, який проведе експертну діагностику, в тому числі за допомогою комп'ютера. Більшість експертів беруть за свої послуги до 100$. Даний варіант може вберегти майбутнього власника від покупки мотлоху.

Список документів для покупки

Купити авто можна двома способами:

  • У нотаріуса.
  • В сервісному центрі МВС.

В обох випадках буде потрібно певний пакет документів.

Документи з боку покупця:

  • Паспорт;
  • ІПН.

Документи продавця:

  • Паспорт;
  • ІПН;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
  • документи, що підтверджують права власності на автомобіль;
  • заяву на перереєстрацію транспортного засобу;
  • оцінка вартості транспортного засобу.

Якщо переоформленням автомобіля займається третя особа, то він повинен надати документи, що підтверджують його особу: паспорт, нотаріальну довіреність, а також довідку про відсутність обтяжень.

Авто, pxhere

Додаткові документи продавця:

  • митна декларація;
  • договір купівлі/продажу;
  • сертифікат відповідності;
  • транзитні номери;
  • акт прийому/передачі, підкріплений підписом дилера.

Якщо автомобіль купувався в кредит, то потрібно надати кредитний договір, довідки з банку, а також заяву фінансової установи.

У разі складання договору у нотаріуса, продавець повинен надати довідку, яка свідчить про відсутність кримінального минулого.

Перевагою буде надання продавцем сервісної книжки, з якої можна дізнатися історію автомобіля.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що роздрібна мережа Glusco (117 АЗС) різко знизила ціни на всі види палива.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українські таксисти підготувалися до карантину.

Також "Знай.ua" писав, що у Києві іномарка перетворилася на купу попелу за лічені хвилини.