Кожен обиватель і «чайник» чув слово «проксі-сервер». І якщо вам здається, що це серйозні хакерські речі, то вам не здається. Однак і звичайному користувачеві послуги такого сервера-посередника можуть знадобитись і стануть в нагоді серед безлічі локальних підключень до мережі інтернет. До того ж налаштувати проксі-сервер і вдома нескладно, навіть не будучи хакером, а користуватися ним – і поготів легко. Корисностей вийде багато. Навіть у найпростішому використанні комп'ютера для перегляду фільмів, фото, прослуховування музики нам часто без проксі-сервера не обійтися.

Налаштування проксі-сервера вдома https://www.pexels.com/ru-ru/

Що таке proxy-server в ноутбуці, телефоні, комп'ютері?

Власне, встановлення проксі-сервера не залежить від пристрою, на якому його планується використовувати. До роботи Windows він теж не відноситься. Робота проксі-серверів пов'язана з браузером. Створити, налаштувати, запустити, включити і використовувати його можна в гугл-хромі, опері, фаєрфоксі і всіх інших браузерах, в тому числі і мобільних.

Що таке, власне, проксі-сервер? Назва походить від англійського слова «proxy». Воно перекладається як посередник, представник, уповноважений. З цього випливає чітке визначення поняття «проксі-сервер» – сервер-посередник (проміжний сервер) в інтернет-мережі, який виступає як «проміжок» між комп'ютерним користувачем і основним сервером. В такому сервері можна виконувати певні запити і завдання побічно з адреси іншої країни. Таким чином можна поміняти свої дані і показники різних параметрів. В результаті використовувані вами ресурси не зможуть знати вашу конфіденційну інформацію, яку зазвичай отримують автоматично при використанні власного прямого сервера. Це захищає користувача від різних обмежень, зберігає його анонімність, захищає від всіляких мережевих атак, а також надійно блокує можливість будь-якого віртуального стеження за вами. Але в той же час завдяки цим якостям використання проксі-сервера може бути і на руку мережевим шахраям.

Через таких посередників відбуваються різні віртуальні злочини зі зламу важливих світових фінансових мереж, наприклад. Шахраї підміняють свої реальні мережеві адреси і заволодівають чужою інформацією або грошовими коштами. Простежити їх місцезнаходження через те, що воно підмінене проксі-сервером, неможливо. Звичайно, ним володіє адміністратор цього підставного сервера-прокладки. Але видає він інформацію тільки за рішенням суду. Якщо ж проксі зареєстрований в Таїланді, а злочин скоєно з нападом на системи Франції – то для цієї процедури потрібно починати складні міждержавні судові розгляди. Це вимагає велику кількість часу – в цей проміжок злочинці вже ґрунтовно встигають замести сліди і змінити своє місце розташування.

Популярні новини зараз

Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Але навіщо тоді проксі-сервер потрібен простим користувачам?

Існує безліч корисних інтернет-сервісів (наприклад, сайти з музикою або фільмами, американські і європейські інтернет-магазини), які доступні тільки в обмеженій кількості країн. Так що працюючи безпосередньо з сервером в Україні, ви не зможете купити безліч якісних і доступних товарів, як і навіть просто подивитися хороші фільми мовою оригіналу.

Налаштування проксі-сервера "своїми руками" https://www.pexels.com/ru-ru/

Створення проксі-сервера – це спосіб обходу блокування

Якщо не використовувати проксі-сервер, то кожен цільовий сайт отримує безліч закодованої особистої інформації користувача, в тому числі і його місце розташування. А ось підключення до проксі дає можливість приховати і змінити своє розташування – таким чином обійти блокування серверів сайтів.

Проксі-сервер приховує не тільки місце розташування користувача, а і його віртуальну адресу, і інші особисті дані – він забезпечує вашу повну безпеку в мережі. На жаль, саме через те, що інформацію з проксі-сервера про реальні дані користувача можна отримати тільки шляхом складних судових розглядів, вони роблять можливими і кіберзлочини.

Проксі, до речі, стане в нагоді і на роботі в розважальних цілях – він обходить блокування адміністратора вашої корпоративної локальної мережі. Його використання дає можливість обійти офісні блокування потрібних вам сайтів – наприклад, соцмереж або ще чогось подібного, що на думку начальства, погано впливає на якість вашої праці.

Налаштування проксі-сервера: нащо треба? https://www.pexels.com/ru-ru/

Як налаштувати свій проксі вдома безкоштовно?

Безкоштовно налаштувати проксі-сервер «своїми руками» цілком можливо. І це буде досить легко зробити навіть обивателю – потрібно просто витратити трохи часу на технічне розбирання теми.

Але ось фахівці не радять користуватися безкоштовними проксі-серверами. Тому що безкоштовні проксі-сервери – це ризик. Вони можуть бути повільними і працювати ненадійно. А якщо пощастить і випадково попадеться той, який працює цілком стерпно – безкоштовним бути йому недовго. Хороший проксі-сервер швидко стає затребуваним, тому його власники роблять його використання платним. Але і навіть погані проксі рано чи пізно закриваються. До того ж питання довіри його засновнику у випадку з безкоштовними проксі стає гостро. Адже адміністратор проксі буде знати про вас всю конфіденційну інформацію – чому б не злити її шахраю, якщо немає ніякої користувальницької угоди. Та й взагалі навіщо робити власний проксі-сервер, обслуговувати його і не отримувати з цього ніякої вигоди?

При цьому платні проксі-сервери вартують дійсно копійки. Їх ціни дуже низькі навіть у порівнянні з найдешевшими VPN, зате гарантії і можливості на порядок вище. Натомість завдяки оплаті ви отримуєте права – на конфіденційність, якість і технічну підтримку в роботі.

Налаштування проксі-сервера https://www.pexels.com/ru-ru/

Як підключитися до проксі-сервера самому?

Для того, щоб почати користуватися проксі онлайн – не потрібно встановлювати на персональний комп'ютер, мобільні телефони або ноутбук спеціальні програми. Насправді все вже зашито в діючу у вас систему. Необхідно тільки додати до користування відповідні системи в своєму персональному браузері. До проксі-підключення готові всі з них – і IE, і Chrome, і Firefox, і Opera, і Safari (macOS), і Android, і iOS.

Алгоритм дій гранично простий. Покажемо його на прикладі налаштування проксі-сервера в браузері MOZILLA FIREFOX.

  • Спочатку потрібно купити проксі-акаунт (в мережі їх безліч – вибирайте на свій смак і гаманець). Далі ви його активуєте і відкриваєте свій браузер.
  • Тут потрібно зайти у вкладку «Інструменти».
  • У ній знайти пункт «Налаштування» і зайти туди.
  • Там знаходите вкладку під назвою «Додатково», натискаємо на неї і вибираємо функцію «Налаштувати».
  • Далі вибираємо – «Ручне регулювання сервісу проксі».
  • Тут слід ввести порт і IP, які висвітились в вашому особистому кабінеті в проксі-акаунті.
  • Якщо сайт, з яким працює згідно протоколу «https», відзначаєтеся в полі «SSL».
  • Якщо у вас прив'язка до проксі по IP, то тиснемо «Ок» і все готово – спокійно працюємо.
  • Якщо ваш проксі-акаунт працює по авторизації «логін-пароль», то при підключеннях до всіх ресурсів вони будуть запитуватися в спливаючому вікні.

Як працювати через проксі тільки на конкретних сайтах?

Якщо потрібно підключатися через проксі-сервер не до всіх сайтів, а лише до певних ресурсів – то для вибіркової роботи потрібно встановити додаткове розширення. Воно називається FoxyProxy. Наприклад, в Firefox його можна знайти в магазині розширень браузера.

Для того, щоб його поставити і відкрити, потрібно зробити кілька простих дій.

  • Відкриваємо налаштування встановленого розширення і тиснемо «Add New Proxy».
  • Далі переходимо у вкладку «Proxy Details».
  • Там вводимо свій номер порту і IP-адресу, які ви використовували в налаштуваннях свого проксі-серверу.
  • Після відзначаємо функцію «SOCKS Proxy».
  • Тепер переходимо на «URL Patterns» і додаємо маски сайтів, які ви хочете використовувати через проксі-сервер.
  • Тиснемо «Add New Patterns» і вводимо адреси сайтів. При цьому з обох сторін його відзначаємо зірочками. Наприклад, *site.com*.