У цьому 2020 році Благовіщення святкується 7 квітня у православних, а католицька церква відзначає 25 березня. Що це за свято, які прикмети і забобони, а також поради для залучення успіху і щастя.

Історія великого християнського свята

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це одна із найважливіших для християнства подій. Це день, коли архангел Гавриїл повідомив Діві Марії про її майбутню вагітність Ісусом Христом. Сказав він, увійшовши до Неї:

«Радуйся, Благодатна! Благословенна ти серед дружин! Господь з тобою! »

Але вона не зрозуміла спочатку, що ангел мав на увазі. І тоді він пояснив:

«Ти зачнеш у лоні Сина Божого і назвеш Ісусом».

Популярні новини зараз

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Вважається, коли Марія прийняла цю благу звістку і сказала, що на все воля Божа, і сталося те саме непорочне зачаття. Саме так описують цю подію богослови у своїх щоденниках.

Благовіщення. Скріншот з відео.

Згідно з церковними канонами, це свято входить в список двунадесятих, і випереджає Велику Суботу. Тобто всього 12 головних церковних свят, і Благовіщення - одне з них. Вважається, що Різдво Христове відзначається рівно через 9 місяців після Благовіщення.

Іноді буває, що Великдень і Благовіщення припадають в один день, як в 1991 році і буде аж в 2075 році, і тоді вона вже має назву Киріопасху.

Символізм

Приблизно з ІІ століття день Благовіщення означав спокутування людством гріхів з моменту непослуху Єви. Також в літописах згадують, що саме в цей день, коли до Марії прилетів ангел, відбулося Створення світу. І нібито це був другий шанс всьому світу.

Благовіщення. Скріншот з відео.

Перші слова архангела про радість також стали символом цього світлого свята. Всі радіють про повернення благодаті Господа на землю. Це свято смирення, цнотливості, віри і чистоти, «одруження неба і землі».

З давніх часів відзначати цей день прийнято в смиренні, радіючи і направляючи свої думки до Бога. Гарний російський старовинний звичай в Благовіщення - відпускати в небо птахів в знак звільнення від гріхів людських душ.

Випускання білих голубів. Скріншот з відео

Традиції, правила і забобони

Цього року свято припадає на шостий тиждень Великого посту, що означає послаблення посту. У цей день дозволено їсти гарячі страви і рибу, пити вино і заправляти страви рослинним маслом. Будь-яку роботу варто відкласти і присвятити день добрих справ, допомагати нужденним, пригостити їх, дати милостиню. Також цей день вважався початком посівного сезону (турбувати землю до цього дня було гріхом).

На честь свята, в залежності від дня тижня, на який він припадає, йдуть певні співи, літургії, вихваляння і читання акафістів (гімни і прославлення).

Прикмети в цей день на погоду

  • Якщо йде сніг, урожай зійде погано.
  • Ясні погодні умови - до теплого літа і гарному врожаю.
  • Вітер і туман - теж до врожаю.
  • При дощовій погоді - спекотне літо і щедрий урожай грибів, пшениці і жита.
  • Якщо вночі тепло - то морози вже відступлять і холодної погоди вже не буде в цьому році, якщо холодна - навпаки.
  • Сира погода, але дощ не йде - до гарної і багатої риболовлі.
  • Якщо на небі немає ластівок, значить весна ще не скоро настане.

Народні повір'я, звичаї, обряди і прикмети

  • Щоб зібрати побільше яєць до Великодня потрібно прогнати курей мітлою з сідала.
  • Для хорошого здоров'я потрібно вмиватися талою водою в цей святковий день.
  • Погана прикмета для дівчат мити волосся і робити зачіски - до біди з волоссям.
  • Грошові справи потрібно відставити в сторону. Не варто в свято давати грошей в борг і що-небудь з дому - щастя і достаток, мир і спокій підуть з дому.
  • У цей день не вдягають новий одяг, бо незабаром вона викинутися.
  • Чи не починають і нових справ - до невдалого їх завершення.
  • Загадане в цей день бажання обов'язково збудеться.
  • Для сімейного щастя потрібно 40 разів назвати чоловіка «милий». Вважається, що протягом усього року він піклуватиметься і любити свою дружину.
  • Не можна в цей день не сваритися і не здійснювати відрядження.

Незаміжні жінки і дівчата на Благовіщення молилися про сімейне щастя і хорошому чоловіка перед образом Святої Богородиці. Вони прикрашали будинки білими ліліями (символ непорочності та чистоти), робили різні ритуали, зазивають удачу, здоров'я і багатство в будинок.

Ікона Божої Матері. Скріншот з відео.

Ворожіння, магія і замовляння на Благовіщення

Вважалося, що до Благовіщення все живе на землі благословляється, сила цілющих рослин і трав посилюється вдвічі.

Для щасливого сімейного життя дівчатам обов'язково треба було відвідати церковне служіння. У старі часи дівчата ходили по воду і, якщо по дорозі зустрічали первоцвіт, це означало, що до осені вона вже буде йти під вінець. Можна покласти під подушку первоцвіт, щоб стати красивіше. Якщо зустрінеться пролісок - то буде щастя.

  • Зола з печі в цей день вважається лікувальною для зцілення від псування.
  • Для багатства і щастя в родині на ніч залишають включений нічник.
  • Якщо в Благовіщення до вмивання подати милостиню, то цілий рік в домі буде достаток і гроші.
  • Благовіщенську проскуру зберігають іноді цілий рік, на той випадок, якщо хто в родині захворіє, щоб потім лікувати нею.

Свічки. Скріншот з відео.

Змовляння на заміжжя і любов

Молоді діви часто практикують любовні замовляння на якнайшвидшу зустріч судженого-рядженого. Ось приклад одного з них. До сходу сонця потрібно в Благовіщення тричі умити обличчя холодною водою і вимовити тричі:

«Господар води визволи від біди, дай щастя-краси, дай молодості».

Після цього не заплітаючи коси і не надягаючи нічого, окрім спальної сорочки, відкривають вікно і дивляться в бік сонця, що сходить і кажуть:

«Зоря світало, роса впала, сонце встало, росу висушило. Сонце, висуши моє самотність і дай мені пару. Буду я світла, як світла зоря. Амінь».

На вагітність

Всі жінки, які хочуть завагітніти завжди з молитвами звертаються до Богородиці, але саме цей день, коли ангел приніс їй звістку, вважається для цього найсильнішим. У цьому допоможе ікона Божої Матері і книга з молитвами. Є сильні молитви, текст яких можна знайти в інтернеті онлайн.

Також добре до свята було купити ікону Божої Матері, возвеличити її ім'я акафістом, помолитися від чистого серця і попросити про дитинку. Найщиріші молитви Діва Марія почує і виконає заповітне бажання.