У наш час вже не представляється можливим жити без засобів мобільного зв'язку, таких як смартфон або планшет. Мобільні телефони міцно увійшли в наше повсякденне життя. Але із збільшенням онлайн-активності і спілкування в Інтернеті нам часто не вистачає зарядки гаджетів навіть на добу. А ціна за розряджений телефон – невиконанний важливий дзвінок або зірвана зустріч.

Скільки разів ви стикалися з проблемою сівшого телефону? Або з ситуацією, коли в пошуках електричних розеток для підзарядки свого смартфона або планшета, виявляли, що вони зайнята пристроями інших людей?

Якщо від думки залишитися з повністю розрядженим телефоном ви впадаєте в паніку, тоді, без сумніву, вам потрібен Power Bank – зручний зарядний пристрій для носіння при собі і перенесення.

Портативні акумулятори дозволяють заряджати смартфони, планшети, а в деяких випадках навіть ноутбуки (якщо вони оснащені портами формату USB-C) в будь-якому місці та за будь-яких обставин. Вони можуть бути різні за габаритами, ємностями і кольорами, а також можуть включати один або кілька портів USB. Детальну інформацію про те, як підібрати кращий за параметрами повербанк, ви знайдете в матеріалах даної статті.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Популярні новини зараз

Лафа скінчилася, дострибалися: 9 причин, чому українці не отримають субсидію у 2024 році

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Українцям дали шанс позбавитися боргів за комуналку: далі може стати гірше

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Як і який портативний зарядний пристрій вибрати

Power Bank – зовнішній переносний накопичувач, грамотний підбір якого здійснюється по ємності (кількість енергії, яка накопичується і зберігається), розміру, вазі і якості, а також типу вбудованих портів. Тому, щоб визначити найкращі блоки, які відповідають вашим потребам, ви повинні бути обізнані у технічних характеристиках різних повербанків і навчитися правильно їх розрізняти.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Ємність Power Bank

Цей параметр вимірюється в миллиамперах (маг), аналогічно батареям смартфонів і планшетів. Але давайте спочатку розберемося, що таке міліампер-година! Як зрозуміло з назви, це тисячна частина ампер / годину. Дана одиниця виміру використовується для зазначення кількості ампер (інтенсивності електричного струму), яке проходить через пристрій щогодини.

Постарайтеся зрозуміти цю базову концепцію для пошуку найбільш відповідного портативного пристрою для ваших потреб. Головне, чого не можна упускати, це те, яку ємність буде мати ваша мобільна зарядка і ємність акумулятора iphone або android. Даний параметр вашої батареї ви можете легко визначити, виконавши пошук в Google – просто знайдіть характеристики до вашої моделі смартфона або планшета.

Простіше кажучи, якщо ви придбаєте Power Bank з ємністю 10000 маг, а ваш смартфон має акумулятор на 3000 маг, то ви не зможете виконати три повних зарядки пристрою, а лише трохи більше двох. Виходячи зі значень потужності повербанку, ви повинні завжди забирати 20-30% від його зазначеної потужності, щоб отримати реальне число можливих повних зарядок вашого гаджета.

А щоб дізнатися більш точну, «реальну» силу струму в Power Bank, скористайтесь формулою: 3,7*[кількість маг]/5. При цьому ви отримаєте значення «маг», сумісне зі значенням вашого пристрою, і, отже, зможете краще орієнтуватися при покупці повербанку.

У деяких випадках потужність Power Bank виражається в ват-годинах (Втч). Щоб отримати значення Wh, сумісне зі значенням смартфонів і планшетів, його необхідно розділити на 5 (тобто 5): [число Wh]/5 .

На жаль, виробники повербанків не завжди вказують, виражена ємність їх батарей на основі стандартної напруги 3,7 для більшості батарей телефонів, або напруги 5 В (стандартне для батарей планшетів). Щоб це з'ясувати, вам доведеться зробити запит в Інтернеті і самостійно перевірити цю інформацію, читаючи онлайн-огляди та відгуки на сторонніх сайтах.

Також врахуйте, що велика ємність блоків живлення еквівалентна збільшенню часу зарядки останніх. Тому, якщо ви купуєте дуже великий блок живлення, будьте готові витратити багато часу на зарядку!

Форма, розмір і вага

Різні фірми випускають повербанки, що відрізняються за вагою та розміром. Як неважко здогадатися, самі великі і важкі блоки живлення дозволяють заряджати пристрої не один і не два рази, поки вони самі не розрядяться. Це означає, що якщо вам потрібен блок живлення для інтенсивного використання (в ситуаціях, коли ви знаходитесь дуже довго без наявності електричних розеток), вам слід відкласти в сторону всі портативні і легкі повербанки і звернути свою увагу на самі ємкі і потужні аналоги. У пріоритеті повинен бути максимально потужний повербанк з максимальною ємністю. Може знадобитися зробити кілька повних зарядок телефону, а це можливо тільки при використанні батарей з великим об'ємом накопичення енергії.

Якщо ж вам потрібна батарея, яку зручно тримати в кишені і тільки в екстреному випадку використовувати, то можна не враховувати кількість маг. Досить придбати компактний і тонкий блок живлення, щоб можна було зручно тримати його в кишені брюк або в своїй повсякденній сумці.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Також враховуйте якість матеріалів і стійкість блоку до води, ударів і пилу. Якщо ви часто потрапляєте в «екстремальні» ситуації (дощ, сніг, пил, вогкість і т д.), які небезпечні для працездатності електронних пристроїв, то вам краще брати самий універсальний повер-банк зі спеціальним покриттям і підвищеним ступенем захисту, щоб він витримував потрапляння в воду, бризки рідини на нього, падіння і багато іншого.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

В екстремальних ситуаціях буде дуже корисна універсальна портативна батарея, яка здатна заряджатися від сонячної енергії. Вона повинна включати в себе спеціальні накопичувальні сонячні панелі, завдяки яким зможе заряджатися без допомоги електричної розетки. Отримувати енергію від сонця вона, звичайно, буде дуже повільно, зате потрапить в категорію «найбільш універсальні мобільні зарядні пристрої» – це хороший вибір для туризму, адже їй не потрібна навіть розетка, а лише сонячне світло.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Типи портів і USB-входів у Power Bank

Більшість пауэрбанков оснащені різною кількістю портів. Пристрій з одним входом дозволяє заряджати лише один телефон.

Треба враховувати, що порти можуть бути вхідними або вихідними: вхідні дозволяють завантажувати сам блок живлення, а до вихідних повинні бути підключені акумуляторні пристрої (смартфони, планшети тощо).

Також вам доведеться вибирати між різними форматами входів. Більшість повебанків пропонують порти типу USB A (стандартний), через які можна заряджати найбільш поширені моделі смартфонів і планшетів. Крім того, є порти microUSB, які часто використовуються для зарядки самих повербанків, і порти USB Type-C, які використовуються для зарядки певних моделей смартфонів, ноутбуків (наприклад, MacBook) і ігрових консолей (наприклад, Nintendo Switch) останнього покоління.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Як вибрати надійний повербанк, скрін

Слід зазначити, що ноутбуки та ігрові приставки можуть споживати велику кількість енергії, тому вони сумісні тільки з найбільш ємними батареями живлення і тільки при використанні відповідних кабелів. Що стосується ноутбуків, то фактична зарядка відбувається тільки при вимкненому комп'ютері. Якщо ноутбук включений, блок живлення викликає тільки ще більшу розрядку акумулятора комп'ютера, і не заряджає його. Проте, у вас не повинно виникнути проблем з придбанням кабелів USB-C-USB-A і зарядкою пристроїв USB-C.

Раніше ми згадували, що пауербанки бувають різної потужності. Ви повинні розуміти, що кожен порт може видавати різну кількість енергії. Ця енергія вимірюється в амперах (A) і впливає на час зарядки пристрою. Наприклад, є порти 1A, які заряджають пристрої з певною швидкістю, і порти 2.1A або 2.4A, що заряджають набагато швидше, оскільки здатні доставляти більшу кількість енергії.

Однак для того, щоб підзарядка була насправді швидкої, цільовий пристрій також має бути сумісним з рівнем потужності. Іншими словами: якщо у вас є смартфон, що підтримує зарядку до 1A, і ви підключаєте його до порту 2.1A або 2.4A, він не буде заряджатися швидше, оскільки завжди буде асимілювати енергію до 1A. Навпаки, якщо у вас є смартфон, який підтримує зарядку на 2.1A або 2.4A, і ви підключаєте його до порту 1A, зарядка буде проводитися повільніше, ніж це передбачено стандартними зарядним пристроєм для телефону.

Ще одна важлива річ, про яку необхідно знати, – в блоках живлення, обладнаних декількома портами, якщо два або більше портів використовуються одночасно, загальна вихідна потужність ділиться між ними. Це означає, що якщо ви купите блок, здатний забезпечити загальну потужність 4А, і підключите до нього кілька пристроїв одночасно, енергія буде розділена між різними портами (наприклад, 2А на два порти або 1А на чотири).

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Що стосується перевантажень, не турбуйтеся про це: тепер всі зовнішні накопичувачі енергії мають систему безпеки, яка перериває подачу енергії у разі перевантаження або короткого замикання. Крім того, ризик перевантажень дуже обмежений, оскільки пауербанки можуть «автоматично» розпізнавати пристрої, підключені до їх портів, і подавати достатню кількість енергії для їх підзарядки.

Як працює Power Bank

Працювати з повербанком дуже легко: просто підключіть ваш смартфон (наприклад, iPhone, Samsung або планшет) через наявний у вас зарядний кабель до USB-виходу Power Bank. Дочекайтеся, коли блок завершить зарядку вашого гаджету, потім від'єднайте його від пристрою. Надалі ви зможете без проблем (коли будете біля розетки) зарядити свій портативний акумулятор за допомогою USB-кабелю, щоб відновити його запас енергії і повернути йому максимальну функціональність.

Підтримка QuickCharge

Якщо у вас є смартфон на операційній системі Android з технологією QuickCharge Qualcomm і ви хочете заряджати його з максимально можливою швидкістю, вам слід придбати повербанк, оснащений підтримкою цієї технології.

В цьому випадку вам потрібна зовнішня накопичувальна батарея з підтримкою QuickCharge. Це запатентована технологія Qualcomm (відомого виробника процесорів для смартфонів), яка завдяки системі виділених напруг і струмів дозволяє дуже швидко заряджати гаджет.

Однак слід зазначити, що існує декілька поколінь QuickCharge, (наприклад, QuickCharge 3.0 і QuickCharge 2.0). Тому спробуйте купити пауербанк, який може в повній мірі скористатися перевагами покоління QuickCharge. Якщо у вас є сумніви щодо версії QuickCharge, використовуваного вашим смартфоном, то придбайте блок живлення, що підтримує останню версію цієї технологи. Сумісність з попередніми версіями завжди гарантується.

Світлодіодні індикатори та ліхтарик в Power Bank

Дрібниця, про яку не всі замислюються, але яка може виявитися дуже корисною при щоденному використанні повербанка, – це наявність світлодіодного індикатора для визначення заряду. У самих ємних блоках можливість контролю за залишковим рівнем заряду може бути дуже важлива.

Інша особливість, яка представляє побутову цінність, – це ліхтарик, який більшість блоків живлення мають в своїй конфігурації. Він дозволяє використовувати залишковий заряд, присутній в батареї.

Як вибрати надійний повербанк: фото з Facebook

Сподіваємося, що вищевикладений огляд допоможе вам знайти підходящу портативну батарею для ваших мобільних пристроїв, незалежно від того, яка модель смартфону або планшету знаходиться в вашому розпорядженні.