В Україні оголосили карантин: які заходи вживатимуть

Як уже згадувалося, 12 березня 2020 року в Україні було оголошено карантин у зв'язку з масштабним поширенням коронавірусної інфекції по світу. Карантин в країні оголошено до 3 квітня.

16 березня Президент України Володимир Зеленський виступив із зверненням до українців щодо посилення заходів під час національного карантину. Ключова міра – забезпечити мінімальне скупчення людей.

Обмежити кількість людей

школа на карантині, фото з вільних джерел

Починаючи з 00:01 17 березня 2020 року Президент закликав заборонити роботу всіх ТРЦ, установ культури і розваг, закладів громадського харчування, фітнес-центрів.

Крім того, з 12:00 18 березня Міністерство інфраструктури зобов'язано заборонити наступні пасажирські перевезення: залізничні, авіаційні, автобусні як міжміського, так і міжобласного типу.

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Показати ще

Що стосується міського транспорту, то в маршрутках не повинно перебувати більше 10 осіб. Тролейбусах, автобусах, трамваях – не більше 20 осіб. Метрополітени будуть повністю закриті.

Крім цього, не дозволяється проводити будь-які заходи з чисельністю більше 10 осіб. Це стосується в тому числі і церков.

У регіонах, де зареєстровані перші зараження коронавірусом (Житомирській і Чернівецькій областях), буде оголошений режим надзвичайної ситуації.

16 березня для іноземців був перекритий кордон. На наступний день були повністю скасовані авіасполучення, залізничні та автобусні перевезення.

Доплати до пенсій

Пенсіонери, які отримують пенсію розміром 5 000 грн і менше, отримають доплату 1 000 грн.

Для підприємців малого і середнього бізнесу буде розроблена програма кредитних канікул. Її розробкою займуться НБУ, Міністерство фінансів, державні і комерційні банки.

Також Міністерство фінансів займеться питанням фінансової підтримки МВФ і міжнародних партнерів. Крім цього, відомствам доручено створення програми податкових змін.

Створення Координаційної ради

16 березня 2020 року Президент оголосив про створення Координаційної ради для протидії поширенню COVID-19, яку сам і очолив. Рада являтиме собою орган для проведення нарад та обговорень щодо подальшого вирішення проблеми коронавіруса.

МОЗ: сьогодні в пріоритеті - інфіковані люди

Міністерству охорони здоров'я доручено займатися тільки терміновими випадками. А також тісно зайнятися підготовкою та перекваліфікацією персоналу, який зможе невідкладно прийняти і зайнятися лікуванням інфікованих, що перебувають у важкому стані.

Крім того, МОЗ має подбати про методи доставки ліків пенсіонерам працівниками Укрпошти.

Втім, Україні не звикати до карантину. Січень і лютий 2020 року для країни також були повні епідеміями кору, грипу і ГРВІ.

Карантин у Києві

16 березня 2020 року в Києві зафіксовані перші два випадки зараження. Результати були підтверджені лабораторно і оголошені Міністерством охорони здоров'я.

На даний момент обидва інфікованих ізольовані і знаходяться в лікарні Києва під симптоматичним лікуванням.

Коли саме був підхоплений грип, відомостей немає. Відомо, що один із пацієнтів перебував у Франції і повернувся в Україну під час інкубаційного періоду.

17 березня в Київській області у 44-річного чоловіка було виявлено коронавірус. Чоловік і його родичі перебувають в ізоляції вдома.

Заходи з протидії поширенню коронавіруса в столиці

Список обмежень, запроваджених з 17 березня:

  • мінімальне пересування людей між Києвом і передмістям, а також іншими містами України;
  • не будуть проводитись будь-які заходи (включаючи церковні) з масовим скупченням людей;
  • закриття київських закладів громадського харчування (їжу можна замовляти з доставкою додому);
  • закриють ТРЦ, розважальні заклади, фітнес-центри, заклади, що надають косметологічні послуги, тату-салони (при цьому продуктові і господарські магазини, аптеки, заправні станції, банки, банкомати/термінали будуть продовжувати працювати).

Карантин у Чернівецькій області

В даному регіоні карантин почався ще 5 березня у зв'язку з початком поширення коронавіруса в Україні. Саме в Чернівецькій області вперше був зафіксований випадок зараження.

У Чернівецькій області інфекція набирає найбільших оборотів по поширенню вірусу. Другий смертельний випадок по країні зареєстрований саме в цьому регіоні.

У зв'язку з карантином у регіоні закрили всі виховні та навчальні заклади (у дитячому саду, школах, ліцеях, ВУЗах, технікумах, училищах, коледжах тощо). Заборонені заходи за участю великої кількості людей.

З 14 березня 2020 року впроваджено надзвичайний стан. Обмеження торкнулися роботи торговельно-продуктових точок і ТРЦ (крім продуктового сектора), а також роботи автобусів по області.

Карантин у Житомирській області

Регіон, де зафіксована перша смерть від коронавірусу.

Як і по всій країні, в Житомирській області оголошено карантин з 12 березня до 3 квітня. У цей період не будуть функціонувати дитсадки, школи, позашкільні секції, технікуми, коледжі, училища.

Заборонені заходи за участю понад 60 осіб. ТРЦ дозволені, але тільки до 22:00. У громадському транспорті буде проводитися регулярна дезінфекція.

Карантин в Одеській області

Одеса також вжила заходів. З 16 березня у Одесі перестали працювати:

  • культурні і розважальні установи, у тому числі дитячі;
  • спортивні комплекси, майданчики, стадіони;
  • парки розваг (зоо-, аква-, гідро-, атракціони);
  • всі магазини за винятком продуктових і аптек;
  • ТРЦ;
  • усі ринки за винятком продуктових;
  • громадське харчування.

Карантин в Харківській області

13 березня мер Харкова оголосив про карантин в школах і дошкільних установах. Як і по всій країні, в регіоні карантин закінчується 3 квітня.

З 12 березня в Харківському національному університеті ім. Каразіна було впроваджено дистанційне навчання.

Дозволені масові заходи, але чисельністю до 60 осіб. ТРЦ та інші культурні та розважальні заклади будуть закриті.

Карантин у Запорізькій області

У Запоріжжі розпочався карантин 12 березня – не працюють навчальні заклади, за винятком дитсадків. Незважаючи на виключення, батькам все ж не рекомендують відводити дітей у дитячі садки.

Будь-які масові заходи заборонені.

З 17 березня перестають працювати ТРЦ, культурно-розважальні заклади, заклади громадського харчування.

Карантин у Вінницькій області

У кожній вінницькій школі карантин оголошено до 3 квітня. Функціонування дитсадків та позашкільних закладів знаходиться під особливим режимом.

Проводити масові заходи заборонено. Припинена робота ТРЦ, розважальних закладів.

Також заплановано проводити регулярну дезінфекцію у громадському транспорті та місцях постійного скупчення людей.

коронавірусний карантин, фото: EPA-EFE/Mykola Tys

Карантин у Закарпатській області

В області карантин розпочато 12 березня – закриті всі навчальні заклади, включаючи дошкільні та позашкільні секції.

Масові заходи під забороною. На відміну від інших українських регіонів, Закарпатська область обмежила відвідування в лікарнях.

З 17 березня закривають магазини, культурні та розважальні заклади.

Карантин у Львівській області

У Львові закриті дошкільні, позашкільні, середньоосвітні заклади. З 13 березня не дозволяється проведення заходів з великою кількістю людей.

Починаючи з 17 березня не будуть доступні магазини (крім продуктових), розважальні та культурні заклади, заклади громадського харчування, спортивні комплекси, ТРЦ, ринки і т. д.

Робота громадського транспорту переведена в штатний режим.

Карантин у Донецькій області

Влада Донецької області визначили три населених пункти, де приймаються потенційно заражені інфекцією – це Маріуполь, Мирноград, Костянтинівка.

7 березня був затверджений особливий режим на контрольному пункті в'їзду-виїзду на Донбасі. Жителі в обов'язковому порядку проходять сканування на виявлення підвищеної температури. При виявленні коронавірусних симптомів заражених будуть відправляти в лікарню одного з вищезазначених населених пунктів.

Ситуацію з профілактично-карантинними заходами на території Донецької області контролює голова ОДА Павло Кириленко.

Карантин у Рівненській області

У період між 13 березня і 3 квітня в Рівному не будуть функціонувати всі навчальні заклади. Карантин у дитсадках починається з 16 березня і також триватиме до 3 квітня.

Під забороною всі розважальні заклади та масові заходи від 200 персон.

Карантин у Сумській області

З 13 березня до 3 квітня у карантинну відпустку йдуть всі навчальні заклади. У дитсадках будуть організовані чергові групи і буде в обов'язковому порядку здійснюватися щоденний огляд дітей на наявність ознак гострої респіраторної вірусної інфекції.

Карантин в навчальних закладах (за винятком дошкільних та позашкільних) оголошено частково – буде проводитися дистанційна освіта за участю сучасних технологій.

В Сумах не дозволяється проведення будь-яких спортивних і культурних заходів, незалежно від кількості людей.

Карантин у Дніпропетровській області

У Дніпрі на карантин пішли всі школи на період з 12 березня по 3 квітня.

Забороняється проводити масові заходи з чисельністю понад більше 200 осіб (не стосується випадків, пов'язаних з роботою органів державної влади та місцевого самоврядування). Спортивні заходи організовувати можна, але тільки без глядачів.

Покарання за порушення правил проведення карантину

17 березня Верховна Рада проголосувала за законопроект про «посилення відповідальності за порушення правил обсервації і навмисне інфікування інших людей». При недотриманні правил – штраф 17000-51000 грн.

Якщо наслідком стало поширення хвороби, то винуватця чекає арешт на півроку або трирічне позбавлення волі. Якщо ж порушення правил проведення карантину призвело до смерті чи важкого стану людини, то винуватця буде ув'язнено на термін від 5 до 8 років.

Чи продовжать карантин в Україні

Карантин у школах Львова, фото з вільних джерел

Поки що немає офіційної інформації про те, продовжили карантин чи ні. За словами головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, за необхідності карантин буде продовжено ще на невідомий термін. «Все буде залежати від епідситуації на території України з урахуванням кількості хворих на території країн ЄС і країн-сусідів» – розповів Ляшко.

Смертність по світу – майже 4%

Коронавірус типу COVID-19 був виявлений в Китаї в грудні 2019 році. По всьому світу кількість заражених досягає 200 000. Близько 6 600 випадків закінчилися летально. А це 3,9% смертей.

В Україні вже зареєстровано 14 випадків зараження COVID-19:

  • 10 інфікованих — у Чернівецькій обл.;
  • 3 інфікованих — у Києві та області;
  • 1 смерть — в Житомирській обл.