У світі сучасних технологій багато людей використовують смартфони не тільки як засіб зв'язку. Деякі користувачі вибирають сьогодні телефони із кількома камерами, щоб робити більш якісні знімки. Однак чи впливає кількість камер на якість фото? Давайте розберемося.

Подвійна камера: навіщо смартфону фронтальні й тилові «очі»?

Сьогодні ми настільки звикли до поняття «смартфон», що вже не уявляємо свого життя без цього розумного телефону. Адже це не тільки дзвінки або спілкування із практично будь-якої точки світу, але й можливість заходити у інтернет, а також робити селфі та фотознімки.

За останні кілька років фотокамери Huawei, Xiaomi, Samsung, Meizu та інших виробників значно зробили крок уперед. І для деяких людей відпало питання у покупці фотоапаратів, що випускаються німецькою компанією Leica («Лейка») або іншого провідного бренду. Адже сьогодні можна купити телефон із відмінною фронтальною камерою й тиловою.

Фронтальна знаходиться на передній панелі пристрою. А тилова - ззаду. Передню використовують переважно для зйомок селфі. Крім цього, - для відеоспілкування. Тилова потрібна для створення знімків і відео.

Фронтальними камерами на смартфоні користуються не тільки блогери, а й звичайні користувачі. Зйомкою селфі захоплюються сьогодні більшість людей. Фронтальну використовують для створення портретної зйомки. Цей процес поглинув дуже багатьох. І для деяких смартфонів дозвіл фронтальної почав перевершувати основну.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

смартфон, gettyimages

Дійсно: чому б не відобразити чудові емоції, не поділитися із друзями або не зняти відеоролик, щоб згадати згодом якусь подію? Утім, сьогодні передніми й задніми фотокамерами користуються не тільки для розваги, фіксації подій, але й для роботи.

Із деякого часур бюджетний китайський телефон витіснив відомі світові бренди. Що ж, давайте дізнаємося, які варіанти для українських покупців найкращі і чому? Чи справді такі хороші китайські бюджетні телефони чи краще віддавати перевагу пристроям зі світовим ім'ям? Читайте все про зйомки на смартфонах.

Подвійна камера у телефоні: що собою представляє і як працює?

Сьогодні у продажу є телефони відразу із двома основними камерами. «Невже смартфони з подвійними пристроями кращі?» - задаються питанням користувачі. Насправді другий модуль є додатковим допоміжним.

Як тільки з'явився перший телефон, у якому було вбудовано подвійну основну камеру, допоміжний модуль став монохромним. Тобто використовувався для поліпшення сприйняття світла, що проходить крізь лінзу фотокамери.

смартфон, gettyimages

У підсумку варіант фото став більш кращим. Знімки, зроблені зі здвоєною камери, ставали якіснішими й деталізованішими. Одинарна камера такого ефекту не давала. Подвійні камери дозволяють нам сьогодні користуватися можливостями Боке - так прийнято називати ефект, коли за одну секунду фотокамера визначає задній фон і якісно його «розмиває». При цьому сам об'єкт фокусування залишається чітким.

Основні мобільні камери зазвичай мають високу роздільну здатність. Однак у додатковій другій лінзи дозвіл може бути невисоким - лише 2 Мп або, наприклад, 5 Мп. Але якість фото не варто у такому випадку ставити під сумнів. Розмитість фону обумовлюється Selfie focus.

Здвоєна лінза (фронтальні фотокамери) дозволяє розробникам добитися наступного результату: у такому випадку з ефектом Боке відмінно виходять фотографії селфі. Це не обов'язково притаманне дорогим телефонами. Користувачі використовують сьогодні досить широко й бюджетні китайські варіанти. Наприклад, Honor - провідний бренд смартфонів компанії Huawei Group.

Сьогодні можна купити недорого й Samsung Galaxy із фронтальною камерою на 8 Мп, що дозволить створювати якісні селфі. Безумовно, можна віддавати перевагу виробникам «Самсунг», «Хуавей», «Асус», «Нокіа», «Мейзі» або іншими моделям із подвійною камерою, - вирішувати виключно кожному із вас.

Сьогодні асортимент смартфонів досить широкий. Для когось основний фактор вибору - реклама. Інші користувачі віддають перевагу відгуками знайомим, треті - ціновим факторам, четверті - параметрам і т.д.

Утім, кожен телефон дає користувачеві можливість спілкуватися. А ось для частого користування фотоекраном та бажанні робити якісні відео- та фотознімки, краще врахувати кілька важливих принципів щодо наявності у смартфоні камер.

Телефон із трьома камерами: що собою представляє та як працює?

Не встигли користувачі звикнути до того фактору, що у смартфона може бути основна камера із двох лінз, як з'явилися пристрої із трьох. Це, безсумнівно, великий плюс у просуванні технології. Але навіщо нам таке нововведення і що воно дає?

Потрійна камера є, наприклад, у смартфонів Samsung Galaxy A7, Huawei P20 Pro та ін. Основна фотокамера тут головна. Задній фон визначається додатковою. Третю використовують для можливості створення ширококутного формату фотографії.

У «Самсунг» вищевказаної моделі є, наприклад, лінза, що дозволяє знімати із радіусу кута у 120°С. Таким чином, користувач може сфокусувати об'єкт одним клацанням із великим фотоохопленням.

смартфон, gettyimages

У кожного із трьох модулів основної камери є власна діафрагма. У результаті знімок не буде якіснішим. Допоміжні модулі доповнюють новими можливостями, але не покращують якість фото.

У Huawei P20 Pro із трьома камерами є можливість визначати задній фон. Завдяки використанню монохромного пропускається більше світла. У результаті фотознімок виходить більш якісним. Тобто у кожному окремо взятому випадку є свої особливості, які необхідно враховувати при виборі смартфона.

Телефони із чотирма камерами: із чого почати їх вибір?

Невже незабаром увесь тильний бік смартфона буде вкритий «очима» камер? Навіщо їх так багато? Чим наявність відразу чотирьох модулів у телефонах так необхідно? Якщо порівнювати камери телефонів із професійними апаратами, то усе одно у підсумку виявиться, що у останніх якість фотозйомок буде на порядок вище.

Із деяких пір у користувачів з'явилася можливість наближати/видаляти об'єкт при фотографуванні. Безліч камер потрібні у даному випадку смартфону для того, щоб відповідати за певний ряд функцій.

Наприклад, у Samsung Galaxy A9 є чотири лінзи основної камери. І це робить знімки із телефону схожими на ті, які зроблені з професійної фотокамери. У характеристиках основної камери вказані: 24 плюс 5 плюс 10 плюс 8 Мп.

Фронтальна камера: 24 Мп. Дозвіл відео: 3840x2160 4K UHD + спалах. Усе це дозволяє смартфону здійснювати зйомкиу фото зі схожим ефектом, як у професійної камери.

Додавання додаткових модулів у смартфонів дозволяє наближати, віддаляти об'єкт і робити при цьому якісний знімок. Завдяки наявності додаткових модулів у камерах телефонів виробники намагаються наповнити телефони новими спецможливостями, завдяки яким можна поліпшити нічну зйомку, зробити більш якісним портрет, селфі і т.д.

смартфон, gettyimages

Безумовно, додаткові камери роблять телефони більш «гострозорими». Але чи повинен цей критерій бути одним із ключових при виборі та купівлі смартфона? Чи потрібна вам більша кількість лінз чи достатньо двох? Може, наявність чотирьох камер у телефоні - це всього лише боротьба виробників за найбільш оригінальні ідеї? Давайте дізнаємося.

Подвійна камера у телефоні, потрійна або з чотирма: як обрати?

Якщо ви плануєте вибирати смартфон для того, щоб робити якісні фотознімки, не варто, перш за все, звертати увагу на мегапікселі основної та фронтальної камери. Це зовсім не обов'язкові показники, як багато користувачів чомусь думають.

Цей параметр, безумовно, важливий. Тільки висока кількість мегапікселів - це не обов'язково краща якість фото. На загальний кінцевий результат фотокамер телефонів впливають їх допоміжні модулі.

Телефони «обростають» поступово мегапікселями, і їх світлосила стає все кращою. Сподіваємося, що у майбутньому у смартфонах усе ж таки не буде шість, сім і т.д. камер. І виробники попрацюють над тим, що за наявності однієї камери знімки були набагато кращими, ніж коли цих камер чотири.

У деяких моделях сьогодні якість і дозвіл фронтальної камери дійсно стало перевершувати основну. Додаткові лінзи - це більше можливостей у фокусуванні та розпізнанні, більше спецефектів. А ще - можливість зробити кращими селфі.

Сподіваємося, що вдосконалення основних і тильних камер гаджетів принесе у майбутньому позитивні плоди. Не виключено, що знімки, зроблені з девайсів, будуть нічим не гіршими за фото із професійних камер.

Для користувача має бути більш важлива наявність параметрів, що свідчать про якість фото. Тож при виборі смартфонів варто звертати увагу на діафрагму й тип автофокусу, розмір матриці телефону, світлочутливість (апертур), систему стабілізації зображення. Дані характеристики дозволять вам обирати недорогі смартфони для якісних фотозйомок.

Фото

смартфон, gettyimages

Смартфон, фото - Getty Images

смартфон, gettyimages

смартфон, gettyimages

смартфон, gettyimages

Відео