Кава - найбільш поширений напій в світі. Щорічно на планеті вживають десятки тонн кави, без якої не уявляють свого життя сотні мільйонів чоловік.

Незважаючи на масову популярність кави і різних напоїв на її основі, вона вважається однією з найбільш шкідливих речовин, дозволених до вживання.

Одні заявляють, що кава - корисна, а інші - впевнені, що вона не тільки викликає залежність, а й призводить до значних проблем зі здоров'ям.

Так, хто ж із тих, що сперечається в інтернеті і в реальному житті прав? Відповідь на це питання, ви знайдете в цьому матеріалі.

Властивості кави

Кава: джерело: YouTube

Популярні новини зараз

Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів

Показати ще

Заварна або розчинна кава може надавати різну дію на здоров'я здорової чи хворої людини. Наукові дослідження дають привід вважати, що кава надає цілий комплекс ефектів на організм людини.

Зокрема кофеїн підвищує кров'яний тиск і знижує тонус серцевого м'яза. Навіть якщо його розбавляти молоком - напій може викликати залежність. Його не рекомендують пити вагітним або на голодний шлунок. Науково доведено, що напій підвищує загальну збудливість людини, може викликати проблеми зі сном або безсоння і збільшує ризики виникнення тахікардії, інсультів і інфарктів. З цієї причини його не рекомендують пити після тренування або в стані сильного нервового збудження.

Кава вважається такою, що бадьорить через те, що в ній у великій концентрації знаходиться алкалоїд кофеїн, який також можна зустріти в інших продуктах, зокрема: насінні, листках, злаках, рослинах, які вкрай розповсюджені в регіонах Східної Азії і Південної Америки. Крім зерен кави, багато кофеїну знаходиться в таких продуктах, як чай, гуарана, мате і багатьох інших.

Для того, щоб з'ясувати, що таке кофеїн і як сильно він впливає на організм людини в світі було проведено майже 20 тисяч різних досліджень, зміст, фото і відео яких можна з легкістю знайти у вільному доступі знайти в інтернеті.

Згідно з матеріалами масштабного дослідження, що проводилось в країнах ЄС на протязі 1992 - 2000 років вченими з університету Оксфорда, Імперського коледжу Лондона і Міжнародним агентством з вивчення раку, кави значно впливає на людей, які регулярно його вживають або ж зловживають ним.

Всього померли під час дослідження понад 40 тисяч людей, які за життя регулярно здавали різні біохімічні тести. Причинами смертності серед учасників дослідження були такі проблеми, як рак, інсульт, інфаркт і супутні захворювання.

Згідно з даними досліджень, вплив на стан печінки для органів травлення і загальний стан серцево-судинної системи є нейтральним або зовсім позитивним. Зокрема, рівень смертності від вищевказаних хвороб серед осіб, які постійно вживають каву - нижче, ніж серед тих, хто вживав її мало або зовсім утримувався від кофеїну.

Однак шкідливість розчинної або натуральної кави була частково доведена іншими дослідженнями. Що буде, якщо вживати багато кави, з'ясували вчені з американського Університету Південної Кароліни, які вивчили вплив кофеїну на афроамериканців і представників інших, неєвропейських рас.

З'ясувалося, що якщо вживати багато кави, то знижується ймовірність виникнення онкологічних захворювань. Даний висновок був зроблений за результатами аналізу стану здоров'я майже 200 тисяч осіб, які регулярно відповідали на питання з відповідного опитувальника. Серед них до кінця досліджень не дожили майже 60 тисяч осіб, більшість з яких померли від серцево-судинних захворювань.

За результатами досліджень також не вдалося отримати конкретну відповідь: шкідливо чи корисно вживати каву. Зокрема, особи що регулярно вживають каву помирали на 18% рідше, ніж ті, хто утримувався від напою. Крім того, смертність не залежала від того, о якого саме виду кави воліли респонденти - з кофеїном або без. Також з'ясувалося, що кава знижує шанси на виникнення раку, що зв'язали з великою концентрацією в ньому таки речовин, як антиоксиданти і феноли, які блокують розвиток ракових клітин.

Вплив кави на організм

Кава: джерело: YouTube

Незалежно, з якого віку, ви вживаєте каву, є докази того, що вона значно знижує ймовірність виникнення діабету другого типу, так званого нсулінозалежного діабету - хвороби, яка встигла вразити вже десятки мільйонів чоловік.

Настільки корисні властивості кави були помічені при вивченні її впливу на чоловіків і жінок. По початку, вчені думали, що секрет користі - в кофеїні, але насправді він полягає у властивостях інших речовин, що знаходяться в кавових зернах.

Потрібно відзначити речовину кафестол, яке збільшує властивість підшлунковій залози до виділення секреції інсуліну. Необхідно знати, що саме дана речовина дає гіркоту кави і збільшує необхідність поглинання глюкози м'язами людського організму. Виходячи з цього, можна зробити висновок про те, що кава все таки спалює жири, проте не в великих кількостях, що не дозволяє використовувати напій як засіб для схуднення.

Незважаючи на те, що кава має плюси для здоров'я, воно також відрізняється і деякими мінусами для нас.

Кофеїн в напоях або таблетках може призводити до підвищення рівня холестерину. Доведено, що постійне споживання напою серед дітей і дорослих підвищує концентрацію даної речовини, мінімум, на 10%.

Через це властивості кави, а точніше кафестола, що входить до його складу, прийнято використовувати паперові фільтри в кавоварках, які допомагають позбавлятися від різних масел, які можуть чинити негативний вплив на організм і стан шкіри. Відзначимо, що кофестол також знаходиться і в розчинній каві, проте не настільки великій кількості.

Доведено також негативний вплив чорної кави на судини. Зокрема, якщо у людини є проблеми з серцево-судинною системою, напій може не спровокувати, а посилити такі захворювання, як атеросклероз, інфаркт, стенокардія та багато інших.

Безпосередньо кофеїн впливає на зниження маси тіла, а конкретніше м'язової маси, що відбувається через стимулювання витрати енергії, прискорення обміну речовини і загальний апетит.

Вживання кофеїну при застуді в підвищених кількостях не рекомендується, так як ударні дози напою стимулюють енергетичний метаболізм, який у хворих людей може спровокувати підвищення загального нездужання і деякі ускладнення.

Відзначимо, що кава і цукор можуть знизити ймовірність виникнення хвороби Альцгеймера, так як кофеїн запобігає виникненню нефрофібріллярних клубків, а також амілоїдних бляшок в головному мозку.

Також підвищений рівень концентрації кофеїну в крові впливає на гормони і знижує рівень виникнення когнетівних порушень. Корисні властивості кави полягають в блокуванні хімічних рецепторів, які призводять до порушення роботи в деяких ділянках мозку з приходом біологічної старості.

Відзначимо, що мелена кава може допомогти при проблемах з травленням, оскільки виступає як проносне і навіть знижує рівень ризику захворіти хворобою Паркінсона, що робить вивчення користі кави все ще вкрай актуальними в науковому середовищі.

Шкода кави: вивчаємо доведені факти

Кава: джерело: YouTube

Корисні властивості кави при дієті або ж при здоровому способі життя - не заперечні. Однак, кава має і негативні властивості.

Чому хочеться кави? - можете запитати ви, натякаючи на те, що кофеїн є легким наркотиком ейфорійного типу. Так, кава викликає хімічну залежність, яку, втім можна побороти самостійно і не вдаючись до допомоги психотерапії або препаратів.

Крім впливу на психіку, кава може викликати такі хвороби як печія, хвороби печінки, негативно вплинути на суглоби і виділення окремих гормонів, зокрема на тестостерон.

Заварна кава не тільки бадьорить, але і вимиває кальцій з кісток, особливо - у літніх людей. Найміцніша кава шкідлива, оскільки підвищує метаболізм кальцію і може спровокувати крихкість кісток і підвищити ступінь зношуваності суглобів. Напій прекрасно перетравлюється, але позбавляє кальцію не тільки літніх, але навіть дітей і здорових дорослих.

Незважаючи на це, кава корисна для підвищення сили м'язів літніх людей. Вплив на організм літньої жінки або чоловіка - доведений. Визнані дані, що кава підвищує витривалість і силу, що також впливає на загальний стан здоров'я. Виходячи з цього, можна зробити висновки, що вплив кави на стан здоров'я є змішаним, так як її властивості мають свої плюси і мінуси на стан здоров'я людини в будь-якому віці.

Доведено, що кава негативно впливає на стан шкіри, так як її хімічні властивості негативно впливають на колір і призводять до виникнення різних висипань.

Також можна з упевненістю можна стверджувати, що каву не можна пити дітям. Кофеїн підвищує збудливість дітей, впливає на їхню психіку і перевантажує серцево-судинну систему молодого організму.

Вживання кави при вагітності: за і проти

Кава: джерело: YouTube

Вплив кави на організм вагітної жінки після їжі або пустий шлунок також добре вивчений. Зокрема, вживання кави вагітними не заборонено, але його варто значно обмежити. Незалежно від терміну, через який потрібно буде народжувати жінці, вживання навіть однієї чашки кави в день може привести до появи на світ малюка зі зниженим рівнем ваги.

Правда також полягає в тому, що у вагітних, які вживають каву, не така чиста шкіра, як у тих, що не вживає його зовсім. Також доведено, що кава впливає на печінку, кишечник вагітних, роблячи його більш роздратованим, так як погано перетравлюється у вагітних. Крім того, фільтрована кава має великий проносний ефект, який може справокувати додаткові проблеми у тих, хто виношує дитину. Чорна кава впливає на естраген, жовчний міхур і загальний тонус.

Є інформація, що кава має ефект на здуття живота у вагітних, може справокувати підвищення цукру в крові, вплинути на виникнення депресії і загальний гормональний рівень, включаючи естрогени.