Якщо у вас виникли проблеми з роботою вашого комп'ютера, то вам цілком ймовірно знадобитися скинути BIOS. Однак, що це таке БІОС, навіщо він потрібен і як саме скидання даних налаштувань може налагодити роботу вашого комп'ютера? - Відповіді на ці та багато інших питань, ви знайдете в цій статті.

Що таке БІОС?

BIOS: джерело: відео с YouTube

Під поняттям BIOS мають на увазі окрему програмну середу, що управляє базовими функціями комп'ютера. Саме БІОС є своєрідною сполучною ланкою між апаратною частиною ПК і операційною системою.

Скинути настойки БІОС може знадобитися після того, як в роботі вашого пристрою почнуться постійні проблеми. Скидання налаштувань дозволяє оновити систему зберігши всю інформацію, накопичену на жорсткому диску і різних накопичувачах.

Після процедури система запускається за новою і вимагає настройки нових параметрів дати і часу.

Популярні новини зараз

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою

Показати ще

Скидання БІОС є необхідною процедурою, як і при обслуговуванні стандартних комп'ютерів, так і ноутбуків.

Скидання налаштувань БІОС в комп'ютері або ноутбуці

BIOS: джерело: відео с YouTube

Обнулити BIOS на своєму пристрої можна відкривши інтерфейс і скориставшись командою скидання. Фахівці рекомендують поступати таким чином, якщо ваш комп або ноут не завантажується, ви забули пароль БІОС або ж зовсім не встановлювали його.

Кнопка скидання відкривається в інтерфейсі пристрою, відразу ж після включення вашого комп'ютера натисніть по черзі поєднання клавіш F1, F2, F8, Delete або Reset, після чого на екрані має з'явитися меню з налаштуваннями. Відновити БІОС можна буде після того, як в нижній частині екрана з'явиться потрібна вам кнопка меню BIOS.

Комп можна буде відновити, скориставшись пунктом Reset to Default, Factory Default, Setup Defaults або Load Optimized Defaults. Знайти дані клавіші можна буде в розпочатому перед вами меню заводських налаштувань. Перепрошити пристрій вдасться після перезавантаження пристрою і відповідного скидання налаштувань.

Якщо процедури не подіяли і перепрошити комп не вдалося, то вам ймовірно доведеться зняти кришку корпусу вашого пристрою і провести кілька маніпуляцій з материнською платою. Нагадаємо, що якщо ваше комп'ютер є новим і все ще знаходиться під дією гарантії, то знімати кришку самостійно не можна, так як це автоматично призведе до втрату гарантії.

Збити настройки BIOS за допомогою джемпера або кнопки на платі

BIOS: джерело: відео с YouTube

Якщо ваш Віндовс почав працювати з перебоями, то вам цілком можливо потрібно буде скинути налаштування, відключивши його від харчування або від інших пристроїв.

Скиньте настройки за замовчуванням і вирішити проблеми з системою Windows на ноутбуці доведеться, витягнувши акумулятор. Після - зніміть кришку корпусу і подивіться стан плати пристрою.

Якщо після всього проведеного, система стартує і працює з перебоями, то цілком можливо, що вам доведеться скористатися спеціальною кнопкою для скидання налаштувань, яка стартує після натискання на материнській платі кнопок, позначених CLEAR, CLR, PSSWRD або CLR_CMOS. Після даної маніпуляції вам ймовірно вдасться скинути настройки і налагодити роботу пристрою.

Перезавантажити пристрій також можна натиснувши джампер. Під цим поняттям маю на увазі спеціальну перемичку, розташовану поруч з материнською платою. Як правило, вона займає два контакти з трьох. Для скидання налаштувань вам знадобиться зняти її і надіти на решту два контакти.

Програма скидання повинна задіяти після того, як ви натиснете на кнопку харчування і будете утримувати її протягом 10 - 20 секунду. Пристрій не має включитися, так як знеструмлений, але скине налаштування БІОС через деякий час. Здійснивши маніпуляції, вам потрібно буде повернути ваш джампер на місце, зібрати залишилися деталі і включити ваш пристрій.

Скинути налаштування БІОС на комп'ютері за допомогою знімною батарейки

Відзначимо, що настройки BIOS зберігаються на ваших пристроях навіть після того, як ваш комп'ютер знеструмлюється. Заводські настройки зберігаються завдяки батерейці, розташованій на матеріканскій платі, що і живить саму мікросхему в режимі нон-стоп. Перезапустити БІОС в лічені секунди можна завдяки вилученню даної батарейки.

Повернуться до заводських налаштувань можна відключивши комп'ютер від всіх джерел живлення або ж діставши акумулятор. Так, вам потрібно зняти кришку, відшукати саму батарейку на платі і витягти її на 10 хвилин. По закінченню терміну - вставте все назад. У деяких випадках перезапустити систему таким способом буде неможливо, так як батарейка може бути такою, що не знімається.

Що робити, якщо жоден з перерахованих методів не працює?

https://www.youtube.com/watch?v=2G1i80-GkhM

Якщо ваш старий або новий комп'ютер або ноутбук ніяким чином не реагують на ваші спроби повернути його до колишніх налаштувань, то вам доведеться перестати діяти наосліп і намагатися самостійно з'ясувати, як працює ваш комп'ютер. Потрібно зняти монітор і плату і вислати фото ноутбука або ПК на консультацію знайомого майстра або ж відразу зробити заявку на те, щоб передати пристрій на огляд фахівця.