Сьогодні відзначають народне свято, яке мав відразу кілька назв у наших предків. Його називали Катальщиком, Катишем, Маніаком або ж Левом Катанським. Остання назва походить від того, що в православному календарі відзначають день пам'яті Лева Катанського.

Катишами день називали, тому що каталися на санках з гірок, адже був останній сніг, і більше його вже навесні не буде. Але зараз до снігу точно далеко, тому традицію не вийде вшанувати. Старалися наші предки з розмахом провести зиму. Вважалося, що чим більше можна покататися на санях, тим більше буде щастя. А молоді люди так знайомилися між собою ближче.

Якщо не пісний час, пекли млинці і давали всім на вулиці, часто проводили маскаради і водили хороводи. Обов'язково ходили в гості і просили вибачення, якщо когось образили. Не можна сьогодні відмовляти у примиренні.

У народі вірили, що духи спускаються на землю падаючими зірками. А вночі вони приходять до заміжніх жінок, якщо їх чоловіка немає вдома. Тому необхідно взяти річ чоловіка і покласти біля подушки, також прочитайте «Отче наш» і три рази перехрестіть двері і вікна, щоб злі духи не потрапили в будинок.

Свята 4 березня, фото: pixabay

Популярні новини зараз

Все одно мають прибути до ТЦК, термін – до 16 червня: знятих з обліку приголомшили новиною

Кожен пенсіонер повинен визначитися: українців поставили перед вибором

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Показати ще

Тому також не можна дивитися на зоряне небо, то можна побачити падаючу зірку, а вона говорить про втрату близької людини або ж швидкої смерті того, хто її побачив.

Постарайтеся в цей день не захворіти, тому що вважається, що тоді буде дуже важко вилікуватися. А ще потрібно обов'язково викинути з дому всю стару взуття. Вважається, що якщо цього не зробити, то весь рік проведете в бідності. Але спочатку взуття треба збризнути сім'ю водами.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Як повідомляв Знай.ua, коронавірус вже в Україні і є перші заражені, але в «Слузі народу» сказали, що це було лише питання часу. Тим часом українцям рассказали про симптоми захворювання і що робити .

Також Знай.ua писав, в армію будуть призивати не тільки випускників шкіл, але також і чоловіків набагато старше. У ВСУ розповіли кого і чому збираються призивати в армію в цьому році.

Нагадаємо, Олексій Мушак знову зробив скандальну заяву, тепер він взявся за пенсійну реформу. На його думку, пенсії взагалі ніхто не повинен отримувати, так як людей похилого віку забезпечують їх діти й не варто припиняти працювати.