Клінічний аналіз крові — поширений аналіз, який призначають кожному, хто захворів і не тільки. Найчастіше в ньому важко розібратися самостійно, тому більшість відразу звертаються до лікаря. Але розшифрувати результати самостійно - цілком реально.

1. Еритроцити — "червоні" клітини крові, які містять гемоглобін, необхідний для постачання організму киснем.
Для повноцінного аналізу еритроцити, гемоглобін і гематокрит (загальна кількість клітин) оцінюють разом. Якщо ці показники знижені, то лікар може запідозрити анемію і призначити подальше обстеження, щоб виявити її причину, наприклад, приховану втрату крові, недолік заліза або вітамінів.

Високий рівень еритроцитів (еритроцитоз), гемоглобіну і гематокриту може говорити про наявність хвороб серця і досить рідкісне захворювання крові — поліцитемії.
Норма залежить від віку і статі: 3.7 - 5,5 млн в 1 мкл крові.

2. Лейкоцити — "білі" клітини крові, які борються з інфекціями. Іноді роблять більш розширений аналіз на лейкоцити, в нього входять нейтрофіли, лімфоцити, моноцити, еозинофіли і базофіли.

Низький рівень лейкоцитів може говорити про наявність аутоімунних захворювань, патології кісткового мозку або інфекції (частіше вірусної). Високий рівень лейкоцитів може говорити про наявність інфекції, реакції на деякі лікарські препарати або рак крові (дуже високий рівень лейкоцитів). Результатів аналізу крові недостатньо, щоб визначити який інфекцією є хвора людина і чи потрібні йому антибіотики. Лікар орієнтується на стан пацієнта, дані лабораторних і інструментальних досліджень. Тільки після аналізу всіх цих даних лікар приймає рішення: чи потрібні антибіотики чи ні.
Норма залежить від віку і статі: 4 – 8,8.

3. Тромбоцити — важливі клітини, які відповідають за згортання крові.
Низький рівень тромбоцитів може говорити про дуже широкому спектрі проблем: аутоімунні захворювання, хвороби печінки і кісткового мозку, деякі види раку, прийом ліків, нестача вітамінів В12 і фолієвої кислоти.
Високий рівень тромбоцитів може говорити про наявність інфекції, запалення, травми, поганої роботи селезінки та ін. Норма залежить від віку і статі: 180-320.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, "Якщо буде війна, ми їх легко порвемо": що думають китайці про неприйняття українців в Україні.

Знай.uа писав, зганьбилися на весь світ! Що іноземні ЗМІ писали про хаос у Нових Санжарах.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще