Весь світ зараз стежить за поширенням китайського коронавіруса. У той же час людям продовжують погрожувати і інші, більш небезпечні хвороби.

Лікарі часом лякають прогнозами. Вони стверджують, що можуть прокинутися хвороби, які людство побороло багато років тому. Серед них середньовічна чума, віспа, сибірська виразка і не тільки. Так, в Україні і світі до сих пір є заповідники збудників.

В селі Минайловка Одеської області весь рогата худоба знаходиться під контролем після того, як два роки тому всю Україну сколихнула "сибірська виразка". Виявилося, що її збудник зберігає резистентність протягом 200 років і хвороба, яку давно перемогли, повернулася і вразила 5 людей.

Заклало вуха після хвороби, noi.md

У Сумах лікар-інфекціоніст розповів, що в області принаймні 20 скотомогильників з сибірською виразкою. І жоден з них не позначений.

Популярні новини зараз

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

"Де вони знаходяться, я думаю, що ніхто не знає. Вони повинні бути огороджені. Там заборонений випас тварин, повинно бути заборонено викошувати траву і повинно охоронятися", - стверджує Микола Чемич.

При цьому в Україні вже дуже давно не бачили чуму і холеру. Проте в 19 столітті вона стала страшною катастрофою, особливо для жителів Одеси, де з 25-тисячного міста померло 2,5 тисячі чоловік.

При цьому вона не така живуча, як сибірська виразка. Якщо людину з чумою поховають, а через рік прийти на могилу, то там вже нічого не буде. Плюс від неї вже давно знайшли антибіотики.

хвороба, pixabay

Однак у світі, на Мадагаскарі з'явилася нова чума, яка не реагувала на деякі класичні ліки.

"Простими словами, бактерія просто вчиться випльовувати те, що їй не подобається, і вона таким чином може випльовувати один антибіотик і те ж саме може робити з суперновим антибіотиком", - пояснила мікробіолог Олена Лівінська.

Так, будь-яка страшна хвороба може мутувати і людство може отримати новий штам, стійкий до відомих ліків. Так, в США продовжують виділяти мільйони доларів на ліки проти віспи, тому що немає гарантій того, що це захворювання не воскресне.

Зразки вірусу віспи зберігаються в лабораторіях Росії і Америки. Їх зберігають у суворій секретності.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, коронавірус не єдина загроза, що ця хвороба косить кожного третього українця.

Як повідомляв Знай. ua, штучний інтелект навчили передбачати інсульт та інфаркт, назріває революція в медицині.

Також Знай. ua писав, що у Китаї знайшли джерело коронавіруса, небезпека була зовсім поруч.