Пенсію в Україні хочуть поступово перевести з солідарної на накопичувальну, що кардинально змінить пенсійну систему в Україні.

Накопичувальна пенсія давно і успішно діє в розвинених країнах, і незабаром в Україні також можуть почати нараховувати виплати за цією системою.Тому зрозуміло, що українців цікавить, як буде працювати накопичувальна пенсія після реформи, скільки потрібно буде відраховувати і як можна буде отримувати виплати при виході на заслужений відпочинок.

На найважливіші питання щодо накопичувальної пенсії відповіла Галина Третьякова - голова комітету ВР з питань соцполітики і головний адепт накопичувальної системи.

Так, згідно з новим законопроектом № 2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який зараз знаходиться в розробці, роботодавець в обов'язковому порядку повинен буде відраховувати 2% від зарплати, а працівник - від 1% на спеціальний особовий рахунок.

Пенсіонери, фото: РБК

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Кожен працівник за бажанням зможе збільшувати цей відсоток, але при цьому роботодавець зобов'язаний пропорційно доповнювати виплати працівника, в залежності від того, на скільки він буде підвищувати відсоток. Наприклад, якщо працівник вирішить платити 2% замість одного, то роботодавець повинен буде підвищити внесок пропорційно, тобто з 2 до 3 відсотків. Таким чином, в сумі вийде 5%.

Тобто, роботодавець повинен "паритетно" підтримати такий ріст внесків і платити аналогічну суму, але при цьому не більше 5% від доходу працівника - з урахуванням обов'язкових і добровільно збільшених платежів.

Галина Третьякова, каже, що все буде залежати від бажання і можливостей працівника.

"Якщо хочете, щоб це було 10% або 15%, то домовляйтеся, на яких принципах будете робити такий власний вже для кожної конкретної людини накопичувальний фонд", - стверджує нардеп.

Галина Третьякова, InfoResist

Важливим нюансом нововведення є те, що всі відрахування будуть надходити не в ПФУ (як єдиний соціальний внесок), а в спеціально створене Пенсійне казначейство. З цього органу гроші будуть перерозподілятися на рахунки українців в уповноважених для цього банках.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, накопичувальна пенсія є одним з найбільш спірних питань в Україні

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям будуть підвищувати пенсійний вік нескінченно, коли чекати заслуженого відпочинку.

Також Знай.ua писав, в Україні змінять систему прописки, як зареєструвати місце проживання