Таємничість, страх, безумство, містика, пригоди й навіть загадкові дива - усе це притаманне фантастиці. І якщо ви хочете відправитися у майбутнє або побувати в нереальному сьогоденні чи минулому, тоді обирайте фантастичний сюжет. Пропонуємо рейтинг найкращих фантастичних книг і новинки.

Найкраща фантастика здатна прищепити любов до читання

Фантастика не тільки цікава, але й корисна. Адже фантастичні книги формують образне мислення, розширюють кругозір. Особливо велику популярність здобули фантастичні книги, а слідом за ними й фільми, у 19-му столітті.

Цікава фантастика сьогодні є як у вільному доступі, так і у продажу в мережі інтернет. Незважаючи на доступність фантастичної літератури, сучасні діти не дуже люблять читати. Вони більше віддають перевагу гаджетам, іграм та фільмам.

Утім, деяким батькам все ж таки вдається прищепити дітям любов до читання. І для них фантастична книга є найкращий друг, що зачаровує своєю таємничістю та гострим сюжетом.

Сьогодні інформаційний простір приваблює дітей набагато більше, ніж класика, сучасна вітчизняна та зарубіжна література. Але найцікавіша для нинішнього підростаючого покоління тема - фантастика. І з її допомогою можна зацікавити й захопити дитину, щоб вона полюбила читати книги.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Найпростіше - прищепити любов до читання підліткам за допомогою фентезі. Дітям особливо подобається цей жанр, оскільки в їх основі лежать міфологічні та казкові мотиви у сучасному вигляді. Перед юним читачем постають дракони, велетні, феї, тролі тощо.

Відкривши книгу фентезі, зацікавлений підліток зможе зануритися у незвичайний таємничий світ, створений автором. Можна подивитися і новий фільм. Адже багато кінострічок є сьогодні екранізаціями цікавих сюжетів книг, які написали фантасти. Не варто забороняти їх дивитися.

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, GoodFo

Тільки обирайте гарну фантастику. Зверніть увагу на найкраще фентезі російських, українських та зарубіжних авторів. Гарна наукова, космічна або пригодницька фантастика допоможе прищепити любов до читання. І підлітку із часом самому захочеться почитати що-небудь нове із розділу фентезі.

Крута дитяча фантастика

Фантастика досить багатогранна. Це не тільки фентезі. Вона може бути бойова, космічна, наукова, еротична або написана у формі роману жахів. Фантастичний чарівний світ книги перенесе читача у світ таємничих планет або диких незвіданих земель. Представляємо добірку найкращих фантастичних книг для дітей:

Анна Джеймс «Таємна бібліотека»

Ця книга розповідає про дівчинку, яку виховують бабуся й дідусь, адже її мама пропала ще кілька років тому. Тіллі дуже любить читати книги. І одного разу зустрічає у сімейній книгарні свою улюблену «Алісу із країни чудес» та «Аню із Зелених Мезонінів».

Читачам відкриється таємниця зникнення мами героїні. Виявляється, дівчинка та її сім'я мають неймовірний дар. На шляху Тіллі - не тільки небезпеки, а й нові знання, пригоди.

Шарон Крич «Рубінова Долина»

Оповідає про близнюків, які для дорослих були суцільним головним болем. Вони втікають із притулку на нічному товарному потязі. Читачі дізнаються, хто їх усиновив на час та якими будуть їхні подальші пригоди. І чи захочуть вони піти від тимчасових прийомних батьків або все ж таки приймуть рішення залишитися.

Уїлло Девіс Робертс «Дівчинка зі срібними очима»

Срібні очі Кеті викликають недовіру багатьох. Сама дівчинка розуміє, що це неспроста. І в ній є щось не зовсім звичайне.

Своєю силою думки Кеті пересуває предмети. І її здібності зростають із кожним днем усе більше. Дівчинка навіть навчилася читати думки тварин. Але до чого це все призведе, читачі зможуть дізнатися самі.

Мерседес Лєкі «Мисливець»

Переносить читачів у світ після катастрофи. Тут монстри та магія, прибульці, незвичайні воїни. Головне завдання героїні - захищати та оберігати тих, хто не зможе постояти за себе. Але хтось почав вести полювання на саму Раду. Та й увесь світ, як виявилося, досить заплутаний і повен насилля.

Франк Шмайссер «Таємниця золотого міста»

Виявляється, літаючі ящери можуть бути не такими вже й злими. Тут на читачів чекають небезпека, обман, секрети та пригоди. І ціла армія драконів, із якими можна подружитися.

Шарон Крич «Моє друге життя»

Головна героїну книги уже встигла за 12 років життя побувати у 12 різних містах. Постійні переїзди занадто втомлюють дівчинку. Але, не дивлячись на її рішучість відмовитися звикати до нового оточення, у неї з'являються нові друзі. І вона знаходить своє місце у житті.

Ліне Кобербьоль «Обіцянка відьми»

Героїня цієї книги - 13-річна дівчинка, яка розуміє, що прийшла пора прощатися із дитинством. Важливо приймати рішення, дивитися страху в обличчя і навіть битися, захищаючи звірів та птахів від жорстокої Бравіти Кривавої, що вирвалася із ув'язнення.

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, YouTube

Поза всяким сумнівом, читання фантастичної літератури допомагає розвиватися, ставати креативними і харизматичними. І навіть долати труднощі, справлятися зі стресами повсякденного життя.

Найкращі українські фантастичні книги для дорослих

В Україні багато талановитих письменників, які пишуть про паралельний всесвіт. На сторінках їхніх книг оживають не зовсім звичайні герої, які потрапляють у парадоксальні ситуації. У цьому рейтингу ми зібрали для читачів найкращу українську фантастику:

Олег Шинкаренко «Череп»

Цей фантастичний «Череп» увібрав у себе пекучу суміш усього. Тут присутні веселощі й страх села та міста, зустрічаються заїжджі російські та українські повії.

Цей твір - фантасмагорія-памфлет і одночасно - пародія на українського прозаїка-драматурга Леся Подерв'янського. Тут не тільки фантастичний «Череп», але й сьогодення: представлені трафаретні пригоди «російського світу», що в'їжджає на розмальованому, як матрьошка, танку.

Макс Кідрук «Бот. Атакамський криза»

Якби київський програміст Тимур встиг прочитати листа із попередженням від незнайомки, то не став би вбивцею мимоволі, тікаючи від хлопчиків-ботів із кривавими очима.

Не він випустив джина із пляшки у чилійській пустелі, та й узагалі не дуже розбирався у нанотехнологіях та заборонених експериментах над людьми. Просто, коли ти вмієш дуже добре виконувати свою роботу, чекай, що хтось неодмінно тебе використовує. І ти виявиш у собі те, про що досі не здогадувався...

Ігор Стамбол «Прокльони інших»

Ця книга належить до розділу містичних жахів. Цього зимового ранку російське місто Челябінськ зазнало удару з неба. Що сталося насправді, зрозуміли лише кілька людей, адже інші нічого не помітили. Після удару країною поширився невідомий смертельний вірус, що охопив сотні тисяч людей.

Російська влада приховує апокаліптичність наслідків епідемії, яку західні ЗМІ назвали Russian tongue («Російська мова»), закривають кордони й ліквідують заражених. Ситуацією намагаються скористатися політичні та силові структури Росії й України. Четверо людей, об'єднаних бажанням врятуватися, намагаються вибратися із Росії назавжди...

Ната Гриценко «Тінь на порозі»

Томаш хотів бути звичайним хлопцем, але життя увергнула його у нестерпні випробування, які змусили по-іншому поглянути на світ та людей. Знущання над ним у сім'ї, каторжні переживання й втеча із дому, самотність і страшні марення - куди вже гірше.

А ще - виснажлива головна біль, жахливі бачення переслідують його вдень та вночі. У якийсь момент Томаш зрозумів, що це не душевний розлад, а прояв рідкісної здатності впливати на людей. Прийняти себе таким означає для нього зустрітися зі страшною правдою про своє минуле.

А усвідомлення власної сили спокушає Томаша помститися кривдникам. Але чи зможе він захистити себе й близьких, якщо для цього доведеться розправитися із фатальними помилками свого минулого?..

Радій Радутний «Темна синя вода. Потік»

Цей український письменник-фантаст, автор бойовиків, несподівано для всіх спробував свої сили у новому жанрі та написав про людей, що потрапили у минуле. «Потік» - третя книга із циклу «Темна синя вода». Перші дві - «Джерело» та «Струмок».

Кілька мандрівників у часі, збірна команда із людей від 19-го до 23-го ст. продовжили свій шлях у минуле. Над кожним із героїв роману висить прокляття: всі вони можуть загинути. Галину хочуть повісити, звинувативши у відьмацтві. Юрій, сучасний герой, двічі мало не потрапив під колеса возів.

Ігор, наш нащадок із 22-го ст., кілька разів ледь не спіймав кулю. Альберт, прибулець із далекого майбутнього, ризикує сильніше. Досі їм вдавалося ухилятися від ударів долі, але у 18-му ст. багатьох вішали й довго не вагалися перед тим, як пустити кулю. Цей час повний для героїв небезпек, а також цікавих зустрічей і подій.

Олег Говда «Кінь Перуна»

Олег Говда - автор пригодницько-фантастичних оповідань, новел і більш як півтора десятка романів, один із яких, «Кінь Перуна», переміг у 2001-му році на Всеукраїнському конкурсі «Коронація слова».

Найголовніше для нього у літературі - це цікаві пригоди героїв. Містику, фентезі та фантастику він вважає «приправами до основної страви».

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, YouTube

Читачі, які оцінили книги, не могли відірватися від фантастики. Для багатьох любителів всього незвичайного і незвіданого сучасна українська фантастика - класна й захоплююча. Втім, прочитайте книги самі. І оцініть твори вітчизняних фантастів самостійно.

Найкраща російська фантастика

Деякі книги російських письменників включають фантастичні сюжети: це історія та війни, пристрасть та гидота, комфорт та безпека, гноми та ельфи, магія та влада, таємниці та секрети. Часом - навіть пародія на дійсність. Читачам належить розібратися, де тут фантазія авторів, а де дійсно - реальність.

Сергій Лук'яненко «Лінія Мрій»

Переносить читача у світ майбутнього на чолі з правителем-імператором, який живе та діє без правил. Але найгірше чекає героїв попереду.

Сергій Лук'яненко «Кваzі»

Сюжет книги детективно-фантастичний. Тут діють нерозумні зомбі з людським обличчям. Повсталим мерцям вдається досягти після смерті фізичної досконалості й бездоганності на рівні розуму.

Вони можуть привносити гармонію, досягати спокою, миру й злагоди, зупиняти війну між людьми та зомбі. Тільки незадоволеному оперу доводиться розслідувати серію жахливих злочинів разом із Кваzі.

Кирило Гришин «Таємниця Пусток»

Фантастичний роман оповідає про те, що люди тисячоліттями освоювали космос, втихомирювали стихії, вивчили глибини океану. Однак їм так і не вдалося знайти ліки від гордині, жадібності, гніву. Порятунком стає створення ліків, що позбавляє від недуг, хвороб та слабкостей. Але ситуація виходить з-під контролю та приймає несподіваний оборот.

Вадим Панов «Зандра»

Наша планета представлена у вигляді великої знівеченої, випаленої пустелі. Але тут є люди, і вони намагаються вижити. Тільки як у таких умовах вижити, не зачерствіти й не озлобитися? Роман оповідає про те, як залишитися людиною у таких, здавалося б, абсолютно нелюдських умовах.

Олексій Пехов «Глядач»

Цей автор відомий більше романами «Пересмішник» і «Ловці удачі». Його нова книга переносить читача у паралельну реальність. Єдине джерело енергії тут - мотор, здатний перетворювати людей на монстрів.

Коли порятунок був так близько, учений, який знайшов вихід, раптом помирає за незрозумілих обставин. Пошуки зниклого рятівного приладу веде сищик, ветеран війни.

Читайте найцікавіші книги фантастів! Насолоджуйтесь захоплюючими сюжетами фільмів із розділу фантастики! Кожна книга рейтингу 2020 року відрізняється своїми особливостями. Можливо, одна із них стане вашою улюбленою.

Фото

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, nevseoboi

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, Pic2.me

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, Pic2.me

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, Bash.News

Найкраща фантастика: найцікавіші книги, way2day.com

Відео