Кожен власник гаджета андроїд за замовчуванням вважає, що, якщо він його господар, то він і є привілейованим користувачем на своєму рідному андроїд, який має право повністю контролювати всі процеси на своєму девайсі. Примхливий андройд вирішив, що простим користувачам root-права не потрібні. Розробники підтримали своє дітище і вирішили обмежити вплив простих користувачів на систему пристрою.

Що таке root-права, і навіщо вони потрібні

Отже, що таке root-права (або просто рут)? Незважаючи на те, що система андроїда вважається більш відкритою, у порівнянні з колегами по цеху, звичайному користувачеві не дозволено просто так лізти в роботу різних програм, системних процесів, коригувати зміст системних файлів або взагалі їх видаляти. Проте, отримати повний контроль і свободу творити будь-яку ахінею на своєму гаджеті можливо. Ось саме це і дають, дозволяють або просто означають рут права. Поняття бере своє коріння від розуміння root користувача в Unix подібних системах. І, по суті, вони і означають статус суперкористувача.

В принципі, звичайний користувач не відчує особливої ​​різниці від отримання повного доступу до процесів на своєму пристрої. Але, коли ми переходимо у категорію просунутих користувачів, одразу ж з'являються ті, кому такий доступ кров з носу потрібен. Якщо коротко, рутування пристрою дозволяє отримати можливість зміни глибинних системних налаштувань і впливати безпосередньо на працездатність пристрою. Наприклад, ви отримаєте такі можливості:

  • повний доступ з можливістю коригування системних процесів, додатків, файлів;
  • право встановити на свій телефон величезну кількість додатків, які потребують root для виконання функціоналу;
  • сторонні прошивки і моди;
  • очищення пристрою від встановленої нісенітниці;
  • включення і виключення різноманітного кількості функцій системи;
  • безпосередній вплив на продуктивність і автономність за допомогою сторонніх утиліт і інших фішок.

Як отримати набір прав супер-користувача

Рутувати пристрій, в принципі, не так вже й складно. Якщо уважно слідувати інструкції, яких на просторах інтернету маса, то пристрій відкриє вам свою душу без жодних труднощів. Тим більше, що були створені спеціальні програми, які здатні ще більше спростити таке заняття, як видалення обмежень в доступі до пристрою. Лідером серед таких утиліт, є додаток Framaroot, яка дає отримати «Роот», тобто рутувати, безліч різних телефонів і інших гаджетів. Крім того, якщо не знайдете назву свого девайса в списку перевірених, сміливо пробуйте - програма гірше не зробить.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

Що ж, щоб встановити рут права за допомогою Framaroot, слідуємо такої інструкції:

  1. Качаємо найбільш нову версію програми. Наприклад, зі сторінки форуму «XDA-Developers»
  2. Запускаємо установку apk-файлу на своєму пристрої.

  3. Запустіть нашого помічника. Якщо пристрій пройшло перевірку і підтримується програмою, то ви помітите на екрані список різних дій, включаючи отримання рут прав. Більш того буде кілька варіантів.
  4. Вибираємо будь-який доступний метод і пробуємо. Не вийшло - пробуємо інший. Буває також таке, що сама програма вибила під час процесу отримання рут прав. Не страшно! Провели перезапуск і спробували знову.

  5. У разі успіху ви побачите повідомлення на екрані. Після цього необхідно перезапустити пристрій.

Звичайно, гарантія результату не 100%. У разі невдачі можна спробувати аналоги, наприклад, додаток «kingroot manager» або «iroot». Або пошукати відповіді безпосередньо на ваш пристрою на одному з форумів, присвячених цьому питанню. Благо, російською таких зараз в достатку і знайти такі не складе труднощів.

Аналоги, до речі можливо пошукати на платформі play market. Але швидше за все там будуть програмки-чекери або якісь утиліти типу root-manager або якийсь там інший менеджер. Та це й логічно - не може ж розробник так просто взяти і дати всім бажаючим можливість отримання повного доступу так просто, в своєму рідному плей маркеті.

Чим загрожує отримання повного доступу до вашого гаджету

У чому ж полягають ризики від відкриття повного доступу? Якщо відкрити свій «browser» і почати гуглити це питання, то можливо наштовхнутися на величезну кількість різного роду страшилок і іншої нісенітниці. Але, ми пропонуємо вашій увазі загрози, які дійсно реально побачити або відчути, як слідства відкриття повного доступу.

  • позбавлення гарантії (та, ознаки операції з отримання рут можливо видалити, але при виявленні вам гарантії точно не бачити);
  • пропадає можливість автоматичного отримання оновлень від виробника;
  • цілком можлива відмова системи пристрою працювати (але, знову ж таки, якщо акуратно постаратися, то можна вмовити гаджет заробити).
  • ваш пристрій стане легше зламати (скажімо, відноситься в основному до тих, хто не особливо розбирається в питанні безпеки. Проте, поновлення стандарту безпеки ви теж перестанете отримувати автоматично)
  • пропаде можливо здійснювати оплату з пристрою, дивитися медіа контент з офіційних додатків даного призначення, так як більшість офіційних додатків не підтримують можливість працювати на телефону або інших подівся з відкритими рут правами.
  • вірусняк та інший шкідливий шлак. Так звичайно! Адже ви будете пробувати встановлювати програми з невідомих джерел в інтернеті. Там такого повно. Зокрема, це і була одна з основних причин обмеження можливостей звичайного користувача.

Загалом, затія з отримання рута, безумовно, цікава. Програм, що дають можливість легко їх отримати багато. Але ось питання «навіщо воно вам?» Ви собі все-таки задайте. Адже, щоб вам не говорили, прав звичайного користувача з головою вистачає для ведення активно нормальної і продуктивної діяльності на пристрої.

У разі, якщо ви все ж зважилися на це крок, ще раз перегляньте всі ризики і починайте готується до процедури. Ретельно вибирайте ресурси, звідки будете качати необхідне для злому пристрою і отримання рут прав програмне забезпечення. Особливо уважно дотримуйтесь інструкції і будьте готові до різних наслідків в разі невдачі, аж до кінцевої поломки пристрою.

Якщо ж все-таки змогли отримати повний доступ до вашого девайсу, в першу чергу подбайте про безпеку! Скачайте якісний антивірус, використовуючи при цьому офіційний інсталятор, перевіряйте всі встановлені програми і сайт, куди ви заходите. Крім того, постарайтеся не прив'язувати до ламаної пристрою платіжні дані, щоб уникнути їх розкрадання та інших неприємностей.

У будь-якому випадку, дійте акуратно й обачно. Адже, доля вашого андроїда і правда в ваших руках!