Слайм (він же лизун) вперше побачив світ завдяки компанії Mattel ще в далекому 1976 році. Являє собою слайм желеподібну в'язку субстанцію, яка має властивості неньютонівської рідини.

Що було в основі перших слаймів? Виготовлялися тодішні слайми з гуарової камеді і мали зелений колір. У продаж надходили також в зеленій тарі (баночках). Після цього слайми почали виготовляти і багато інших компаній з різних матеріалів, різних видів, кольорів і запахів в неймовірних упаковках.

На просторах СНД слайми були більш відомі під назвою «лизуни». Особливу популярність здобули після виходу на екрани мультсеріалу «Мисливці за привидами», де один з героїв (милий і добрий привид) якраз і нагадував слайма і звався Лизун (так вирішили його перевести тоді, хоча в оригіналі він звався як Slimer).

Лизун, pixabay

Сам слайм не втрачає актуальності і хвилеподібно займає розуми і інтерес все нових поколінь, вводячи в жах величезну кількість батьків, тому що проблем така популярна дитяча іграшка може нести в рази більше ніж задоволення і забав, на жаль. Тому дорослим руку на пульсі дитячих іграшок варто тримати неодмінно.

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Чим небезпечні слайм?

В цілому при грамотному використанні якісних сертифікованих слаймів прямої загрози здоров'ю вони не несуть, але варто пам'ятати, що термін їх життя дуже короткий, і від них треба вчасно позбуватися та не залишати гнити в іграшках. Але, разом з тим, є ряд небезпек і нюансів, про які батькам неодмінно варто знати:

  • Британська компанія Which, яка займається захистом прав споживачів, провела дослідження і виявила, що більшість слаймів, які зараз є на ринку, не відповідають вимогам безпеки, встановленими в ЄС, за рівнем вмісту бору. Деякі з протестованих екземплярів мали вміст бору, який в чотири і більше разів перевищував допустимі безпечні норми.
  • Через надмірний вміст бору діти мають великі шанси отримати подразнення слизових оболонок. А при попаданні в організм, може з'явитися діарея, блювота і навіть судоми.
  • Якщо у вагітної жінки є старша дитина, яка регулярно грається слаймом, що має підвищений вміст бору, то у неї істотно збільшуються ризики народити дитину з низькою вагою, а також з деякими вродженими дефектами і навіть затримкою розвитку. Тому у вагітних вдома слаймів бути взагалі не повинно, як би старшій дитині того не хотілося, на жаль.
  • Є ризик отримання контактного дерматиту під час ігор зі слаймом.
  • Слайм є потенційним алергеном через ряд компонентів, які входять до його складу: ароматизатори, пінообразуючі речовини, стабілізатори, антиоксиданти.
  • Дітям, які мають в анамнезі атопічний дерматит лікарі не рекомендують грати слаймами, оскільки такі діти більше за інших схильні до хімічних подразнень – адже їх шкіра має більшу проникність.
  • Основний згущувач в домашніх слаймах – тетраборат натрію (він же продається як «Активатор для слаймів», виробляє, в тому числі, і Україна), і якщо він потрапляє в дихальні шляхи – ця речовина їх обпікає. Тому при виготовленні вдома слайму не можна його вдихати в жодному разі, краще використовувати під час виробництва маску. Готовий слайм під час ігор краще не підносити близько до обличчя.
  • Слайм ні в якому разі не можна пробувати на смак, брати в рот і ковтати – це загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям і навіть хірургічним втручанням. Тому дітям до 6 років як мінімум давати грати слаймом не варто. А для молодших це і зовсім може бути смертельно небезпечно.

слайм, Easy HandMade

Чому слайми так популярні серед дітей і підлітків?

Фахівці намагаються пояснити, чому ж ці тягучі лизуни стали настільки популярними серед дітей, і за останні кілька років ця любов, на відміну від тих же спінерів і бейблейдів, не поспішає зникати. У чому причина такого масового захоплення дітей і підлітків цими тягучими субстанціями? Що такого дивного і цікавого в слаймах, чого немає в інших іграшках?

Слайми стали настільки популярними по ряду сукупних причин:

  • Це яскраві й недорогі іграшки
  • Коли ними грають (читай – мнуть) – одночасно заспокоюють свої нерви, а підліткам сьогодні це дуже необхідно. Дорослим, до речі, теж не завадить іноді такого роду медитація-антистрес.
  • Таку іграшку можна зробити самостійно! А це так важливо для дітей! Більш того, деякі примудряються ще й продавати саморобні слайми і щось на цьому заробляти. Такі діти взагалі часом стають зірками в своїх колах і прочинають практикувати, завдяки цьому, свої перші стартапи. І краще їх за це не лаяти, а допомогти раціонально використовувати матеріали та прорахувати бюджет, щоб наочно розуміти, чи є дійсно прибуток або «бізнес» йде в мінус.
  • Слайм можна зробити будь-якого кольору і додати туди блискітки і аромати, так би мовити, висловити свою індивідуальність.
  • Все що пов'язано зі слаймами: виготовлення, ігри, нові ідеї – все це можна сфотографувати або зняти на відео і викласти фотки в інстаграм (така фотка має всі шанси набрати більше лайків, ніж звичайні повсякденні селфі, а для підлітків це неймовірно важливо) або запилити DIY на ютуб. Новий контент готовий, ще й хайповий, що ще треба підліткам для щастя в дану хвилину?
  • В іграх зі слаймами можна влаштовувати батли і теж все це знімати, і таким чином з'ясовувати, хто крутіший (повірте, краще це робити за допомогою гри, ніж розборок кулаками).
  • Слайми маленькі і легко поміщаються в кишенях і рюкзаках, їх зручно брати з собою куди завгодно, і вони завжди під рукою.

Слайми бувають різної тематики по героях: ніндзя, єдиноріжки, лоли, поняшки і багато інших персонажів і напрямків – що додає їм додаткової популярністі.

слайм, pixabay

Купити слайм або зробити самому: що краще?

Щоб купити безпечний слайм – слід уважно вивчити маркування іграшки. Не купувати такі речі в жодному разі на ринках. Вибирати тільки перевірених виробників. На жаль, діти в школу можуть приносити які-завгодно слайми і ми, дорослі, це практично не можемо відстежити.

Тому дуже важливо не пускати процес покупки лизуна на самоплив і не забороняти повністю цю іграшку дитині, а виділити бюджет і придбати найбільш якісні із них. А також важливо пояснити дитині, чому і чим саме вони можуть небезпечні і яких слаймів краще уникати. Це, звичайно, не завжди може допомогти, але все-таки довірливо-роз'яснювальні бесіди зі своїм чадом краще проводити.

Якщо у дитини немає ніяких алергій і дерматитів, а мама не перебуває в делікатному становищі, чекаючи поповнення в родині, то можна зробити слайм самостійно в домашніх умовах разом з дитиною. Так ви, як мінімум, зможете контролювати процес і допоможете правильно підібрати безпечні інгредієнти, а також проведете час зі своєю дитиною, що в нашу епоху квапливості і діджіталізаціі точно не буде зайвим.

Навіщо в виготовленні слаймів потрібен тетраборат натрію? Нехай не лякає вас така назва, насправді він виступає в якості основного базового згущувача для слаймів. Але людям з алергією слід бути з такими компонентами обережними. І його в жодному разі не можна вдихати!

слайм, pexels

Як зробити слайм самостійно в домашніх умовах?

Пропонуємо вам нижче перевірені робочі рецепти, як можна приготувати слайм самостійно вдома з підручних матеріалів. Це не займе багато сил і часу, а також не розорить ваш сімейний бюджет (це одна з причин, чому слайми стали наскільки популярними – їх можуть собі дозволити практично всі, а для підлітків дуже важливо бути в тренді).

Для того, щоб слайм став слаймом і набув бажаного вигляду (тягнувся, м'явся і не рвався), для цього використовують різні згущувачі. Ось найбільш популярні загусники і інші інгредієнти для виготовлення слаймів самостійно вдома, в які входять косметичні або побутові компоненти, а також харчові продукти:

Перелік основних інгредієнтів для слаймів:

  • тетраборат натрію;
  • гель для прання
  • засіб для миття посуду;
  • саліцилова кислота;
  • спрей/паста Теймурова;
  • крапельки для очей;
  • лак для волосся;
  • туалетний освіжувач повітря;
  • рідина для контейнера контактних лінз;
  • крохмаль;
  • сіль;
  • цукор;
  • желатин;
  • сода.

При виготовленні домашнього слайму, дуже важливо намагатися не вдихати інгредієнти в процесі приготування, а ще краще використовувати спеціальну маску.

Як зробити слайм вдома без клею і без тетрабората натрію: рецепт 1.

Зазвичай при виготовленні слайму необхідний клей, але цей рецепт дозволить вам стати володарем заповітного слайму без клею. Що для виготовлення слайму вам знадобиться?

Тут є два варіанти: супер простий і трохи складніший. Для першого рецепту будуть потрібними всього три компоненти: шампунь, крохмаль (кукурудзяний або картопляний) і рослинну олію.

  • 2 столових ложки шампуня
  • Крохмаль, який досипаємо за потреби, щоб наш лизунчік був потрібної консистенції.
  • Рослинна олія (підійде як харчова, так і та, що використовується для тіла)

Змішуємо шампунь з невеликою частиною крохмалю і перемішуємо до загустіння. У процесі перемішування дивимося на консистенцію – якщо крохмалю мало, то додаємо ще, якщо багато, то можна долити додатково трохи шампуню і олії. Потім виймаємо суміш і далі вимішуємо вже вручну, при цьому треба руки попередньо змочити рослинною олією.

Такий слайм є відносно безпечним, він легко мнеться і розтягується. При бажанні можна додати ще й якусь фарбу, щоб слайм набув якогось кольору.

Як зробити слайм вдома без клею: рецепт 2

Для виготовлення слайму за наступним рецептом вам знадобляться:

  • 2 столових ложки косметичної маски-плівки
  • 2 столових ложки пінки для гоління
  • Кілька крапель натрію тетраборату (обережними слід бути людям, у яких зустрічається шкірна алергія, в разі, якщо тетрабората поруч немає, тоді можна влити кілька крапель борної кислоти, але вона, як правило, гірше діє), вони в продажу іноді так і називаються «Активатор для слаймів», коштують дуже недорого (купити в Україні можна без проблем).

Спочатку в миску покладіть пінку для гоління (або інший компонент з повітряною текстурою), потім додайте туди таку ж кількість маски-плівки, після чого капніть кілька крапель натрію тетраборату, перемішайте все це лопаткою і залиште загуснути на 3-5 хвилин. При бажанні або наявності можна також додати туди барвник та/або блискітки, щоб слайм вийшов ще і симпатичним. Можна гратися в процесі приготування з добавками і створювати різні дизайни таких лизунів.

Наступний етап: берете в руки загуслу масу і розминаєте її вже вручну. Такий слайм буде еластичним, тягучим, він добре мнеться.

Як зробити слайм вдома з клеєм без тетраборату: рецепт 3

Якщо вас лякає така дивна назва як тетраборат і не хочеться бігати шукати його по місту, то можете скористатися звичайним клеєм для приготування слайму.

Клей – відмінний загущувач при виготовленні лизунів, і є, як правило, в кожному будинку. Такі слайми без татрабората робляться теж досить просто і швидко, для цього вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 200 мл клею ПВА (в стандартній баночці зазвичай якраз і є 200 мл), краще брати найсвіжіший
  • 2 столові ложки шампуню або рідкого мила чи гелю
  • Харчова сода на кінчику чайної ложки
  • Можна також додати трохи води, тоді слайм буде більш тягучим і прозорим, але не переборщіть

У мисочку виливаємо шампунь і клей, все перемішуємо. Додаємо підготовлену соду. Якщо суміш погано загусає, то додаємо по трохи ще соди. Знову все перемішуємо. Але не поспішайте додавати занадто багато соди – краще довше перемішати, а то суміш може швидко і сильно загуснути і нічим ви їй вже потім не допоможете.

Далі дістаєте вже руками отриману субстанцію і розминаєте її пальцями. Цей слайм хороший тим, що він може дуже сильно розтягуватися і ставати надзвичайно тонким, але не рватися.

Як швидко і легко зробити слайм вдома: рецепт 4

Цей рецепт приготування домашнього слайму не набагато складніший, ніж попередні. Такий слайм робиться також з клею, шампуню чи рідкого мила і активатора/загустителя (той що натрію тетраборат або борна кислота).

Пропорції інгредієнтів для слайм:

  • 8 столових ложок клею ПВА
  • 1 столова ложка шампуню, гелю для душу або рідкого мила
  • Активатор для слайму (загущувач)

Щоб приготувати цей слайм слід вилити в миску клей, додати в нього столову ложку пінної речовини (мило, шампунь або гель), потім змішати це з тетраборатом натрію або з борною кислотою (активатор/загущувач), який необхідно попередньо розвести з водою в пропорції 30 гр тетрабората на 90 мл води (не дихайте парами!) і ретельно перемішайте масу, що утворилася лопаткою.

Коли субстанція почне загусати, візьміть її в руки і продовжуйте вимішувати руками. Коли він набуде бажаної консистенції і буде добре тягнутися – значить слайм готовий!

При бажанні можна додавати різні добавки, які дозволять зробити слайм бажаного кольору, з блискітками, певним запахом, є навіть такі добавки, що світяться в темряві. Але з такими штуками краще бути обережними, тому що ви не можете напевно знати їх склад, виробника і як все це потім відіб’ється на вашому здоров'ї.

Коли слайм пора викинути?

Як не сумно, але термін життя слаймів дуже короткий. Як тільки він впав в грязюку або просто на землю – він зіпсований, як тільки він почав рватися і в ньому почали з'являтися пухирці і бульбашки – він зіпсований, взяли слайм брудними або жирними руками – він зіпсований, як тільки на слаймі з'явилася цвіль – терміново його в сміття. Як бачимо, в грі зі слаймами слід бути уважними і акуратними, щоб не нашкодити здоров'ю і не зіпсувати іграшку.

дитина у фарбі, pexels

Під час сну слайм краще не класти близько до ліжка дитини, а перед тим як відправитися спати, руки після слайму необхідно обов'язково помити, так само як і мити руки перед їдою і після вулиці.

Зазвичай слайм живе не більше тижня, а часто і менше. Тож після закінчення тижня краще його позбутися і зробити новий. Слайм в каналізацію змивати категорично не можна. Не варто також змішувати старі слайми з новими.