10 лютого, відзначається народне свято Єфремів день (за старим стилем – 28 січня). У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Єфрема Сиріна — одного з вчителів церкви 4 століття, християнського богослова і поета.

Святий Єфрем був родом із Месопотамії і жив у IV столітті. Його батьки були бідними рільниками, але сина виховували у благочесті та скромності. Не дивлячись на те, що Єфрем завжди мав запальний, дратівливий характер, за велінням Всевишнього він зміг ступити на шлях смирення і стати вчителем покаяння.

преподобний Єфрем Сирін

У свідомому віці він прийняв чернецтво і пішов жити в пустелю, щоб стати відлюдником. Оскільки Господь нагородив його даром вчительства, Єфрему не дано було перебувати у самотності. Він зміг поєднувати самовіддану працю та вивчення Слова Божого, черпаючи в ньому сили для своєї душі та мудрості.

преподобний Єфрем Сирін

Популярні новини зараз

Абонентів "Київстар" поставлять перед вибором: це буде непросто

Ні чим не погидують: в ухилянтів-боржників відбиратимуть останнє, в тому числі і особисті речі

Чоловіків застерегли від помилки у ТЦК: читайте уважно

Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити

Показати ще

У цей день також відзначають іменини домовика. Тому в цей день потрібно не тільки відвідати церкву, щоб помолитися, але і обов'язково задобрити домашній дух.

Народні прикмети на 10 лютого

Для цього існує безліч способів. Хтось воліє залишити блюдечко з молоком і печивом. Хтось ріже чорного півня, змочує його кров'ю віник і підмітає їм двір та будинок. А хтось пригощає домовика свіжою кашею, яку треба залишити у кутку в глиняному горщику.

домовик

Люди здавна вірили, що найкраще з домовиком спілкується саме кішка. Тому на Єфрема її потрібно пестити і дякувати за допомогу. У це свято прийнято вимітати підлоги в будинку мітлою, зробленою з полину. Прийнято вважати, що такий обряд допомагає вберегти житло від поганих, заздрісних людей і нечистої сили.

Також за прикметами цього дня судили про майбутнє літо. Вітер на Єфрема віщував дощі і вогкість.

Нагадаємо, скоро День святого Валентина, а значить пора вже готувати подарунок коханій.

Як повідомляв Знай.ua українці можуть отримати право на подвійне громадянство, але не поспішайте радіти.

Також Знай.ua писав, що краще садити в 2020 році і коли найкраще це зробити.