Вагітність яскрава подія в житті кожної жінки. Хтось з нетерпінням чекає звістки про те, що в їхній родині буде поповнення, а для когось такі новини зовсім несподівані і можуть звалитися буквально як сніг на голову. Багато майбутніх мам бажають якнайшвидше дізнатися про можливе настання вагітності, тому з нетерпінням купують тести на вагітність і виглядають там бажану другу смужку. Благо зараз тести продаються буквально на кожному кроці, і в аптеках, і в торгових центрах. Про те які бувають тести на вагітність, на якому терміні спрацює тест і як правильно проводити процедуру детальніше ми розповімо в статті.

Деякі тести можуть показати вагітність вже з 1-го дня затримки, newscor

Історія тесту на вагітність

В цілому тест на вагітність є такою процедурою, яка дозволяє визначити ознаки вагітності на ранній стадії.

У минулому столітті аж до 60-х років тест на вагітність проводили тільки лабораторно, тоді ще не було звичних нам тест-смужок.

Ідея створення портативного тесту на вагітність належить молодому дизайнерові по імені Маргарет Крейн. Дівчина в 1967 році в свої 26 років створила такий «провісник», який був призначений для роздрібного продажу. Дівчина була дизайнером у фармацевтичній компанії і коли вона розповіла керівництву про свою ідею, то її винахід просто не схвалили. Але тим не менше знайшлися люди, які доповіли про цей винахід в головну організацію, яка перебувала в Голландії і там всерйоз зацікавилися цим винаходом.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Патент з ім'ям дизайнера був зареєстрований в 1969 році, примітно, що за свій винахід вона отримала всього 1 долар, а інформація про її винахід так ніде і не публікувалася. Заслужену популярність Маргарет отримала менше 10-ти років тому, коли в 2012 році вона виставила на аукціон перший зразок тесту на вагітність, який всі ці роки зберігався у неї вдома. Такий цінний експонат по достоїнству оцінили в Національному музеї американської історії.

Як визначається вагітність на ранніх стадіях

Щоб визначити чи вагітна жінка і на якій стадії вагітності вона перебуває необхідно виміряти рівень гормону ХГЧ. Для проведення цього аналізу береться або кров, або сеча. Після того як яйцеклітина запліднена і проходить формування хоріона (майбутньої плаценти), то концентрація рівня ХГЧ посилюється буквально з кожним днем. Максимальний рівень ХГЧ спостерігається на 20 тижні, а потім рівень по трохи знижується. ХГЧ починає рости в крові вже на 7-8 день після зачаття.

Багато хто задається питанням через скільки днів після зачаття можна застосовувати тест і дізнатися про вагітність, тобто на які терміни вже проявляється чутливість до нового життя. Ось з 7 дня після зачаття про це можна вже дізнатися практично будь-яким тестом визначником. Коли жінка вагітна, то в перший день затримки менструального циклу рівень ХГЧ становитиме від 25 до 100 мМО / мл.

Якщо жінка не вагітна, то в аналогічний менструальний день рівень ХГЧ буде менше 5 мМО / мл. Також якщо пара чекає настання вагітності, а вона тривалий період часу чомусь не настає, то вони просто марно роблять тест за тестом, в цьому випадку потрібно звертатися до фахівців.

Варто також зробити акцент на тому, що перевірочні тести є якісними, а не кількісними, тому при їх використанні можливі помилки у показниках. Найбільш точний результат про наявність чи відсутність вагітності може показати ХГЧ. Коли жінка вагітна, то вже з другого тижня затримки це можна розпізнати за допомогою ультразвукового сканування, в цей період часу плодове яйце має розмір трохи більше половини сантиметра.

Майбутні мами з нетерпінням чекають появи двох смужок, pinterest

Які існують тести на вагітність

Для домашнього використання жінкам пропонується придбати тести у вигляді смужок, які для визначення вагітності необхідно вмочати в сечу.

Експрес-тест-смужки найбільш популярні, їх використовують тільки вдома, не для лабораторних досліджень. Вся справа в тому, що такі тести-смужки дають 97% гарантію, тобто все одно можуть мати свої похибки.

Інший вид тестів - струменевий. Тестову смужку поміщають під струмінь сечі і тримають її протягом декількох секунд. Такий тест можна робити як вдома, так і в лабораторіях, та й просто в будь-якому місці, де є доступ до вбиральні і можливість усамітнитися на кілька миттєвостей.

Ще один вид тестів на вагітність - планшетний. Для проведення такого тесту сечу необхідно з певною ємності капати на тестове віконце. Для зручності в комплекті є і піпетка і індикатор з реактивом в спеціальному індивідуальному футлярі. Такі тести мають дуже високу надійність.

Для впевненості і перестраховки можна використовувати кілька видів тесту в різні дні затримок. В цілому навіть з допомогою тестів визначити наявність вагітності можна вже з 7-10 дня після зачаття. Людський організм брехати не буде, тому якщо немає ніяких ускладнень і все протікає нормально, то вагітність можна побачити на ранніх термінах.

Не дивлячись на різну специфіку проведення різних видів тестових визначників всі вони на своїх поверхнях мають смужки. Перша смужка говорить про те, що тест придатний до використання, а друга смужка це вже сам визначник наявності вагітності. Відповідно якщо друга смужка з'являється, то є ймовірність, що жінка в положенні, якщо ж такої смужки немає, то це говорить про зворотне.

Перевірка тесту на вагітність: нюанси

Іноді після проведення процедури необхідно чекати кілька миттєвостей для появи другої смужки, а іноді відразу після процедури з'являється і друга смужка. Якщо ж дві смужки з'явилися відразу, і вони яскраво виражені, то це говорить про те, що жінка вагітна і можна радіти або ж хапатися за голову, в залежності від вашої ситуації. Але як правило найчастіше смужки не ясні, що може викликати сумніви про те, чи настало запліднення чи ні. Як правило дівчини, у яких затримка місячних по днях рахують, коли ж можна зробити тест, щоб перевірити чи є наявність або відсутність вагітності.

До кожного такого тесту йдуть інструкції, в яких покажуть, як користуватися тестом.

Якщо ж тестова смужка інтенсивно забарвлена, то це має 99% показник того, що жінка в положенні. Якщо ж смужка досить бліда, то це може говорити про те, що кількісті гормонів ХГЧ ще недостатньо в організмі для визначення. Вагітність можливо наступила, але для більш ймовірного її визначення необхідно провести ще один тест, через пару трійку днів.

Варто також звернути увагу, що якщо тест не показує жодної смужки, то це говорить про те, що тест просто бракований або ж у нього закінчився термін придатності.

Тестування ввечері краще не проводити, краще це робити в ранкові години. Так, як за день людина може випивати багато різних рідин, від цього в крові будуть різні домішки, що також може сприяти невірному показником результату. Тому якщо замислюєтеся в який час краще робити, то вибирайте час після пробудження.

В кожному тесті є інструкція, якої потрібно дотримуватися. Статистичні дані говорять про те, що деякі жінки, які використовували тести для вагітності просто не дотримувалися інструкції і від цього отримували невірні результати. Неправильне використання тест-смужок може привести до того, що жінка отримає псевдонегативний або хибнопозитивний результат.

Основна частина тестових смужок розрахована на те, що концентрація ХГЛ в сечі вище 25мМЕ / мл. В такому випадку орієнтовно починаючи з п'ятого дня затримки, як тільки крапля сечі потрапляє на смужку, то він відразу покаже позитивні результати тесту. Є й такі тести, які зможуть показати результат навіть якщо в сечі буде тільки 10 мМО / мл, такі тести можуть показати настання вагітності ще до передбачуваних менструальних днів.

Наскільки б не був дорогий і багато ймовірний тест він все одно може показати не правдивий результат, якщо у жінки нерегулярний менструальний цикл, цукровий діабет або ж є інші особливості організму, які можуть впливати на перебіг вагітності і формування плоду.

Тест-смужки найперші помічники, щоб дізнатись про вагітність, dao.olga-pankova

Тест на вагітність може показати помилковий результат, і там, де жінка не вагітна він може показати позитивний результат. Це може бути в тому випадку, якщо жінка приймає препарати, які в своєму складі мають зміст ХГЧ.

Також тест покаже помилковий результат якщо жінка мимоволі перервала вагітність і ще пройшло мало днів після проведеного аборту.

Також якщо вагітність вже є, але тест теж може показати помилковий результат - негативний. Це буде в тому випадку якщо тест на визначення вагітності був проведений завчасно або ж при нерегулярному менструальному циклі. В такому випадку достовірне визначення вагітності можна показати тільки за допомогою проведення ХГЧ.

Тест буде неправдивим якщо перед його проведенням жінка випила багато рідин, які вже встигли просочитися в кров.

Аналізуючи відгуки користувачок, а також експертів щодо використання тестів виведений рейтинг тестів, що часто купуються. Найбільш затребуваними за всіма параметрами стали тести таких марок: Atlas Link «Home Test», Frautest, Evitest, Clearblue, Femitest.

Хоум тест вже давно перейшов в розряд домашні улюбленці для жінок бажаючих поповнення. Такий тест зовсім не дорогий, досить ефективний з 7-8 дня зачаття.

Frautest вважається одним з найефективніших тестів. Визначити наявність вагітності з ним можна навіть за пару днів до передбачуваних менструальних днів.

Evitest - з таким тестом найбільш точний результат буде в перший день затримки, але і в інші дні, теж можна добитися бажаного результату.

Femitest - з ним також можна визначити наявність вагітності вже в перший день затримки менструації.

Clearblue - один з найбільш простих, але досить точних тестів визначників, за відгуками відповідає ціні і заявленим показникам.

Це далеко не весь список існуючих тестів на сьогоднішньому медичному ринку. Кожен з тестів має свої норми, а також показують наявність вагітності тільки з певного дня і наявності рівня ХГЧ в крові.