У мережі разгорелася спекотна дискусія серед користувачів. Так, на сайті Нобелівського комітету в розділі, де йдеться про відомого українського письменника Івана Франка, який номінувався на Нобелівську премію 1916 року, місцем проживання вказана Російська Федерація.

Про це стало відомо завдяки роз'ясненням ситуації від директора Будинку Франка Богдана Тихолоза, які він опублікував в мережі Facebook.

Публікація Богдана Тихолоза, Facebook

"Франко був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча і не отримав її з ряду причин, серед яких - його передчасна смерть. Проте Іван Франко ніколи не був громадянином ні Російської імперії, ні тим gfxt Російської Федерації. Все своє життя він був підданим імперії Габсбургів! Якщо бути точним, народився Іван Франко в Австрійській імперії (яка існувала в 1804-1867 рр.), А помер в Австро-Угорській державі (час його існування - 1867-1918 рр..). У той же час всі 60 років життя Франко (1856-1916) цілком і повністю вкладаються в епоху імператора Франца-Йосифа і (1830-1916), цісаря - "рекордсмена" з династії Габсбургів, який перебував на престолі 68 років (1848-1916). Так, Іван Франко кілька разів бував в Російській імперії (а точніше, в підросійській Україні, зокрема, в Києві та Одесі, які тоді були для галичанина "закордоном"), а також волею долі йому судилося побувати в аременной російської окупації в захопленому царськими військами під час Першої світової війни Львові (в 1914-1915 рр.). Однак ніколи, повторюю ніколи, країною проживання Івана Франка не була Росія (у будь-яких політичних формах її існування). Зате протягом всього свого життя він був жителем коронного краю Дунайської імперії - Королівства Галичини і Лодомерії (тобто Галичини й Волині). Тому, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка - це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (UA) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а скоріше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA).", - пише експерт.

Нагадаємо, українські зірки зібрали 150 000 гривень на порятунок будинку композитора Леонтовича.

Популярні новини зараз

Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя

Показати ще

Як повідомляв Знай.uа фанатам "Голодних ігор" повідомили неймовірну новину: продовженню бути.

Знай.uа писав, помер син творця "Володаря перснів" Джона Толкіна, який продовжував справу геніального батька.