Далеко не кожен може спокійно дивитися гостросюжетні фільми, що викликають емоційну напругу. Трилери підходять тим, у кого сталеві нерви, і хто готовий майже безперервно 1,5 години відчувати почуття тривоги за персонажів.

Що це за сюжет

Багато хто плутає жахи з трилером, але якщо в першому випадку, головна мета режисерів - максимально налякати глядача, то головна мета трилера - викликати відчуття трепету, напруженості і передчуття щодо того, як вирішиться та чи інша неоднозначна ситуація, і що ж трапиться в наступному кадрі.

Трилером може бути будь-який з перерахованих жанрів:

Кращі трилери минулого та нового тисячоліття

У нашій добірці ми складемо рейтинг кращих фільмів, перерахувавши найбільш цікаві та захоплюючі трилери, які отримали популярність у глядачів.

"Основний інстинкт" (IMDb 7,0)

Основний інстинкт, IMDb

Мало хто зважиться віднести помішаний на сексі детективний фільм «Основний інстинкт» до трилерів. Але тут є все — еротика, кримінал, детектив, драма, провокації.

Свого часу цей фільм зробив Шерон Стоун секс символом 90-х, а Майкл Дуглас підтвердив статус геніального актора. Суть фільму полягає в тому, що персонаж Кетрін Трамелл пише книгу про вбивство, і її коханець вмирає так само як і герой її розповіді. Звичайно ж все стрілки падають на неї, а завдання з'ясувати винна вона чи ні випадає на детективів. В процесі розслідування в гру вступає все більше людей, що робить розв'язку непередбачуваною.

"Парфумер" (IMDb 7,5)

Парфумер, IMDb

У 2006 році на екрани вийшов «Парфумер: Історія одного вбивці» за однойменним романом популярного письменника Патріка Зюскінда. Містичний фільм заснований на подіях, які відбувалися в старому Парижі. Намагаючись позбутися від новонародженого хлопчика, мати відразу після пологів викидає його у рибні відходи.

Але замість що, щоб померти, дитина знаходить дар, відрізняти навіть найтонші запахи, крім свого власного, який він і намагається знайти шляхом вбивства інших.

"Пила" (IMDb 7,6)

Пила, IMDb

На початку нульових в світ вийшов найбільш огидний хоррор всіх часів і народів «Пила». Перша частина «Гра на виживання» вийшла в 2004 році. Фільм починається з того, що один з головних героїв лежить з головою занурившись в наповнену ванну, після того як вода спускається, стає зрозуміло, що він не вдома, і він не один. Далі йде низка кривавих і не завжди зрозумілих подій. Цей трилер призначений тільки для тих, у кого дійсно міцні нерви.

Слід зазначити, що серія фільмів «Пила» знімалася до 2010 року, і кінострічка стала найкасовішою за всю історію хорроров, зібравши 900 млн. доларів.

"Інші" (IMDb 7,6)

Інші, IMDb

У 2001 році Алехандро Аменабар зняв фільм з Ніколь Кідман, який став відмінним містичним трилером того часу. Фільм побудований навколо звичайного будинку, де живуть містичні герої, відбуваються дивні явища, і створюється враження присутності привидів. На екрані постійно зростає напруга, яка не дає відірватися від екрану. Як і всі фільми того часу акцент йде не на спецефекти, а на відмінний, захоплюючий сюжет.

"Ігри розуму" (IMDb 8,2)

Ігри розуму, IMDb

Інший крутий фільм цього року - «Ігри розуму» з Расселом Кроу в головній ролі. На перший погляд сюжет, побудований на реальній історії вченого-шизофреніка, може здатися нецікавим. Але цей американський трилер не залишить байдужим жодного прихильника трилерів, тому як напруга в фільмі не сходить аж до останніх кадрів. Тим більше фільм варто подивитися, тому як він удостоївся 4-х Оскарів.

"Карти, гроші та два стволи, що димлять"(IMDb 8,2)

Карти, гроші та два стволи, що димлять, IMDb

Гай Річчі завжди славився заплутаними, але цікавими картинами. Так, фільм «Карти, гроші та два стволи, що димлять» вийшов в 1998 році і відразу став культовим серед молоді. Кримінальний трилер заснований на життя чотирьох друзів, які зібрали 25 тисяч і хочуть збільшити суму шляхом карткової гри. Головний герой програє всю суму і ще набирає борг в пів мільйона доларів. Тепер у друзів є тільки тиждень, щоб повернути гроші.

"Сяйво" (IMDb 8,4)

Першим в списку виступить вічна класика від Стівена Кінга, круті фільми якого завжди вважалися найкращими в цьому жанрі. А якщо ще й до його сюжету додати незабутню гру молодого Джека Ніколсона в образі демона, виходить воістину хвилюючий і захоплюючий фільм.

Фільм «Сяйво» був знятий в далекому вже 1980 році. Суть полягає в тому, що письменник з дружиною і сином на зиму переїжджають в готель, щоб стежити за порядком. Там письменник планує зібрати думки для нової книги. Але проблема в тому, що за довгі роки в готелі сталося чимало неприємних подій з постояльцями, які відчуває син письменника. За сюжетом персонаж Ніколсона божеволіє і починає полювання на своїх рідних.

Цей психологічний трилер - краще, що було знято в ті роки, тому подивитися його в будь-якому випадку варто. Звичайно, там немає захоплюючої комп'ютерної графіки, але є відмінна режисерська та акторська робота.

"Мовчання ягнят" (IMDb 8,6)

кращі трилери https://www.1c-interes.ru/catalog/all6965/22696126/

Інший класикою можна вважати фільм 1991 року із легендарним Ентоні Хопкінсом у головне ролі - «Мовчання ягнят». Як мінімум фільм варто подивитися, тому як він удостоївся 5 статуеток Оскара, а образ доктора Ганнібала Лектера вже давно став символічним. За сюжетом фільму в камері підвищеної обережності сидить лікар, засуджений за численні збочені вбивства, до якого направляють агента ФБР, щоб той допоміг розшукати іншого психопата-вбивцю.

У стрічці є все що потрібно для гарного триллера, це і гра зі свідомістю, і важкий психо-емоційний тиск на людину, і розумове напруження в кожному кадрі. Тут не так багато відверто огидних сцен, але психологічні картини, похмурі кадри і детективні загадки змусять переживати навіть самого завзятого прихильника хоррора.

"Джокер" (IMDb 8,6)

Джокер, IMDb

Кращий і найбільш гучний трилер 2019 року це звичайно ж стрічка «Джокер», знята Тоддом Філліпсом. Кіно потрапило до списків кращих картин минулого року.

«Джокер» - класний психологічний трилер, в якому головним героєм виступає молодий чоловік Артур, який живе разом зі своєю хворою матір'ю. Хлопець не дуже товариський, але при цьому мати постійно змушує його посміхатися оточуючим. Протягом життя хороший хлопчик намагається дарувати людям радість, але у відповідь отримує лише жорстке ставлення. Згодом реальна посмішка перетворюється в штучну, герой стає харизматичним лиходієм, а історія з драми перетворюється в криваву істерію.

Артур приходить на шоу і вбиває ведучого, після цього все місто поглинають заворушення і хаос, які творять люди в масці Джокера. Всі вважають, що Джокер вільний і хочуть наслідувати його приклад. Підсумком цього стає хаос, анархія і повне безумство. До кінця фільму абсолютно не ясно, що відбувається в реальності, а що відбувається тільки в запаленій свідомості Артура. Після виходу фільму за онлайн перегляди і покази в кінотеатрі він заробив 290 млн. доларів.

***

Звичайно, список хороших трилерів можна продовжувати до нескінченності. Трилером можуть бути не тільки ужастики або хоррори, а ще й американські кримінальні детективи. Хороші фільми в першу чергу повинні виконувати одну головну задачу - тримати глядача в постійній напрузі до останнього кадру.