Україні знову загрожує європейська чума птахів. Саме так прозвали гостре інфекційне захворювання, яке переноситься мігруючими крилатими. Тут ви зможете дізнатися, який інкубаційний період захворювання? Як воно проявляється і чи є вакцина? Читайте також про те, якою має бути діагностика та профілактика пташиного грипу.

Чому захворювання називається «пташиний грип», і звідки він до нас прийшов?

Не встигла ще до всіх дійти звістка про страшний смертельний коронавірус, що поширюється по всьому світу із Китаю, як шокує нова неприємна звістка - в Україні розбушувався пташиний грип!

Уперше у людини епідеміологія зафіксувала цю хворобу не так давно - 23 роки тому, в 1997 році. Вірус цього грипу може викликати смертність птахів від 10% до 100%. Уражені крилаті гинуть.

Причому можуть бути одночасно вражені від 1-го до 3-х видів різних птахів. Саме тому хворобу прозвали ще класичною чумою, а згодом охрестили європейською чумою. Адже вогнища зараження та спалаху даного вірусу були зафіксовані на пач. 20 ст. у ряді країн Європи, а також Азії та Африки.

Згодом хвороба перекочувала на північ Західної півкулі Землі, до Північної Америки. Це сталося у 1925 році. А через кілька років, у 2-й пол. 20 ст. етіологія фіксує 18 великих спалахів - епідемія захопила різні країни зарубіжжя.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Яка смертність, чим небезпечний пташиний грип, які наслідки?

Реальність говорить нам про те, що пандемії мутованих вірусів виникають близько двох-трьох на 100 років. І у дітей, а також дорослих людей немає проти них імунітету. Передача вірусу пташиного грипу здійснюється незалежно від людини, тому що джерело - перелетні птахи.

На жаль, зупинити міграцію заражених пернатих, коли клин прилітає до нас через кордон, люди не можуть. Від диких птахів заражаються домашні. Але оскільки вірус мутував, то захворювання вражає й людські органи. Перш за все - органи травного тракту та дихальні шляхи. При цьому летальність досить висока.

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, YouTube

До речі, останній спалах пташиного грипу в Україні був не так давно, трохи більше 10 років тому. Та й у всьому світі тоді (2003-2008 рр.) були жертви. Згідно із офіційними даними, від пташиного грипу померло 227 осіб. Статистика свідчить про те, що тоді заразилися на вірус 361 осіб.

У даний час випадки зараження вірусом H5N8 зареєстровані у Німеччині. Там на польському кордоні виявили захворювання у диких гусей. У Польщі цей вірус з'явився на початку цього року. Після того, як вдалося визначити, що це за хвороба, довелося забити й знищити 65 тисяч курей.

Від пташиного грипу постраждала також економіка господарств Білорусі. Днями ліквідували тисячі пернатих у Румунії. А перед цим забила тривогу влада Угорщини. Тут інфекційні хвороби змогли виявити у 50 тисяч індичок, які розводили на фермі.

В Україні у 2018 р. і 2019 р. не було чутно про спалахи пташиного грипу. І ось тепер на Вінниччині зафіксовано масову епідемію вірусу. Тут від перелітних птахів встигли заразитися кури. Збудник пташиного грипу було виявлено на агропідприємстві у селі Бугаків (Немирівський район).

Власник птахокомплексу «Хутір» дуже серйозно постраждав. Всього агропідприємство включало 98 тис. голів птахів. Із них заразилися на вірусом та померли 4 тис. 856 курей. У зв'язку із цим були вжиті термінові заходи боротьби - 93 тис. 144 курки забили.

Із метою виключення можливості передачі вірусу Євросоюз поки призупинив ввезення курятини із України. Щоб зрозуміти, як і від чого можна заразитися пташиним грипом людині, пропонуємо дочитати статтю до кінця. Ви зможете дізнатися, чи такий він страшний насправді.

Які симптоми та ознаки захворювання, як виражається?

Захворювання на пташиний грип у людини в Україні поки виявлено не було. Однак кожному не завадить знати про симптоми та ознаки захворювання, щоб вчасно перемогти його.

Важливо знати, що таке захворювання не передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Передача вірусу можлива лише при прямому безпосередньому контакті з інфікованою птицею.

Симптоми захворювання наступні:

  • Жар, озноб, лихоманка, підвищена температура тіла.
  • Головна біль.
  • Нестерпна біль у м'язах.
  • Нежить, ускладнення дихання.
  • Запалення слизової, сухий кашель.
  • Кровотеча із ясен, носа.
  • Нудота, блювотні рефлекси, болі у животі, діарея.

При захворюванні на пташиний грип у людини паралельно може розвиватися атипова пневмонія. Згідно зі статистичними даними, у 70% випадків людина, яка захворює на вірус, гине.

Як діагностувати та уберегтися від пташиного грипу?

Щоб уберегтися від пташиного грипу, важливо взяти на замітку кілька основних правил:

  • Не можна контактувати із дикими птахами.
  • Забороняється вживати хвору або заражену птицю у раціон: як погано оброблені яйця, так і м'ясо. Курятина, гусятина або індичатина перед вживанням повинна бути ретельно оброблена термально. При високих температурах вірус гине.
  • У холодильнику м'ясо та яйця необхідно зберігати, дотримуючись правил зберігання: окремо від інших продуктів харчування.
  • При виявленні у своєму господарстві мертвої птаці, обмежити до неї доступ іншої птиці, тварин, дітей та дорослих людей.
  • У разі зараження свійської птиці, негайно позбутися її: зарізати та спалити.
  • Не можна чіпати хворих птахів руками. Необхідні способи захисту. У разі боротьби із ураженою птицею на обличчі повинна бути маска або респіратор, на руках - рукавички, тіло захищене одягом. Але перш за все потрібно викликати ветеринара.
  • Після знищення птиці руки та обличчя необхідно ретельно вимити із милом, а одяг краще утилізувати. Знадобиться також дезінфекція приміщення, де мешкав заражений на вірус птах.

Якщо ж людина із якихось причин контактувала із хворим птахом, їй потрібен огляд у лікаря. Щоб дізнатися, заразний він чи ні, варто перевіритися. Адже ризик зараження від хворої птиці усе ж таки існує.

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, 24tv.ua

Щоправда, в історії розвитку пташиного грипу не було ще таких випадків, щоб джерелом хвороби у людини стало м'ясо птиці або яйце. Щоб уникнути можливих негативних наслідків фахівці рекомендують термічно обробляти ці продукти. А також утримуватися від придбання курятини та яєць на ринках стихійного типу.

Яким має бути лікування пташиного грипу?

Тривалість інкубаційного періоду захворювання - від 3-х про 14-ти днів. Гостре інфекційне захворювання птахів вражає легені, печінку, мозок, нирки. І характеризується високою летальністю.

Однак, незважаючи на це, людину можна врятувати у разі, якщо вона вчасно звернулася до лікарні. Хворого розміщають у інфекційному боксованому відділенні. Відомо, що вірус Н5N1, про який йде мова, досить стійкий у навколишньому середовищі.

Якщо порівнювати його зі звичайним вірусом грипу людини, то пташиний може навіть жити у пташиному посліді терміном до 3-х місяців. Його загибель у воді настає на 4-ту добу. Він існує при температурах від нуля градусів та вище.

Вірус живе у таких умовах більше місяця. І переносить більш низькі температури. Швидше за все гине, коли має місце дезінфекція - це найкращий спосіб захисту від пташиного грипу. Важливу роль відіграє також вакцина проти грипу.

Ліки пацієнтові, зараженого пташиним грипом, призначає у лікарні лікар. Не варто самовільно лікуватися. І при захворюванні домашньої птиці у терміновому порядку звернутися до ветеринара.

Хвора пташиним вірусом людина проходить медикаментозну терапію. Якими саме препаратами пацієнта потрібно лікувати, вирішується індивідуально, залежно від ступеня ураження внутрішніх органів.

Запобігти захворюванню птиці пташиним грипом можливо. Для цього найкращий порятунок - вакцина. Її створили понад10 років тому американські вчені. Дана сироватка захищає птахів, ссавців та людей не тільки від пташиного, а й деяких інших вірусів грипу. Раніше вчені також створювали вакцину проти пташиного грипу.

Однак нова сироватка, яка була зроблена на основі вірусу H9N2, має свої відмінні риси. Адже з її допомогою можна запобігти захворюванню як птахів, так і тварин, і людей.

Щоправда, тести на людях у 2008 році ще не проводилися. Інша інформація про використання вакцини на людях у відкритих джерелах відсутня. А ось птицю та ссавців успішно вакцинують, щоб запобігти можливим хвороби, у тому числі захворювання на пташиний грип.

Фото

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, 1reg.by

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, ИА Regnum

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, РБК

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, vlasno.info

Пташиний грип: хвороба, симптоми, лікування, segodnya.ua

Відео