На сьогоднішній день рак молочної залози займає лідируюче місце серед онкологічних захворювань і відноситься до тих проблем, які в своїй практиці мають найбільше летальних випадків. Сумнівна статистика, але такі реалії сьогоднішнього дня. Про те, що собою являє рак молочної залози, звідки він береться, види захворювання, про симптоми і стадії розвитку ми докладніше розповімо в цьому матеріалі.

З першими симптомами необхідно звертатися до лікарів, dengi.informator

Що собою являє рак грудей

Рак молочної залози є злоякісною пухлиною залозистої тканини в молочній залозі. На сьогоднішній день це найчастіша форма раку серед жінок. До цього захворювання схильні жінки і молоді дівчата у віці від 13-ти до 90-а років. Іноді таке захворювання зустрічається і у чоловіків, так як молочна залоза складаються з однакових тканин як у чоловічого, так і у жіночого населення. Втім, статистика говорить про те, що чоловіки хворіють вкрай рідко, їм відведено 1% від загальної кількості хворих людей такими пухлинами. Про важливість ранньої діагностики необхідно розповідати в школах, в підлітковому віці, а також батьки повинні інформувати про це своє чадо. Підліткам важливо доносити інформацію про їх здоров'я, як його перевіряти і про можливі наслідки, якщо не стежити за ним. Також важливо надавати фото наслідків не з метою залякати молоде покоління, а продемонструвати від чого себе потрібно вберегти.

На жаль захворювання не відходить на задній план, так як щорічно реєструються кілька сотень тисяч нових випадків захворювання раковими пухлинами молочної залози. Відповідно до існуючої статистикою найвища захворюваність спостерігається у мешканок США, а також Західної Європи.

Рак молочної залози таке захворювання, що виникає з ряду факторів, а розвиток захворювання відбувається в зв'язку зі зміною генома клітини в зв'язку з впливом зовнішніх причин і гормонів.

Популярні новини зараз

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

Більшість діагностованих пухлин вважаються доброякісними, а це значить, що вони практично безпечні для людського організму в цілому. Такі доброякісні пухлини розвиваються досить повільно, а їх клітини практично не відрізняються від здорових клітин організму, плюс також в тому, що вони не поширюються на інші органи і частини тіла.

Ракові пухлини можуть виникати в організмі в зв'язку з мутаціями, а саме при нетипових змінах в генах, які в своїх основних функціях повинні стежити за регулюванням зростання клітин, а також за тим, щоб вони зберігалися здоровими і продовжували нормально функціонувати.

Але є й інші ракові клітини, які є злоякісними (наприклад, карцинома легенів)
і розмножуються безконтрольно. Тобто такі клітини в своєму розвитку можуть виходити за межі пухлини, яка є першоджерелом. Такі злоякісні пухлини поширюються і на інші здорові тканини, лімфатичні вузли і можуть вражати навіть віддалені органи.

Найчастіше рак молочної залози починає розвиватися в клітинах залоз, які виробляють молоко, а також може утворюватися в протоках, через які молоко потрапляє в сосок.

Важливо своєчасно звернутися до спеціаліста, newsone

Причини і фактори ризику розвитку молочної залози

За фактом, рак молочної залози виникає випадково, але є і деякі випадки виникнення захворювання, які обумовлені низкою причин, наприклад через мутації в генах. Деякі країни Європи приділяють цьому особливу увагу, і прислухаються до статистики, згідно з якою наявність мутацій в організмі збільшує ризик розвитку раку молочної залози на 60-80%. Тому в країнах Європи наявність мутацій в організмі є показанням до повного видалення молочної залози.

Факторами ризику є дві групи, на одну з них конкретна людина ніяк не може вплинути, а на другу групу можна зменшити вплив.

Наприклад, не можна вплинути на стать людини. Тобто, якщо ви народжені жінкою, то ви вже свідомо є потенційним об'єктом для можливого розвитку раку молочної залози. Так, чоловік теж можуть хворіти таким захворюванням, але це буде проявлятися вкрай рідко і як правило обумовлено наявністю мутацій в організмі.

Другий фактор, на який не вплинути - вік людини. Так, ми можемо молодитися, ховати свої зморшки і реальний вік за допомогою дорогих кремів і тональних засобів, але свій організм не обдуриш. Основний відсоток захворювань раку молочної залози діагностується у віці старше 40 років. Тому мамографія для жінок старше 40-а років повинна бути пройдена раз в два роки.

Також, ми не в праві вплинути на генетичну схильність, а також на наявність в організмі генних мутації.

Рак молочної залози може виникати в жіночому організмі при ранньому менструального циклу - до 12-ти років або ж при пізній менопаузі, яка настає після 55 років. На ці чинники також практично нереально вплинути. Якщо грудна клітка організму була схильна до отримання в анамнезі, то теж на цей чинник не вплинути, але саме початкова подія і могла стати «стусаном» для розвитку ракових пухлин в молочній залозі.

Але є фактори, на які людина може вплинути. Зокрема, до таких факторів можна віднести відсутність вагітностей, відмову від грудного вигодовування або ж штучне переривання вагітності. При правильній турботі про себе, можна уникнути ожиріння, споживання стероїдних гормонів і гормональних контрацептивів. Людина піклується про своє здоров'я також може вплинути на графік своєї роботи, мінімізувати, а то і повністю прибрати роботу в нічний час, мінімізувати споживання алкоголю та тютюнопаління.

Сама думка про те, що у жінки щось не так як належить з її грудьми викликає бурю негативних емоцій. А думки про те, що жінка може втратити груди може привести до затяжних депресій і ряду інших негативних факторів, так як за фактом здорові груди для жінки це її гордість. Здоров’я грудей важливо не тільки для естетичного вигляду, але і для всього стану організму в цілому.
Нерідко буває так, що жінки до останнього відтягують момент відвідування медика фахівця, тим самим не до кінця усвідомлюють наявність або відсутність хвороб і ускладнюють процес лікування можливих захворювань.

Страшні діагнози дівчат та жінок і статистичні дані говорять про те, що якщо протягом року при наявності хвороби пацієнтка не робила ніяких заходів для поліпшення свого здоров'я, то цілком ймовірно, що це призведе до летального результату. Наявність ракових пухлин будуть укоренятись і в один день організм просто перестане боротися і тоді процес лікування буде вже марним. Люди вмирають на різних стадіях, тому важливо з появою перших причин звертатися до фахівців. Лікарі роблять обстеження, які можуть показати існуючі проблеми і на ранніх стадіях.

Але іноді буває так, що навіть звернувшись до лікаря, пацієнт може потрапити до некваліфікованої людини, яка замість якісної діагностики та лікування просто зробить необ'єктивну терапію раку грудей. Тому такий фактор теж може зупиняти пацієнток звертатися до лікарів або ж штовхає їх до того, щоб звернутися за якісною медичною допомогою в дорогі клініки інших країн. Нерідко буває так, що в жіночій консультації, або в лікарні загального призначення просто може не виявитися належного фахівця.

Що може посилювати ризик розвитку раку молочної залози

На розвиток раку молочної залози можуть позначитися пізні пологи, наприклад, коли жінка народила у віці після 35 років.

Відсутність дітей, а також наслідки мастопатії також є причинами можливого розвитку ракових пухлин.

Згубно на організм впливають зловживання алкоголем і нікотином, щоденне вживання занадто жирних страв, гормональний збій, екологія, зокрема шкідливі виробництва. Всі ці причини також можуть стати поштовхом до розвитку раку молочної залози або ж до інших проблем зі здоров'ям організму як чоловіків, так і жінок.

Симптоми розвитку раку молочної залози

Першим симптомом розвитку новоутворення у молочній залозі є ущільнення в грудях. Таке ущільнення жінка може виявити самостійно в процесі щоденного душу або просто в процесі гігієнічних процедур. Так, груди можна перевірити простими дотиками і визначити чи є мінімальні ущільнення або ж дискомфортні відчуття. Стоячи перед дзеркалом, необхідно підняти одну руку вгору, щоб рука була в натягу, а другою рукою доторкнутися до грудей і спробувати чи є ущільнення. Таку ж процедуру необхідно провести і з іншою рукою та груддю. Ознаки та причини розвитку ракової пухлини різні, але основну частину з них жінка може помітити і виявити самостійно.

Онкопатологія проявляється і такими симптомами:

  1. Зміна форми або щільності грудей;
  2. Втягування, зморщування шкіри грудей. Це може бути на обох відразу або ж тільки на одних грудей;
  3. Печіння сосків, нарости в районі сосків або припухлості сосків;
  4. Прищі на сосках і навколо них;
  5. Виділення рідини з соска. Рідина може не мати кольору, тобто буде прозорою, а може бути з фрагментами кров'яних виділень.

Варто звернути увагу, що всі ці симптоми можуть проявлятися і на ранній стадії розвитку ракової пухлини. На більш пізніх стадіях до цих симптомів можуть додаватися біль в спині, суглобах, а також ломота в кістках. Надалі цих симптомів людина може впадати в депресії, піддаватися критичному зниженню ваги і виснаження організму.

Про здоровя необхідно піклуватись з молодих років, hadassah-skolkovo

Пухлини розвиваються поступово. Тобто вони не беруться не звідки, не буває так, щоб людина лягла спати абсолютно здоровою людиною, а прокинулась з четвертою стадією ракової пухлини.

В першу чергу в ураженому організмі з'являється нульова стадія, при якій ракові клітини знаходяться за межами новоутворення просто не виявляються.

Далі, при першій стадії пухлина досягає до 2 см. в діаметрі. Пухлину такого розміру вже можна виявити за допомогою якісної діагностики.

Друга стадія тягне за собою розвиток пухлини в розмірі до 5 см. При цій стадії ракові клітини поширюються і на регіональні лімфатичні вузли.

Третя стадія супроводжується пухлиною від 5-и см, а також із збільшеним числом паталогічних клітин в лімфовузлах, з ураженнями грудної клітини і шкірних покривів.

На четвертому ступені розвитку відбувається масштабне збільшення пухлини при якому вона виходить за межі грудей і вражає пахву, легені, печінка, а також шийні лімфовузли.

Люди, які хворіють на рак, перебувають на тонкій грані між життям і смертю, але при правильному і своєчасному підході до свого здоров'я людина може вибратися за межі хвороби і спокійно продовжувати жити і насолоджуватися кожним прожитим днем. Рак грудей не є вироком, головне вчасно і якісно підходити до процесу лікування. Тому важливо з підліткових років розповідати про правильне обстеження, розповідати коли краще робити мамографію, а також показувати картинки можливих наслідків. Але все це робиться не з думкою залякати молоде покоління, а щоб продемонструвати важливість турботи про себе.

Так, хвороби від нас нікуди не діваються, але тим не менше з кожним роком медицина і стає все більш поглибленою, з'являються нові технології, які спрямовані на поліпшення життя і на одужання кожного людського організму.