З'явилася інформація, що буде зі вступом, навчанням та управлінням університетами. Про це розповів заступник міністра освіти та науки Єгор Стадний у інтерв’ю УП.

Вступ до вишів

За словами заступника міністра освіти та науки, сьогодні триває експеримент: 44 заклади практикують "дуалку" у рамках 100 програм, і там палітра від авіації до банківської сфери.

Студенти, фото: pixabay.com

"Думаю, на літо 2020-го року ми не відчуємо масштабних змін для абітурієнтів. А от з 2021 року побільшає пропозицій дуальної форми освіти (навчальний заклад готує фахівця разом з бізнесом і до 70% часу студенти навчаються на підприємстві, – ред.), - зазначає освітянин.

Ще одна зміна – договори, які підписують студенти-бюджетники. Мова не про гроші, а про права і обов'язки.

Популярні новини зараз

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Не затягуйте: кому доведеться оформляти лист до Пенсійного фонду

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію

Показати ще

"Я переконаний, що хабарі під час навчання часто ідуть від самих студентів, ніж від викладачів", - заявив Стадний.

Також тепер університет може, якщо хоче, ввести для своїх вступників мотиваційний лист. Він може складати до 1% конкурсних балів – це досить серйозна різниця нагорі рейтингу.

Стадний, фото УП.Життя

Що зміниться для студентів, які вже навчаються

Освітня програма, яка хоче видавати дипломи, мусить пройти акредитацію – або у Національному агентстві забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), або в міжнародних агенціях, перелік яких затвердив уряд, або в незалежних установах, які Нацагентство акредитує.

За словами Стадного, вступники цього літа, будуть обов'язково повідомлені, наприклад, про відсутність акредитації освітньої програми.

"Також ми пробуємо знайти нішу для молодшого бакалавра. Закон дозволив на рівні молодшого бакалавра (це 2 роки навчання) робити освітню програму не просто на стику спеціальностей, а між цілими галузями", - зазначив замміністра.

За словами чиновника, держава буде встановлювати мінімальну ціну на контракт на певні спеціальності, і ми почнемо це робити уже з літа 2020 року.

Що зміниться для самих університетів

"Ми також змінимо систему управління. Ми відходимо від колективної безвідповідальності і переходимо до менеджерської моделі", - сказав Стадний.

Навіть у дуже слабких закладах є круті викладачі, а в сильних – слабкі. Тому важливо зрозуміти, що це не намагання зекономити. Це намагання врятувати крутих викладачів, які є в тих закладах, які в стагнації. Також за півтора року філії мають вирішити, чи вони стають сильними окремими закладами, чи закриваються.

Нагадаємо, не вистачає на дитину: міністерка Новосад збирається у відставку через "малу" зарплату в 36 тисяч.

Як повідомляв портал "Знай.ua", міністр освіти і науки України Ганна Новосад збентежила українців недавнім своїм постом в Facebook.

Також "Знай.ua" писав, що за 10 років в Україні зменшилася кількість студентів майже вдвічі.