У Вінницькій області виявлено пташиний грип. Інцидент трапився у с. Бугаків у ПП "Хутір". Тваринам встановлено діагноз - грип птиці. Про це повідомляє Држпродспоживслужба у Вінницькій області.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Києві у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз - грип птиці.

Дніпрянин сяде за грати через курку, фото: Днепровская панорама

За попередньою інформацією, на фермі утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку.

Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний у птахів і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

Грип та ГРВІ, фото: life.pravda.com.ua

Зберегти здоров'я і уникнути грипу можна, дотримуючись простих правил:

  • Остерігайтеся близького контакту з хворими людьми.
  • Якщо ви хворі, уникайте контакту з іншими людьми, щоб захистити і їх від захворювання.
  • Коли ви хворі, по змозі залишайтесь удома, не йдіть на роботу, до школи і не плануйте в цей час відрядження. Ви допоможете вберегти інших людей від зараження вашою хворобою.
  • Закривайте свій рот і ніс тканиною, коли кашляєте або чхаєте. Ви допоможете іншим людям, що оточують вас, уникнути зараження. Миття рук захистить вас від мікробів.
  • Намагайтеся не торкатись очей, носа або рота. Мікроби часто поширюються тоді, коли особа доторкається до чого-небудь, забрудненого мікробами, а потім торкається своїх очей, носа або рота.

Варто нагадати, що у цьому епідеміологічному сезоні в Україні очікують 2 нові штами грипу. Один з них буде більш небезпечним для людей працездатного віку з хронічними захворюваннями.

Грип, фото freepik

Про це заявила завідувач відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Громашевського НАМН України Алла Мироненко.

"Штами, які очікуються, - це новий H3N2 - А-Канзас - і, можливо, новий штам Н1N1 - А-Брісбен. Ще два вірусу грипу Б, які також можуть бути, але ймовірність їх менше - це В-Колорадо і В-Пхукет. Останній - менш імовірний, тому що він уже старий, був у нас не один рік", - розповіла Мироненко.

За даними МОЗ, пік захворюваності очікується в останній тиждень січня і, за попередніми прогнозами, від 5 до 6 мільйонів українців перехворіють грипом в цьому епідсезоні.

Нагадаємо, грип-убивця відкрив сезон полювання на українців: як відрізнити небезпечне захворювання від звичайної простуди.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям дали 6 дієвих рекомендацій у боротьбі з грипом та ГРВІ.

Також Знай.ua писав, як швидко оговтатися після новорічних свят.