Кіборги - потужний імпульс України, героїчні захисники країни. Дізнайтеся, коли прийнято вшановувати героїв, які захищали Донецький аеропорт? Скільки днів героїчний захист тривав? Хто ініціював День пам'яті кіборгів? І як Україна відзначає цей день? Читайте про те, якою була оборона і скільки життів забрала війна на Донбасі.

Коли Україна відзначає День пам'яті кіборгів та що це за дата?

16 січня наша країна вшановує пам'ять героям, які боролися, захищаючи Донецький аеропорт. На жаль, багато мужніх добровольців, медиків, волонтерів та військових загинуло. Згідно із офіційними даними, тоді пішли із життя понад 200 осіб.

Багато матерів залишилися без синів, дружини втратили чоловіків, а діти залишилися без батьківської турботи та любові. Протягом довгих 242-х днів наші бійці стійко й відважно захищали стратегічно важливий об'єкт.

Нагадаємо, важкі бої в аеропорту Донецька тривали більше півроку: почалися 26.05.2014 р. та закінчилися 22.01.2015 р. Прізвисько «кіборги» українським захисникам терміналів дали бойовики, які ніяк не могли повірити у стійкість та безстрашність наших воїнів, що люди можуть так довго й відчайдушно захищати об'єкт.

Бої за аеропорт стали своєрідним символом героїзму, незламності, самовідданості й сили бойового духу наших воїнів, наших доблесних захисників Вітчизни. Ініціаторами Дня пам'яті кіборгів стали українські воїни та волонтери.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

День пам'яті кіборгів, opapostrhe.ua

День пам'яті кіборгів: якою була оборона Донецького аеропорту?

Дата 16 січня приурочена в Україні пам'яті кіборгів, які загинули 19 та 20 січня 2015 року під час запеклої війни, яка розгорнулася на Сході країни, у результаті підриву терміналу Донецького аеропорту. Ці бої були справжнім складним випробуванням для бійців, волонтерів та медиків.

На захист об'єкта українським командуванням було відправлено авіацію. Її підтримкою стали українські сухопутні сили, які перебували в старому терміналі. Спочатку окупанти зазнали суттєвих втрат і почали відступати.

Потім настало затишшя, яке тривало до осені 2014 року. У вересні противник, незважаючи на підписання Мінських угод, став атакувати та усе більше активізувався, зібравши потужні сили. Однак захопити Донецький аеропорт російським окупантом все одно не вдалося.

Ворог систематично атакував об'єкт до середини зими. У січні 2015-го противник продовжував інтенсивно атакувати наших військових, які встигли окопатися у терміналі. Звичайно ж, старий термінал аеропорту був дуже сильно зруйнований і постраждав до невпізнання.

У новому терміналі об'єкта кіборгам довгий час вдавалося стійко тримати позиції на першому поверсі будівлі. А ось верхні поверхи й підвал були під контролем проросійських бойовиків, які просто підірвали новий термінал 20.01.2015 року.

Із тієї страшної дати, коли загинули сотні наших сміливих захисників, пройшло вже 5 років. Однак рана у серцях рідних, близьких та друзів досі не загоюється. Незважаючи на те, що на українських військових обвалилася стеля, ховаючи під уламками батьків, синів, чоловіків, деяким бійцям усе ж таки вдалося вціліти.

День пам'яті кіборгів, apostrophe.ua

Після вибуху й краху нового терміналу вони взялися залишати свої позиції, адже тримати й надалі стійкий захист уже здавалося неможливим. Було кілька поранених і контужених бійців, яких бойовики захопили у полон.

Ці військові дії воістину символізують безстрашність, силу та міць наших українських солдатів, медиків і волонтерів, які опинилися там. Однак дуже шкода, що сьогодні багатьох сильних і відважних людей немає поруч із нами...

Наслідки оборони й війни у цілому: якими вони виявилися для кіборгів, України, Росії?

Згідно з даними видання 24tv.ua, після військових дій у аеропорту із нашого боку були поранені 500 людей, загинули смертю хоробрих понад 200 осіб. Щоправда, Росія заявляла про нібито 597 загиблих із українського боку.

Російські військовослужбовці зазнали тоді великих втрат. Видання Fakty публікувало інформацію, що стосується втрат із російського боку. Зазначалося, що загинули 800 російських бойовиків, було поранено 1,5-2 тис. осіб. У соцмережах тоді раз позраз повідомляли про сотні загиблих.

А якщо говорити про величезні втрати за весь період війни, то ці цифри й зовсім - просто страхітливі! Та й назвати точну кількість загиблих не береться ніхто. До цього дня немає достовірних даних щодо того, скільки людей загинуло насправді на Донбасі за період військових дій із боку України та Росії.

Цифри, які відображаються у офіційних та неофіційних джерелах, кардинально відрізняються. Після Указу Президента Російської Федерації Володимира Путіна, який був підписаний у 2015 році, офіційні дані, що стосуються втрат особового складу Міноборони країни, класифікуються грифом «секретно».

І дані, які ведуться волонтерами, правозахисниками приблизні. Згідно із даними BBC, у головного управління розвідки (ГУР) є документальне підтвердження того, що на війні загинули понад 1 тис. 700 осіб, які воювали на стороні так званої «ДНР-ЛНР».

День пам'яті кіборгів, peoplesproject.com

TSN зазначає, посилаючись на моніторингову місії ООН із прав людини у Києві, що в період із 2014-го по 2018-й рр. у результаті військових дій на Донбасі загинули від 12 тис. 800 до 13 тис. осіб. Ці ж дані залишилися актуальними на січень 2019 року.

Із них приблизну кількість цивільних осіб, загиблих на Донбасі становлять 3 тис. 300 осіб, українських бійців - 4 тис., бойовиків противника - 5 тис. 500 осіб. Було поранено від 27-ми до 30 тис. осіб.

День пам'яті кіборгів - це символ сили духу й величезна трагедія одночасно

Під час бойових дій у Донецьку противник знищив дуже багато нашої військової техніки. Після вибуху нового терміналу в полон потрапили 24 українських бійця. Як відзначають очевидці, під час бойових дій у Донецькому аеропорту всюди лежали купи трупів. А голодні бродячі собаки приходили й гризли людські кістки.

За словами одного українського бійця, якби російські прихильники війни хоча б раз побачили гори трупів співвітчизників і собак, що бігають по злітній смузі, у пащах яких були голови мертвих, вони б ніколи більше не захотіли цієї ворожнечі, війни та смертей, назавжди зненавидить, що відбувається.

Звичайно ж, говорити про досягнення тут не доводиться. Адже військові дії у Донецькому аеропорту - це біль та втрата для багатьох людей як із українського, так і із російського боку.

А ось відвага, самовідданість та витривалість наших воїнів при захисті стратегічного об'єкта заслуговує величезної поваги. Ми схиляємо голови перед загиблими у аеропорту, висловлюємо подяку за захист і збереження наших життів.

Наші військові по істині показали свій героїзм, професіоналізм, безстрашність і витримку. Вони стійко трималися до останнього. І навіть перед своєю останньою битвою виконували державний Гімн України, патріотичну композицію «Ще не вмерла Україна», що прославляють нашу країну.

День пам'яті кіборгів - ми вшановуємо українських героїв і не хочемо війни!

Наші захисники відважно стояли до останнього, довгі дні та ночі героїчно захищаючи аеропорт. І 16 січня 2020 роки ми шануємо їх героїчний подвиг і приклад. Пам'ятна дата важка для кожного українця і всієї країни у цілому.

Вона пов'язана зі смертю, кров'ю, горем дружин, матерів, дітей, їх сльозами та стражданнями. Це вічна розлука із близькими та рідними людьми. На жаль, кровопролиття ще продовжує мати місце на Сході країни.

Багато українців - оптимістичні люди. І свято вірять, що війна ось-ось закінчиться. І нарешті настане мир та спокій. Напевно, «війна», «кровопролиття» та «смерть» - це найстрашніші слова.

Але ж хтось у той час, коли гинуть десятки, сотні, й навіть тисячі людей «п'яніє» від своєї владою. І продовжує вирішувати долі народів. Хтось прагне до такої дурноватої вищості, не розуміючи, що жорстока й ненависна війна нікому не потрібна...

Ми будемо шанувати пам'ять полеглих героїв спогадами про них, про їхню силу духу й мужність. Як шкода, що за час війни горе й сльози постукали до осель багатьох українців. Сьогодні у фільмі «Кіборги» ми можемо подивитися, як відважно билися із бойовиками наші військові, відображаючи часті атаки противника в аеропорту.

Прототипи героїв у військовій драмі режисера Ахтема Сеітаблаєва - реальні військовослужбовці. Один із добровольців намагається усвідомити сенс війни, зрозуміти свою роль у ній та що буде потім.

Кінострічка демонструє події, коли бойовики хотіли завоювати Донецький аеропорт, - одну із ключових точок для базування й перекидання військових сил. Добровольці, навчаючись, формують своє ставлення до військового конфлікту й до людей.

Ця драма українського кінематографа - знаковий фільм, знятий за унікальним сценарієм драматурга-сценариста Наталії Ворожбит. Ми можемо подивитися фільм «Кіборги», щоб хоча б трохи зрозуміти, що переживали наші українські бійці.

Давайте хвилиною мовчання вшануємо загиблих кіборгів! Спасибі їм за мужність та відвагу! Нехай їхні душі світяться яскравими зірками на небі! Ми збережемо ваш подвиг у серцях та вічно будемо пам'ятати про нього! Світла пам'ять відважним героям!

Фото

День пам'яті кіборгів, peoplesproject.com

День пам'яті кіборгів, vlasno.info

День пам'яті кіборгів, glavcom.ua

Відео