На січень 2020 року заплановано запуск Служби порятунку 112 в Київській області. Згодом її роботу буде розширено на всю Україну. Наразі пілотний проект працює в Білій Церкві.

Єдиний номер екстреної служби порятунку відомий кожному європейцеві. Опинившись у кризовій ситуації, людині не треба визначатися, кому дзвонити, достатньо набрати 112. Набравши на телефоні цю комбінацію цифр людина потрапляє в диспетчерський центр екстреної служби, який координує дії поліції, пожежної охорони, швидкої медичної допомоги, аварійної газової служби, рятувальних служб.

Диспетчер служби порятунку 911, BBC

Важливо, що номер 112 можна набрати з будь-якого телефонного апарату навіть мобільного без SIM-карти, без введення PIN-коду і при заблокованій клавіатурі. Однак, в деяких країнах для набору номера 112 в телефоні все ж повинна бути SIM-картка. Крім того, під час дзвінка на номер 112 здійснюється автоматичне місцеперебування абонента, а також можливість спілкуватись на різних мовах.

Питання про створення такої служби виникло ще в 1976 році, а до 1996 року безкоштовна Система 112 почала діяти у всіх країнах-членах ЄС. В Україні вперше про екстрену службу порятунку 112 заговорили у 2008 році. У деяких областях України було створені центри для роботи Системи 112, але вони так і не почали діяти.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

У 2020 році Верховна рада прийняла відповідний законопроект і в тестовому режимі запрацював сайт Центру громадської безпеки 112. Тоді ж Кабмін прийняв постанову про порядок функціонування системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, яке не набуло чинності.

Служба порятунку, фото: 24tv.ua

В Україні декілька разів поверталися до проекту, але безрезультатно. З березня 2015 року у Львівській області запрацював пілотний проект "Єдина служба допомоги населенню 112". У вересні 2019 року в Білій Церкві Київської області почали тестувати систему екстреного реагування 101 як частини загальної системи екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112.

5 січня 2020 року радник міністра по цифровій трансформації Яника Мірило повідомила про створення пілотного проекту єдиного номера екстреної допомоги 112 в Києві, Київській і Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, не Оманом єдиним: де і за скільки відпочивав Зеленський за пів року президенства

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Дубаї небо засіяли яскраві спалахи: бурхлива блискавка вразила найбільший хмарочос у місті

Також "Знай.ua" писав, що скидали продукти з гелікоптерів: зворушливі кадри порятунку від пожеж в Австралії